Jak już kiedyś pisałem działam raczej w dłuższych ramach czasowych.13ty Stochastyk pisze:Jedyna szansa na 1,15 na Edku to potężne spadki na giełdach ...
Wtedy to jak najbardziej możliwe. Prognozujesz więc wyprzedaż na rynku akcji ?
Ja prognozuję 1,07 w tym miesiącu na Edku
Euro dostało od Mario + USD umocnił się po ostatnich wypowiedziach FOMC/FED sugerujących podniesienie stóp procentowych w tym roku.. 2 duże siły zepchnęły nas na obecne poziomy, ok ale co dalej ?
W najbliższym czasie nie widzę żadnej siły przemawiającej na korzyść dolara (za wyjątkiem stóp procentowych, których na moje oko w grudniu nie ruszą). Dane w kratkę nie wróżą nic dobrego dla USD, każda kiepska publikacja będzie powodem odroczenia decyzji FED.
O Euro się z kolei nie boję. Mario powiedział że zamierza póki co tylko obserwować i jeśli zajdzie potrzeba ewentualnie działać dopiero w grudniu. Tu będzie raczej spokojnie bo najgorszy łomot już za nami. A co konkretnie przemawia za Euro ? To że jest już dość słabe (na silnym wsparciu sprzed kilku miesięcy) i to że kupa ludzi uciekła do dolara. Słabsze dane z USA, spadki na giełdach, problemy w Chinach i obecny trend zawróci. W Europie względny spokój, dlatego siłą Euro będzie słabość USD (tzw. "bezpieczna przystań").
Wg mnie wsparcie z okolic 1,081 nie do przebicia póki co (zbyt małe szanse na stopy procentowe), a zasięg bym widział w okolice 1,14 jeszcze w tym miesiącu.
No i jak wcześniej już pisałem zostają jeszcze grubasy które mogą mieć apetyt na tanie Euro