DayTrading: Poniedziałek 20.01.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 21 sty 2014, 00:00

Wzrost
21
55%
Bez zmian
4
11%
Spadek
13
34%

Liczba głosów: 38

Awatar użytkownika
krinvest
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Poniedziałek 20.01.2014

Nieprzeczytany post autor: krinvest »

frytek pisze:jedno wiem chinolom wcale nie zależy na tanim euro dla ich gospodarki lepsze jest drogie eu i drogi $

Chinczykom już kompletnie nie robi kurs euro umowa 19stki zmiotła ten stan rzeczy i jeżeli ktoś ejszcze nie przyjął tego do wiadomości to zwyczajnie bedzie do tyłu z wszystkim. Obecnie na świecie wiecej transakcji już sie rozlicza w Juanie niż w Euro , nie chodzi mi tylko o Chiny ,ale ogólny globalny udział walut w światowym handlu. Juan już jest przed Euro czy ktoś tego chce czy nie , liczyc sie z tym musi.

Gdyby tak było jak mówisz , Chinski Bank Centralny już dawno by interweniował niejednokrotnie na rynku , a tego nie robi , bo plan chinczyków jest zupełnie inny co widac jasno i klarownie , przez ostatnie lata Dolar stracił na wartości względem Yuana 1/3 wartości , a Euro 1/5 i ten stan będzie postępował.
frytek pisze:to co napisałeś wyklucza się nawzajem w kwestii euro/usd :)

tak to wygląda i napisałem to całkiem swiadomie i to jest właśnie ten problem z którym nie moge sobie poradzic dla nas wygląda to paradoksalnie ale nie dla chin bo dla nich to są dwa różne rynki zbytu :D
Nie jest ważny rynek zbytu tylko waluta w jakiej rozliczany jest handel i transakcje , Chinczycy nie rozliczają transakcji w Euro praktycznie w ogóle. Dla nich euro mogłoby nie istnieć i to własnie dlatego Londyn , Paryż , Frankfurt i inne giełdy poszły na układ , że transakcje zawierane z Chinczykami mogą być w europie rozliczane w Juanach , bo Chinczycy nie chcą sie rozliczać w Euro, a rozliczanie sie w Europie w dolarach nie daje korzyści nikomu.

frytek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: frytek »

ja mam inne zdanie , wiemy że chiny kupowały obligacje zagrożonych krajów uni bo nie chcą żeby euro padło i swietnie wykorzystali moment na to by część aktywów dolców wymienic na eu

-- Dodano: pn 20-01-2014, 2:31 --

może L na ujocie co wy na to?

Awatar użytkownika
krinvest
Pasjonat
Pasjonat

frytek pisze:ja mam inne zdanie , wiemy że chiny kupowały obligacje zagrożonych krajów uni bo nie chcą żeby euro padło i swietnie wykorzystali moment na to by część aktywów dolców wymienic na eu

Oczywiście , że nie chcą żeby padło , bo jak padnie to trzeba będzie rozliczać eksport do każdego kraju z osobna , a tak jest jeden papier , który załatwia sprawe. Chinczycy maja w swojej rezerwie ponad 700 mld euro , wiec bez sensu byłoby to tracić :D

Chińscy przywódcy w słowach popierają stabilizację strefy euro, ale w rzeczywistości ich zaangażowanie finansowe w obligacje najbardziej zagrożonych krajów jest nieznaczne. Wiadomo, że jesienią ubiegłego roku Chiny nabyły portugalskie obligacje o wartości ponad 1 mld euro. Zapewne mają w swym portfelu także papiery kupowane na rynku wtórnym. Wolą jednak inwestować w obligacje krajów, mających najwyższe ratingi, przede wszystkim Niemiec. Kupują też obligacje emitowane przez fundusze utworzone dla pomocy krajom zadłużonym strefy euro: European Financial Stability Mechanism i European Financial Stability Facility. Według szacunków Standard Chartered w maju Chiny kupiły za około 1,5 mld euro papiery europejskich funduszy, to znaczy objęły około 10-15 proc. emisji''

