highend pisze:Tylko sie wkur..... Za taki numer wczoraj na sp500. Po długości świecy dziennej widać ze to największy wzrost w ciagu dnia w 2014 roku. Wczoraj wieczorem miałem zakiszone eski i zwiększone cisnienie I jak tu tradowac jak robią takie numery?????
Dzis juz wiadomo, ze spokój - ale odechcialo mi sie cokolwiek do weekendu.
-- Dodano: 09 paź 2014, 21:16 --
Acha, VIX dzis urósł o 25%. Wynosi 17. Panika bedzie jak ile przekroczy? 20?
I głupie Apple ani myśli spadać. Jest nawet ze 3usd wyżej niz wczoraj pomimo tego, ze sp500 jest na tym samym poziomie co wczoraj przed wystrzalem. Jakiś milioner duży udziałowiec napisał list do Apple, ze ich akcje sa warte dwa razy wiecej, a Apple mu odpisało, ze od 2013 roku prowadzą mocny skup akcji własnych. Wiec nie wiem czy można w ogóle liczyć na spadek akcji Apple poniżej $95 nawet jakby cały indeks sp500 zleciał na 1800. Chore.
-- Dodano: 09 paź 2014, 21:21 --
A juz odczytałem o VIX. W 2011 r miał ponad 30 i to jest wartość Extreme. W 2008 miał nawet 80(!) jak był krach.
Skoro obecnie ma 17 to do paniki jeszcze sporo brakuje. Ale warto obserwować.
Cześć kolega, że SP500 spada nie znaczy , że Apple bedzie spadać , sp500 jest indeks , który zlicza wartość spółek , to nie indeks wyznacza wartość apple , tylko apple wartość indeks sp500. Apple dostało dobra nowiny żeby isć dalej UP , fundamenty dobre , sporo gotowki , dobre wyniki i wycena w rankingu na najlepsza marke 1 miejsce. Indeks nigdy nie ciągnie w dół 1 spółki , jedna spółka może ciągnąć indeks , ale odwrotnie nie działa. Indeks składa sie z wartosci spółek , które w wchodzą w jego skład. Przeceny na spółkach branż oil i tych sektorów ciągnąc indeks na dół , ale technologie i branża spożywcza idą UP dlatego takie zamieszanie na rynku , dopiero jak wystrzelą ostatnich niedowiarków przeniosą sie spowrotem na bardziej dochodowe spółki , póki co całe money idą od dawna w towary - patrz ceny towary cattle inne z ostatnich 3M. Póki FED nie da decyzji czy bawimy sie dalej dolarem nikt nie bedzie ryzykował pakowac pieniądz dalej zeby podbijac społki bo potem moze okazac sie za drogo zabawa , do konca pazdziernika i tak bedziemy bujać tam i znowu spowrotem bo to sa dla rynku najwazniejsze decyzje teraz. Jeżeli FED zdecyduje sie jeszcze do konca roku zostawić QE wszystko zostanie odrobione w listopadzie i na rajdzie mikołaja , jeżeli zdecyduje inaczej nikt nie bedzie już miał złudzeń na dalsza zabawe tylko zaczynami długo oczekiwana korekta na indeksy ,spółki i money pójdą w złoto ,towary , zboża i cotton bo idą przecież świeta. Widziałem wcześniej kolegi myślą nad Brent up , ale to też nie czas , jeszcze nie przeliczyli cena dla rynek po cięciu ceny w hurcie przez Saudyjczyków , na to trzeba czas jeszcze to oni teraz bedą wyznaczać trend , maja dużo zapas na zbycie niepotrzebny i dalej zastanawiaja sie nad jeszcze jednym cut dla ceny. To nie czas kolega na granie teraz chyba że umiesz waluty , ja waluty nie gram to czekać musze.
Przepraszam za moj Polski , jest okrutny i moze was bolec serce ule ucze ile moge.