Wykres kabla z okresu 100 lat wrzucam. Pewnie na szkoleniach forex nikt tego nie uczy
pozioma kreska - tam lecimy, to jest właśnie 1.29 = połowa tej białej świecy, którą przeciąłem linią.
A wsparcie zaznaczone strzałką. Wsparcie jak widać bardzo mocne - być może od niego nastąpi wybicie na UP i nie dolecimy do 1.29 - kto to wie.... ale coś mi mówi, że popuści
Poziom 1.71 od którego spadamy od pół roku poprzedzała świeca-wisielec. Warto sprawdzać na rocznym czy kwartalnym interwale kształt świec - daje do myślenia. Na każdej parze.
Czy ten wykres w całości wygląda wzrostowo?
dołek wykresu to coś 1.05 jak widać....
-- Dodano: 31 sty 2015, 16:44 --
to do kolekcji jeszcze edek

wrzucam wykres i objaśnienia:
- wsparcie i poprzednia (!) linia trendu - przecinają się na 1.146. To wyznaczałem w grudniu i w styczniu szybko przelecieli, choć jednak odbicie od 1.146 na jakiś czas było i to całkiem spore (pod 1.17 bodajże)
- edek powinien się zatrzymać na krótkiej poziomej linii - nie wiem ile to - ale może już 1.000 ?, stanowi on połowę ruchu wzrostowego (zaznaczonego prostokątem).
Więc raczej edek nadal short. Ewentualnie może podejść pod przeciętą LT (poziom 1.146 i ciut wyżej).
A jakby wylazł wyżej to byłby jakiś cud i odwołanie QE w europie
-- Dodano: 31 sty 2015, 16:53 --
moim skromnym zdaniem tak będzie wyglądała kolejna świeca edka kwartalna
- wkleiłem na wykresie poniżej edek_stooq_2

choć to trudne bo aktualna swieca kwartalna jest czarna (a sie rysuje od poczatku stycznia)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.