DayTrading: Poniedziałek 07.12.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 08 gru 2015, 00:00

Wzrost
12
34%
Bez zmian
7
20%
Spadek
16
46%

Liczba głosów: 35

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Poniedziałek 07.12.2015

Post autor: highend »

_Kerad_ pisze:to ropa leci do 72$
trzymam za słowo :564:

btw. ustawiam BUY LIMIT na 39.30, SL 38.30
(zasięgi, zasięgi) ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

pik
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: pik »

_Kerad_ pisze:
oczywiście ropa robi małpie ruchy przez "zagrywki słowne"...
ale fundamenty są takie:
-zapasy wzrosły,
-opec zwiększa wydobycie
-"wygłodniały" Iran czeka na możliwość wejścia na rynek
-realna wizja podniesienia stóp % $
oczywiście można zawracać kijem Wisłę ale po co? (to jest surowiec i fundament to podstawa)

@highend
wczoraj pokazałem gdzie idzie ropa i jak widzisz tak się stało
Zgadzam się z Tobą, że w przypadku ropy decydują fundamenty + polityka. Do tego co wypisałeś można dorzucić, że kolejny raz zapowiada się na ciepła zima.

Jednak, dla wielu krajów ropa jest kluczowa, i zbyt niska cena może doprowadzić do bankructwa. Kilka państw może sobie pozwolić na luksus sprzedaży ropy po $20, ale pytanie zasadnicze jest, czy Stany zgodzą się na to, żeby OPEC znowu o wszystkim decydował. USA poniosły gigantyczne koszty działań na Wschodzie i jakby na koniec mieli jeszcze oddać ropę w ręce Arabów, to w tym momencie oddają pałeczkę mocarstwa chińczykom, którzy najwięcej korzystają na obecnej sytuacji. Rosja i Stany ponoszą olbrzymie koszty, a tymczasem Chińczycy spokojnie sobie produkują i handlują z kim tylko się da, dlatego Stany muszą mieć ropę i inne surowce pod kontrolą, bo w tej chwili to najlepsza metoda do hamowania Chińczyków.

Oczywiście ciężko przewidzieć, co będzie, bo przez ostatnie dwa lata bardzo dużo się wydarzyło na arenie międzynarodowej, ale fakt jest taki, że ropa do dołków ma niedaleko, więc z każdym spadkiem ryzyko wzięcia L maleje. Na pewno nie jest, to projekcja na jeden dzień, ale jak dla mnie na ropie nie da się grać dziennie.

Mpapiez

Post autor: Mpapiez »

W końcu ktoś coś sensownie napisał.
Jak ktoś myśli że OPEC jest niezależny od USA, to jest naiwny jak dziecko... moim zdaniem USA próbują temperować putina i tyle w temacie.

Najlepszy przykład był z kadaiim który chciał utowrzyć giełdę rozliczającą ropę w euro.
Jak kadafi skończył wszyscy wiemy.

pik
Pasjonat
Pasjonat

Husajn miał podobne plany, a Kadafi poczuł się chyba zbyt pewnie. Jak na mój gust stany, lub inne mocarstwo obiecały mu, że go wesprą, ale jak przyszło co do czego został sam. Ropa i dolar poparte lotniskowcami są skutecznym narzędziem prowadzenia polityki.

Stany muszą dbać o to, żeby Rosja się słuchała, ale jest to ich potencjalny sojusznik w przyszłości, dlatego mają się słuchać, a nie bankrutować.

Dlatego uważam, że zbliżamy się do dołków na ropie, albo Rosja zbankrutuje i wtedy cena czegokolwiek będzie miała małe znaczenie, bo Rosja mając silną armię tak po prostu nie wycofa się z pozycji mocarstwa kontynentalnego.

Edit:

Tak na marginesie, każdy wie jakie są statystyki wygranych/przegranych na rynkach, więc skoro wszyscy już widzą ropę na dnie, to nie pakowałbym się w żadne Eski.

Kolavor
Gaduła
Gaduła

Post autor: Kolavor »

pik pisze:Husajn miał podobne plany, a Kadafi poczuł się chyba zbyt pewnie. Jak na mój gust stany, lub inne mocarstwo obiecały mu, że go wesprą, ale jak przyszło co do czego został sam. Ropa i dolar poparte lotniskowcami są skutecznym narzędziem prowadzenia polityki.

