DayTrading: Poniedziałek 04.08.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 05 sie 2014, 00:00

Wzrost
14
56%
Bez zmian
2
8%
Spadek
9
36%

Liczba głosów: 25

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Poniedziałek 04.08.2014

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

Irlandia
CIT – Corporate Income Tax – irlandzki podatek dochodowy od osób prawnych, którego podstawowa stawka wynosi 12,5% i dla wielu obcokrajowców jest ona na tyle atrakcyjna, aby starać się o założenie działalności gospodarczej właśnie w Irlandii. Ponadto większość nowo powstałych firmy może korzystać z trzyletniego okresu zwolnienia z obowiązku płacenia podatku CIT w Irlandii, jeżeli ich roczne zobowiązania podatkowe nie przekroczą kwoty 40 000 EUR.
VAT – Value Added Tax – irlandzki podatek od wartości dodanej, którego stawka podstawowa od 1 stycznia 2012 roku wynosi 23%. W odniesieniu do niektórych rodzajów towarów (głównie chodzi o żywność) oraz usług (np. usługi remontowe) stosuje się w Irlandii stawkę obniżoną wynoszącą 13,5%. Dodatkowe stawki podatku VAT stosowane w szczególnych okolicznościach i regulowane w irlandzkim prawie podatkowym wynoszą kolejno 9%, 5,2%, 4,8% i 0%.
http://irlandia.podatkieuropejskie.pl/i ... datki/123/
dlatego tak ruszyli z kopyta, wykorzystali wyższą skorelowaną inflację w GB

wystarczy obniżyć VAT na niektóre artykuły i już można obserwować zmiany

-- Dodano: pn 04-08-2014, 16:19 --
Ciapul pisze:
pr7emo pisze:chodzi o to aby kraje zmagające się z wysokimi wskaźnikami bezrobocia kombinowały coś z podatkami i ulgami
Polska to trochę inny kraj, polegamy na zamówieniach z zachodu, a podatki co najwyżej podnosimy
to są uroki taniej gospodarki eksportowej
to nie ma najmniejszego znaczenia... u nas ( i nie tylko ) pracownik to święta krowa... przychodzi taki do ciebie do firmy i wybrzydza... i aparat państwa tylko to zwyrodnienie wspiera - ostatnio w radio była kampania informacyjna PIP "twoje prawa i obowiązki w pracy" ona świetnie odzwierciedla nie tylko polski stan prawny - pracownik ma same prawa nie słyszałem nic o obowiązkach... - a pokaż mi sprawę w sądzie pracy wygraną przez pracodawcę o takiej głupocie jak związki zawodowe nie wspomne... dopóki z tym nie zrobi się porządku to to nie będzie normalnego rynku pracy ...
dobra, nie będę tutaj się z tobą spierał o pracownikach i pracodawcach :wink:

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

czy tylko mi się wydaje czy aby na rzeźniku mamy naprawdę trend spadkowy..... hmm?
mój testowy microlot (0.01) na sell od rana już zarobił 5 PLN. Trend-checker ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

no i zusach oczywiście :)

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

Już wiadomo, gdzie chroni się rosyjski kapitał
Tomasz Gessner - Dom Maklerski BDM
4 Sierpnia 2014 16:18

Po ogłoszeniu nowej puli sankcji nałożonych przez USA i UE na Rosję, rosyjski kapitał zaczął szukać schronienia poza tymi strefami. Padło więc m.in. na Hong Kong, a dopływ amerykańskich dolarów (w których Rosjanie trzymali kapitał) na rynek w Hong Kongu zmusił bank centralny do interwencyjnego osłabienia dolara hongkońskiego i prawdopodobnie zmuszony będzie robić to nadal. Tylko dzisiaj do Hong Kongu napłynęło 620 mln USD, a w całym lipcu 8,4 mld USD. Przy okazji rozwiązuje się zagadka ostatniego ruchu na ind

