Podpisanie umowy z NATO nie trwa 1 dzien , nawet jakby to zrobili w trybie przyspieszonym to by był jasny sygnał dla Putina i dopiero wtedy by sie zaczeła robic kaszana. Rosja przecież nie najeżdza ukrainy , Ukraina należy do nich trzeba to sobie jasno powiedzieć , że z ich punktu widzenia sprawa wygląda tak samo jakby Dzisiaj usunąć władze w Polsce i chcieć sie przyłączyć do Rosji , myslisz , ze UE by na to pozwoliła majac tutaj utopione tyle miliardów i tyle wpływów oddać za darmo ? tako o , bo jakas garstka ludzi tego chce ?pr7emo pisze:jeśli Europa i NATO popuści teraz na Ukrainie, kolei może nadejść na Estonię, Litwę, Łotwę a to już by było bardzo hu**we dla samopoczucia Polaków
co by się mogło stać jeżeli Ukraina podpisała by z NATO jakiś pakt wsparcia? nic by się nie stało
jest kwestia czy Rosjanie bali by się wprowadzać wojsko w rejon międzynarodowej stabilizacji z udziałem kontyngentu z całego świata, to pytanie za 100 punktów
Putin po prostu nie chce oddać za darmo tego co tam stworzył przez lata , trzeba to powiedzieć sobie wprost. Powiedział na samym poczatku tego całego Majdanu - chcecie do UE to idzcie , ale oddajcie mi najpierw moje Pieniądze. Rosja to nie Caritas.
Na podstawie tego , że transformacja Ukrainy do standardów chociażby Polski wymaga owegu burdelu , przecież to samo było w Polsce , nie trzeba tego tłumaczyć , że z miejsca w którym są muszą sie cofnąć o 2 kroki , zeby za 10-15 lat isc do przodu , transformacja takiego kraju jak Ukraina nie trwa rok , dwa czy 5 lat przecież. Trzeba spłacić długi poprzedników , zapożyczyc sie na reformy , wyprzedać pół kraju , obniżyć pensje , zwiekszyć podatki.pr7emo pisze: a skąd przekonanie że będzie burdel? na podstawie czego?
jeżeli ktoś będzie chciał pomóc to zażyczy sobie trwałego rządu, a to może działać motywująco na tamtejszych polityków
u nas były okrągłe stoły i daliśmy sobie radę
nacjonaliści to już w przedbiegu są spaleni, nikt nie będzie z nimi chciał rozmawiać
czy podpisanie paktu stowarzyszeniowego z UE nie będzie miało wpływu dyscyplinującego?
dlaczego większość myśli że to społeczeństwo zdziczałych jaskiniowców nie mogące czegoś konstruktywnego ułożyć?
Pakt miałby wpływ , ale to musi trwać. Ukraincy musieliby sie przestawić na inny tryb , zrozumieć , ze w UE wieśniaki w skórzanych kurkach nie maja racji bytu i trzeba założyć garnitur żeby nie nazywali Cie łapówkarzem tylko Lobbystą.
To nie jest społeczeństwo zdziczałych jaskiniowcow , tylko Oni , tak samo jak i Polacy 25 lat temu nie wiedzą tak na prawde na czym polega ta zmiana , do dzisiaj wiekszosc nie ptorafi sie odnaleźć w kapitalizmie , dalej żądają od Panstwa zapewnienia pracy , mieszkań i tego typu podstawowych rzeczy nie wiedząc , ze z Państwa które gwarantowało im ową prace i mieszkanie przeszli na kapitalizm w którym każdy martwi sie sam. I tak samo jak Polakom nikt tego nie tlumaczył 25 lat temu , tak samo nikt Ukraincom nie tłumaczy tego teraz. Pojedz i zobacz jak tam jest , Ja żeby w ogole dojechać do Charkova na mecz wydałem prawie tyle samo na mandaty po drodze co na Paliwo ! 5 mandatów ! Jeszcze mi w pysk powiedział , że im lepszy samochod tym wiekszy mandat do zapłacenia. Cywilizowana ukraina to mały kawałek , charkov , dniepropietrowsk, donieck i Ługansk czyli tam gdzie jest 80% PKB Ukrainy.
Nie mam nic do ukraincow , ale nie widze żadnych podstaw żeby wciskać sie miedzy młot a kowadło w ich sprawie , bo ani Politycznie ostatnio nic z nimi dużo wspólnego nie mamy , ani historycznie dobrych wspomnień.