- mamy kanał spadkowy narysowany
- mamy RGR, aktualną świecę miesięczną (zakładam, że niżej w tym miesiącu już nie polecimy, ani wyżej - chodzi mi o skrajne rozmiary świecy)
- pivot świecy idealnie pasuje do linii szyi RGR
- FIBO wyznacza zasięg RGR (nad 7700), tak samo na aktualnej świecy miesięcznej zasięg wyznacza skrypt Dadasa - pokrywa się idealnie.
Całość czasowo wypada do końca listopada tego roku. Potem może być rajd UP (św. Mikołaja) - pasuje jak ulał.
Linia szyi i pasuje też jako przebita LT wzrostowa na wykresie (możemy podejść do niej)
Chyba wszystko jasne?

Założenie te psułoby wyjście daxa powyżej linii szyi RGR (czyli nad 8900 około).
-- Dodano: 18 paź 2014, 16:30 --
No właśnie też to tak widze - powrót pod dolną bandę i w dół. I na DAX i na sp500Nowy123 pisze:juz nowe szczyty widza w USA sie zaczyna trend wylamny powrot pod dolna bande i dalej w dol - satwiam na przetrzepanie takich osobnikow myslacych ze to juz koniec spadkow i nowe szczyty bo polapali longi
-- Dodano: 18 paź 2014, 16:43 --
Jeszcze coś ciekawego co nieraz ma miejsce, a ludziom wydaje się, że to koniec spadków:
"
Jeśli spadki na rynku znajdują się w fazie początkowej pojawienie się młota nie ma większego znaczenia i nie należy spodziewać się wybicia w górę. Najczęściej w takich sytuacjach rynek kontynuuje trend spadkowy.
"

-- Dodano: 18 paź 2014, 18:25 --
Dokładam jeszcze sp500 - tu sprawa o wiele prostsza niż na dax:
- odbicie na UP przyszło idealnie na FIBO 161.8 (widać?) - ponadto na miesięcznym odbiło od LT, którą można było sobie wcześniej bez problemu narysować (czemu ja tego nie widziałem wcześniej?

a target? 1690 punktów. Fibo 261.8. A kiedy? A nie wiem

No chyba, że jesteście wszyscy za odbiciem na up i na nowe topy

Jak ktoś ma uwagi i własne pomysły - dzielcie się, bo może nie mam racji i g***o będzie z dalszych spadków

-- Dodano: 18 paź 2014, 18:42 --
żeby było śmieszniej - w obu poprzednich spadkach sp500 (2008 i 2011 rok) targetem było... FIBO 261.8 mierzone od pierwszej fali spadkowej - sami sprawdźcie na monthly (ja już sprawdziłem). Czemu teraz by miało być inaczej

-- Dodano: 18 paź 2014, 19:06 --
Apple ciekawostka: w czwartek była premiera ipad air 2. Od wczoraj można go zamawiać w sklepie apple. Czas oczekiwania 2-4 dni robocze. Co w tym jest ciekawostką? Otóż zazwyczaj po każdej premierze Apple czas oczekiwania był 2-4 dni w pierwszym dniu, a potem (z racji wielu chętnych) czas ten wydłużał się nawet do kilku tygodni. Tymczasem aktualnie nadal tam wisi: "2-4 dni". Co to oznacza? Popyt kuleje.... Nie ma kolejek przed sklepami Apple.... nie ma szału. W sumie trochę mnie to smuci bo lubię tą firmę.
-- Dodano: 18 paź 2014, 21:22 --
analitycy Apple spodziewają się EPS 1.30 - 1.33. Większość tego co czytałem zakłada dobry raport za Q4, w którym iPhone6 jednak odegra rolę (pierwsze chyba 2 tygodnie sprzedaży - 10 mln sztuk zamówionych) - zaliczają się do Q4. Zatem sprzedaż iPhone6 to jedyne co może wyciągnąć raport Q4, reszta (spadająca sprzedaż iPadów - jest w necie, itd) - go pogrążyć. Tak sobie jeszcze oglądam to na miesięcznym zazwyczaj świece wyglądały spadkowo przed raportami, a potem ostre UP. Tym razem też tak jest....Czy zatem jednak się pomyliłem i Apple wystrzeli UP po raporcie w poniedziałek?

Eh