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

media grają na wzrost usdjpy :cry:

rzadko widać by coś pisali o wzrostach, zawsze z kontekstu spadku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ciapul
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Ciapul »

pr7emo pisze:tak mi się wydaje
źle Ci sie wydaje... podatki podatkami - płace masz po stronie kosztowej więc nimi zmniejszasz podatki :)
problem to kodeks pracy i państwo socjalne... jakby bezrobotny zostawał z niczym po 3 miesiącach nic nie robienia to wtedy by mu sie chcialo isc do roboty... no i jeszcze gdyby nie mial żadnych zapomóg itp pierdół ... co to w ogóle znaczy mieszkanie socjalne ? czemu ja na pierwsze swoje mieszkanie zapier... 18 h/dziennie przez dwa lata bo po studiach i na działalności 15 lat temu na żaden kredyt hipoteczny nie miałem co liczyć... a inni pierdzielą ze co to za kraj gdzie nie mogą DOSTAĆ mieszkania - od kiedy to sie mieszkania rozdaje ???

reasumując Przemo - może to zabrzmi głupio ale ludzie to głupki są i takich nikt przy zdrowych zmysłach nie zatrudni :564:
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...

Awatar użytkownika
Panoptic
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Panoptic »

Ciapul pisze:
pr7emo pisze:w stanach jest silne powszechne przekonanie że druk powinien generować miejsca pracy
giełda i przedsiębiorcy którzy są zresztą w giełdę bardzo tam zaangażowani przyjmują ludzi
a tu kuwa co?
przemo... podoba mi sie Twój idealizm ale spróbuj otworzyć własną firmę i zatrudnij sobie w nim pracownika (legalnie oczywiście, ze wszystkimi tego konsekwencjami ) wtedy bardzo szybko odpowiesz sobie na zadane przez siebie pytanie :)
Ciapul do prawa pracy już się przyzwyczailiśmy i problemów z pracownikami nie ma jest jeden problem w małych i średnich firmach i to taki, że na rynku brakuje pieniądza. Każdy prowadzący działalność gospodarczą czy spółkę boryka się z deflacją na swoich usługach. Nie wiem w której części polski mieszkasz ale w mazowieckim już to odczuwamy a najbardziej widać to na nieruchomościach. Komornicy proszą się na licytacjach żeby ktoś coś kupił co 7lat wstecz byłoby absurdem
Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

pr7emo pisze:media grają na wzrost usdjpy :cry:

rzadko widać by coś pisali o wzrostach, zawsze z kontekstu spadku
:wink:

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Ciapul pisze:
pr7emo pisze:tak mi się wydaje
źle Ci sie wydaje... podatki podatkami - płace masz po stronie kosztowej więc nimi zmniejszasz podatki :)
problem to kodeks pracy i państwo socjalne... jakby bezrobotny zostawał z niczym po 3 miesiącach nic nie robienia to wtedy by mu sie chcialo isc do roboty... no i jeszcze gdyby nie mial żadnych zapomóg itp pierdół ... co to w ogóle znaczy mieszkanie socjalne ? czemu ja na pierwsze swoje mieszkanie zapier... 18 h/dziennie przez dwa lata bo po studiach i na działalności 15 lat temu na żaden kredyt hipoteczny nie miałem co liczyć... a inni pierdzielą ze co to za kraj gdzie nie mogą DOSTAĆ mieszkania - od kiedy to sie mieszkania rozdaje ???

reasumując Przemo - może to zabrzmi głupio ale ludzie to głupki są i takich nikt przy zdrowych zmysłach nie zatrudni :564:
powiem ci tylko jedno, człowiek za swoja pracę powinien utrzymać rodzinę i mieszkanie, a tutaj nie może być mowy o tym że obecna minimalna nie jest tym na co pracownik zasługuje, dużo pracodawców tak twierdzi
proszę bardzo niech nie przyjmują za głodowe pensje
pracownicy mogą żyć z ryzykiem zwolnień gdy została by podniesiona minimalna o kilkaset złotych

niech robią racjonalne miejsca pracy albo w ogóle, pracownicy sobie miejsce znajdą tutaj albo za granicą

-- Dodano: pn 04-08-2014, 16:35 --

i mogą nawet zintegrować wszystkie placówki ZUSu do superkomputera :lol:

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

jesli gramy 3 d1 a nie ABC

Zablokowany