niby to samo a jednak wsio inaczej bo lki juz nizej
ciezkie dt
https://iv.pl/images/64461360494000458628.png
juz mnie zmulilo
pauza ze 2 godz nara

https://iv.pl/images/90690197147619233432.png
Nie wiem co tam za "grzyb" rosnie 46.62jkar pisze:G/J na 146.62 zdecydownie nalezy shorcic z co najmniej 65% oczekiwaniem 200 pipsów zysku przy 30 pipsowym ryzyku.
jak chciałes zagrać na "równość korekt" to juz musztarda po obiedzieTomasz196407 pisze:Nie wiem co tam za "grzyb" rosnie 46.62jkar pisze:G/J na 146.62 zdecydownie nalezy shorcic z co najmniej 65% oczekiwaniem 200 pipsów zysku przy 30 pipsowym ryzyku.
ale ja go zrywam
Nie chodziło mi o samego jena.Cblondyn pisze:Jeśli chodzi o jpy to skorelowany jest z giełdami (indeksami). Wzrost indeksów to spadek jpy. I odwrotnie.m@rek pisze:Wróciłem, porysowałem.
Ujek - nie jest tak słodko(jak na razie) z nim. Właściwie jest wzorcowo rozkorelowany dolar z jenem. Stąd i ruchy nie za wielkie.
Brałem L UJ pod ostatni dołek i bierność dolara. Wzrost zrobił Jen.
Jeżeli? dociągną na Jenie do namalowanego poziomu, to będzie dla mnie TP.
Natomiast nie można wykluczyć że dolar dociągnie do denka, i wtedy może być ciekawie. Dla EU.
Bo jeżeli EUR nie zarespektuje trzeciego chochołka i dolar poszuka denka, to na EU jeszcze nie koniec szarpnięcia. Chyba że respect...
Ale za ruchem usdjpy do góry odpowiada słabość jena a nie siła dolara.m@rek pisze: Nie chodziło mi o samego jena.
W ułamku jen/dolar staram się patrzeć z osobna na obie waluty.
Tu przykład jakie są różnice związane z korelacją i jak to może wyglądać, jak idą "wspólnie i w porozumieniu". Takie cuś jak dopadnę to mam dużo radochy.
Czemu? Bo nie rozumiem. To dolar w tym ułamku już nic nie ma do powiedzenia?Cblondyn pisze:Ale za ruchem usdjpy do góry odpowiada słabość jena a nie siła dolara.m@rek pisze: Nie chodziło mi o samego jena.
Tu przykład jakie są różnice związane z korelacją i jak to może wyglądać, jak idą "wspólnie i w porozumieniu". Takie cuś jak dopadnę to mam dużo radochy.
Proponuje skorzystać z zalezności:
jeśli A>B>C>D>E to tym bardziej A>E
Za literki wstawiasz waluty
Dolar
Euro
Jen
Funt
Frank
Akurat index dolara sie osłabia. Ale zobacz sobie na inne waluty w parze z jenem. Wszystkie sie umocniły. Bez wyjątku. Różnia się jedynie dynamiką ruchum@rek pisze:Czemu? Bo nie rozumiem. To dolar w tym ułamku już nic nie ma do powiedzenia?Cblondyn pisze:Ale za ruchem usdjpy do góry odpowiada słabość jena a nie siła dolara.m@rek pisze: Nie chodziło mi o samego jena.
Proponuje skorzystać z zalezności:
jeśli A>B>C>D>E to tym bardziej A>E
Za literki wstawiasz waluty
Dolar
Euro
Jen
Funt
Frank
Właśnie to widać na wykresach. Jen (i dolar) są zagregowanymi wartościami par tych walut.Cblondyn pisze:Akurat index dolara sie osłabia. Ale zobacz sobie na inne waluty w parze z jenem. Wszystkie sie umocniły. Bez wyjątku. Różnia się jedynie dynamiką ruchu
Oczywistym jest, że najlepiej brac L dla usdjpy w sytuacji gdy dolar sie umacnia a jen osłabia.
Ale to zdaża się jednak dużo rzadziej
powiem standartowo POCblondyn pisze:jak chciałes zagrać na "równość korekt" to juz musztarda po obiedzieTomasz196407 pisze:Nie wiem co tam za "grzyb" rosnie 46.62jkar pisze:G/J na 146.62 zdecydownie nalezy shorcic z co najmniej 65% oczekiwaniem 200 pipsów zysku przy 30 pipsowym ryzyku.
ale ja go zrywam
Czas był pare dni temu