Stany muszą dbać o to, żeby Rosja się słuchała, ale jest to ich potencjalny sojusznik w przyszłości, dlatego mają się słuchać, a nie bankrutować.

Dlatego uważam, że zbliżamy się do dołków na ropie, albo Rosja zbankrutuje i wtedy cena czegokolwiek będzie miała małe znaczenie, bo Rosja mając silną armię tak po prostu nie wycofa się z pozycji mocarstwa kontynentalnego.

Edit:

Tak na marginesie, każdy wie jakie są statystyki wygranych/przegranych na rynkach, więc skoro wszyscy już widzą ropę na dnie, to nie pakowałbym się w żadne Eski.
Witam,
ostatnio pisałeś o Dax-ie. Twoim zdaniem to nowy impuls i poprawiamy ostatnie szczyty, czy jednak korekta przed większymi spadkami??

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

pik pisze: Tak na marginesie, każdy wie jakie są statystyki wygranych/przegranych na rynkach, więc skoro wszyscy już widzą ropę na dnie, to nie pakowałbym się w żadne Eski.
wszyscy na pewno nie :d
pakować się w eSki przy cenie ropy 39 to średni pomysł.

zakładam, że ropa zacznie rosnąć i przy poziomie 50 będzie 70% na S, przy 60 USD będzie 90% na S,
a przy 72$ WTI będzie miało wielu MC, a ja TP ;)

lutek
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: lutek »

ropa spadnie na 18$ i tam sie bedzie kisic pare lat w przedziale18-30$ indeksy do góry edek dół. Tłusta eska sie opłacala na edku :D :D :D

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Post autor: atlanticos »

ropa zejdzie w ciagu miesiaca maksymalnie dwoch do 32-33$ i potem w ciagu pol roku do roku wroci na 75-85$ IMO... Jak ktos mi poda symbol ropy na tradingview to Wam pokaze pozniej z czego taki ruch bedzie wynikal bo nie chce mi sie wycinek i zrzutów z MT4 robic
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

atlanticos pisze:ropa zejdzie w ciagu miesiaca maksymalnie dwoch do 32-33$ i potem w ciagu pol roku do roku wroci na 75-85$ IMO... Jak ktos mi poda symbol ropy na tradingview to Wam pokaze pozniej z czego taki ruch bedzie wynikal bo nie chce mi sie wycinek i zrzutów z MT4 robic
proszę:

https://www.tradingview.com/chart/CL1!/

pik
Pasjonat
Pasjonat

Kolavor pisze:
pik pisze:Husajn miał podobne plany, a Kadafi poczuł się chyba zbyt pewnie. Jak na mój gust stany, lub inne mocarstwo obiecały mu, że go wesprą, ale jak przyszło co do czego został sam. Ropa i dolar poparte lotniskowcami są skutecznym narzędziem prowadzenia polityki.

Edit:

Witam,
ostatnio pisałeś o Dax-ie. Twoim zdaniem to nowy impuls i poprawiamy ostatnie szczyty, czy jednak korekta przed większymi spadkami??
Powiem tak, myślę, że S&P będzie ciągło w górę, a DAX powinien iść za nim i tak do zamknięcia roku. Jeżeli ten ruch będzie powolny i płynny to jest szansa na jakieś nowe maksima w przyszłym roku, ale to na pewno nie jest kwestia miesiąca, czy dwóch. Natomiast jeżeli to będą jakieś szarpane, silne ruchy w górę, to nie wierzyłbym w nie i wtedy raczej nastawiałbym się na S. Moim zdaniem jest zbyt wiele niewiadomych, żeby poprawiać szczyty. Gdybyśmy byli bliżej tych szczytów, to przy okazji Rajdu Mikołaja byłaby szansa coś podbić, ale tak to bym się nie nastawiał i jeszcze czekał na rozwój sytuacji. Bo z terrorystami w Europie nawet pewne ruchy poparte AT i AF mogą okazać się zgubne.

Reasumując, jeżeli masz L na DAX wzięte wtedy co pisałem, to trzymałbym dalej z jakimś większym S/L skoro pozycję masz już zarobioną, jeżeli chciałbyś brać L teraz to bym się wstrzymał do tego, czy S&P potwierdzi wybicie w górę.

Zablokowany