Dadas DayTrading Strategy
Re: Dadas DayTrading Strategy
Dadas pisze:Wyście sobie wszyscy nawkładali do głowy formacje świecowe, japońskie, poziomy, SR,
Ellioty, Leonardy, i takie tam wszystkie inne podobne.
A, czy ktokolwiek z was zadał kiedykolwiek pytanie: "Dlaczego?"
Co z tego, że engulfing, harami, doji, jakieś star lub hammer, albo gravestone???
Ale dlaczego??? O co chodzi???
Dadas pisze:Żeby to zrozumieć, należy przede wszystkim zrozumieć co przedstawia wykres i jak ten rynek działa.
Forex to jest rynek finansowy, a nie jakaś gra losowa!!!
Na rynku finansowym obowiązują prawa ekonomii, a nie prawa przypadku!

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2014, 00:51 przez ole, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo ma niewłaściwe rozmiary, a ty go nie uploadowałeś gdzieś na jakiś serwer i nie dałeś linka w tagi IMG?ole pisze:Nie wiem dlaczego ten obrazek się nie wyświetla jak powyższe?
formacje świecowe w połączeniu np. z wolumenem i poziomami SR to chyba jedyna metoda która pozwala czasami na wejścia wręcz z chirurgiczną precyzją
przez swoje 7-8 lat styczności z forex'em nie spotkałem się jeszcze z podobną metodą która w łatwiejszy i bardziej przejrzysty sposób pokazywałaby to co dzieje się na rynku
jeżeli potrafisz "czytać" świece i wiesz co mają ci w tym momencie do przekazania - wiesz wszystko
one pozwalają i na bardzo dokładne wejście, i na bardzo dokładne wyjście z transakcji
przydaje się to np. w momencie gdy jakiś poziom został przebity i nie jesteśmy pewni czy cena poleci dalej, czy też nie zacznie za chwilę zawracać
oczywiście nie jest to metoda która działa zawsze, gdyż na rynku zdarzają się czasami sytuacje na które my nie mamy żadnego wpływu
jednak z tego co zauważyłem są formacje które bardzo często się sprawdzają i z palcem w nosie gwarantują skuteczność w granicach 90%
warto jednak pamiętać że dochodzi jeszcze do tego zarządzanie ryzykiem, właściwe ustawienie SL, itd.
jak ktoś to ogarnia to nie ma bata żeby nie zarabiał - takie jest moje zdanie 

W związku z propozycją kolegi freakout, postanowiłem się przyjrzeć, jak mój nowy sposóbfreakout pisze:formacje świecowe w połączeniu np. z wolumenem i poziomami SR to chyba jedyna metoda która pozwala czasami na wejścia wręcz z chirurgiczną precyzjąprzez swoje 7-8 lat styczności z forex'em nie spotkałem się jeszcze z podobną metodą która w łatwiejszy i bardziej przejrzysty sposób pokazywałaby to co dzieje się na rynku
jeżeli potrafisz "czytać" świece i wiesz co mają ci w tym momencie do przekazania - wiesz wszystko
one pozwalają i na bardzo dokładne wejście, i na bardzo dokładne wyjście z transakcji
przydaje się to np. w momencie gdy jakiś poziom został przebity i nie jesteśmy pewni czy cena poleci dalej, czy też nie zacznie za chwilę zawracać
oczywiście nie jest to metoda która działa zawsze, gdyż na rynku zdarzają się czasami sytuacje na które my nie mamy żadnego wpływu
jednak z tego co zauważyłem są formacje które bardzo często się sprawdzają i z palcem w nosie gwarantują skuteczność w granicach 90%
warto jednak pamiętać że dochodzi jeszcze do tego zarządzanie ryzykiem, właściwe ustawienie SL, itd.
jak ktoś to ogarnia to nie ma bata żeby nie zarabiał - takie jest moje zdanie
rysowania wykresu sygnałowego ma się w stosunku do zwykłego wskaźnika wolumenu tickowego w MT4:

Wychodzi na to, że informacja o wolumenie jest już zawarta w świecach i nie ma potrzeby
dodatkowej jej weryfikacji jej poprzez patrzenie na wskaźnik wolumenu.
To co widzę, jest dla mnie tylko dodatkowym potwierdzeniem, że wymyśliłem coś zajefajnego!
Obawiam się, że poza tobą nikt nie widzi nic ciekawego na tym screenie, co nie znaczy że nic ciekawego nie było na wykresie.Dadas pisze:
Zaczynacie rozumieć, czy to zbyt trudne???
Nie wiem, czy to są słupki czy świece, gdyby nie napis M1, równie dobrze mogłyby to być bary lub cegiełki renko.
Swego czasu Nowy123 wrzucał wykresy przy których świąteczna choinka wyglądała blado, potem pisał że przeciez wrzucał i było tam jasno przedstawione, ze cena ma dolecieć do poziomu X i właśnie doleciała.
Tak ma wielu traderów, mają wykres dopasowany pod siebie, po którym swietnie się poruszają, wrzucają screena z czymś ważnym i... echo, oprócz nich nikt tam tego nie dostrzega.
Czekam na moment w którym zakomunikujesz, że po napisaniu 1000 zajefajnych wskaźników i pomagierów doszedłeś do wniosku, że jednak na czystym wykresie to jest dopiero mega zajefajnie
Teraz, przeanalizujmy jeden z moich stratnych scoutów zapuszczonych w celu sprawdzenia,
czy rynek na danym poziomie już ma płynność do kontynuacji trendu Bull.
Strata była minimalna: -8 Pips i bardzo mały Lot.
Szukałem Longa bazując na bardzo prostych zasadach widocznych na screenie:

Na M5 wyglądało to na potencjalne lokalne odbicie w górę, gra przed rynkiem:

Teraz, zobaczmy jak ta sytuacja wyglądałaby w nowym ujęciu wykresu sygnałowego:

Gdybym już w tamtym momencie miał ten obraz, nie pokusiłbym się o żaden Long.
I o to właśnie walczyłem, z czego niektórzy szydzili, bo nie rozumieli.
czy rynek na danym poziomie już ma płynność do kontynuacji trendu Bull.
Strata była minimalna: -8 Pips i bardzo mały Lot.
Szukałem Longa bazując na bardzo prostych zasadach widocznych na screenie:

Na M5 wyglądało to na potencjalne lokalne odbicie w górę, gra przed rynkiem:

Teraz, zobaczmy jak ta sytuacja wyglądałaby w nowym ujęciu wykresu sygnałowego:

Gdybym już w tamtym momencie miał ten obraz, nie pokusiłbym się o żaden Long.
I o to właśnie walczyłem, z czego niektórzy szydzili, bo nie rozumieli.