W końcu ubiegłego roku Ludowy Bank Chin dysponował rezerwami zagranicznymi wynoszącymi 3,26 bln dolarów. W wymianie towarowej ze Stanami Zjednoczonymi Chiny miały w ubiegłym roku nadwyżkę 273 mld dolarów, ze strefą euro 114 mld euro (około 150 mld dolarów). Wciąż biedne – jeśli za miernik weźmiemy PKB na głowę mieszkańca – Chiny są drugim (po Rezerwie Federalnej USA) największym wierzycielem rządu Stanów Zjednoczonych, mając papiery dłużne warte 1,145 bln dolarów. Są też dostarczycielem kapitału portfelowego i inwestycji bezpośrednich dla całego świata. Według danych UNCTAD w roku 2008 zagraniczne inwestycje bezpośrednie Chin wyniosły 52 mld dol., a w roku 2009 48 mld dol. Danych za rok 2010 UNCTAD jeszcze nie podaje, ale zapewne strumień inwestycji był zbliżony do roku 2008. Zagraniczne inwestycje bezpośrednie w Chinach były dwukrotnie większe. Łączne inwestycje zagraniczne (FDI- stock) Chin wyniosły w roku 2009 229,600 mld dol, a inwestycje zagraniczne w Chinach 473,083 mld dol.

Inne liczby podaje raport Heritage Foundation ze stycznia 2011 r. Według niego do końca ubiegłego roku Chiny zainwestowały w świecie łącznie 378,8 mld DOL., z czego: Stanach Zjednoczonych 30,5 mld dol., w Kanadzie 10,4 mld dol, w Europie 43,2 mld dol. (w Wielkiej Brytanii 9 mld, w Szwajcarii 7,3, w Grecji 5,2) , w Ameryce Łacińskiej 61,9 mld dol. (w Brazylii 8,3 , w Argentynie 14) Afryce Subsaharyjskiej 56,4 mld dol. (w Nigerii 15,3, w RPA 6,6 i w Kongo 6,6), w krajach Arabskich 43,7 mld dol. (w Arabii Saudyjskiej 12,2, w Algierii 9,2, w Iraku 5,5), w Azji Zachodniej 51,7 mld dol. (w Iranie 17,1, w Kazachstanie 11,5, w Rosji 9,1), i w Azji Wschodniej 42,6 mld dol. (w Indonezji 13,5, w Wietnamie 7,2, w Singapurze 7,0) i w Australii 38,4 mld dol.

Chinczycy niedługo kopną w tyłek i Unie i USA , dlatego tak sie pala do zrobienia miedzy usa a unia umowy o wolnym handlu. Chinczycy niedługo przerzucą wszystko na Afryke , tylko musza ją sobie najpierw zbudować :D Ale taktyka jest dobra !

ja sie czaje tylko na złoto :564:

frytek
Gaduła
Gaduła

a złoto na L czy S?

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

frytek pisze:ja mam inne zdanie , wiemy że chiny kupowały obligacje zagrożonych krajów uni bo nie chcą żeby euro padło i swietnie wykorzystali moment na to by część aktywów dolców wymienic na eu

ujocie to 50 fib do testu 103 88

frytek
Gaduła
Gaduła

Nowy123 pisze:

wziąłem małą L

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

nastepne 103 65

Awatar użytkownika
krinvest
Pasjonat
Pasjonat

frytek pisze:a złoto na L czy S?
siedze już z dwiema Lkami od dłuższego czasu , licze na podbitke w rejon 67 dziś , lub jutro. Ale generalnie bede grał co dają , jak już siadam to nie odrywam wzroku od wykresu wiec można reagować szybko.

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

frytek pisze:
Nowy123 pisze:

wziąłem małą L

eh lapacze spadajacych nozy ;)

zraz na RZezniku caly wzrost z Piatku oddadza :)

frytek
Gaduła
Gaduła

jestesmy na 50% fibo na ujocie zobaczymy co dalej jest agresywnie

Zablokowany