Bemowo pisze:profession pisze:Bemowo pisze:A próbowałeś hedge w hot point? +- sl np 20 pips?
Szczerze powiem nie myślałem o tym w ogóle

Nie jestem zwolennikiem mechaniki w tradingu. Kiedyś byłem bardzo zapalony na sztywny TP i SL. Zawsze taki sam. Lub EA które ma zawsze sztywne wartości i działanie.
Jednak z czasem widzę, że trading to emocje i staram się je wyczuwać i za nimi podążać.
Tak jak dziś rano. Około 8 naszego czasu byłem przekonany, że HotPoint będzie szczytem. Dwie świece dawały mi taki sygnał. [Druga z nich była mnie zamknięta ]. Dlatego zostawiłem pozycję z wczoraj. Jednak jak się okazało godzinę później. Kolejna świeca była bardzo wzrostowa. Więc ręcznie odwróciłem pozycję.
Nie wiem czy zawsze Hedge 20 pipsów by się sprawdził? I czy akurat 20 pipsów czy 30? Itp. Taka mechanika zawsze tworzy trudności [według mojego podejścia]
Możesz obliczyć te pozycję z Hot Pointami które wrzuciłem i zobaczymy co by z nich wyszło

Przyznam, że stosuję podobną metodę - ja hot point nazywam poziomem "lustra wody". Jest owszem pewna rozbieżność w stosunku do Twojego cacka (nie używam wskaźników w małych okienkach - preferuję widzieć wszystko na pełnym ekranie). Ja akurat otwieram pozycję po odbiciu od "poziomu O". I chyba doszlifowałem metodę, której celem jest SL ok 10 pips, a target ile wejdzie, czyli jak już się robi hot.
pipsów
Przed chwilką pytałem kiedy wychodzicie z pozycji

Dziś miałem nawet 30 pipek na edku. Dobrze, że sl postawiłem na moment wejścia. Głupio tak siedzieć cały dzień, stresować się i wyjść na zero, albo ze stratą (bo i tak często bywa) Z tego co zauważyłem to Proession jest solidną firmą. Pokazuje jak wygląda życie tradera, nie hazardzisty.