Dadas Day Trading - reloaded
Re: Dadas Day Trading - reloaded
I kolejne zagranie
opis w załączniku. tym razem wydaje mi się że jeszcze lepsze zagranie, bo potwierdzone słabością niedźwiedzi.
USD/JPY,M30, wejście 23.11.2017, ok 19.00opis w załączniku. tym razem wydaje mi się że jeszcze lepsze zagranie, bo potwierdzone słabością niedźwiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- fx-technik
- Fanatyk
Ja tutaj nie chciałem narzucać nikomu sztywnych zasad, tylko zaproponować narzędzie i
zapodać ogólne zasady jego stosowania, a pozwolić każdemu dostosować DSWS do jego
indywidualnych sposobów analizy wykresów i decyzji co do kierunkowości.
Osobiście stosuję szereg bardzo ścisłych uwarunkowań co do kierunku i VPA w celu zwarcia transakcji.
Podstawą mojego tradingu jest Supply/Demand wg. tego, co wykłada Sam Seiden.
Oczywiście, to się wiąże z Price Action i Volume, ale także i z rozumieniem co oni kombinują.
Bazą w SD jest zawsze konsolidacja - ponieważ konsolidacja jest obszarem równowagi stron.
Określenie tego obszaru może czasem sprawić trudność, szczególnie komuś mało doświadczonemu,
ponieważ rynki są zmienne i konsolidacje są różne.
W kontekście daytradingu istotne jest określenie poziomu wybicia z konsolidacji, czyli określenie kierunku.
Ten czynnik bazuje na zwykłej mechanice wykresu.
Świeca, każda świeca, ma tylko 3 stany, generalnie:
1. Bullish,
2. Bearish,
3. Doji (+/-).
Kierunek świecy jest rysowany ceną Bid w stosunku do ceny Open (na ogół, choć nie zawsze).
Poprawnie, powinien być rysowany w stosunku do ceny Close świecy poprzedniej.
Czyli, że każda świeca D1, w trakcie jej rysowania może być albo typu silnie trendowego,
albo konsolidującego, albo coś pomiędzy, oczywiście wyjątkowo może być silnie trendująca
w obu kierunkach, a to widać po knotach.
Tak, czy owak, rynki mają pewne typowe zachowania i czasem nietypowe.
Żeby zarabiać wystarczą te typowe.
Typowe są np. zasięgi dzienne (ADR), i to jest kolejny czynnik do orientacji w bieżącej sytuacji
danego rynku. Czyli, czy rynek ma jeszcze miejsce na typowy zasięg, czy np. już zrobił ponad normę.
Typowa jest zmienność ATR, za pomocą której określamy, jaki rynek ma potencjał ruchu.
Teraz, kiedy mamy już określony obszar obserwacji VPA i poziomy wybicia, to możemy na bazie w/w
danych statystycznych określić potencjalne zasięgi ruchów i porównać te zasięgi z wykresem historycznym.
Tutaj bazujemy na zasadzie, że rynki typowo retestują poziomy podłóg, lub sufitów w trendzie.
W trendzie jest tutaj bardzo istotnym czynnikiem.
Typowo, zanim rynek zdecyduje co zrobi dalej, to najpierw retestuje, czyli formacje DoubleTop,
DoubleBottom, RGR, 123. Jeżeli nie wiemy, a tak naprawdę to nigdy nie wiemy, czy dany poziom się okaże
faktycznym oporem, lub wsparciem, to potrzebujemy informacji od rynku, od wykresu, czyli
jakiegoś potwierdzenia, czyli formacji Popytu, lub Podaży potwierdzonych VPA.,
Ten etap analizy obrazuje poniższy algorytm: Czyli, że w tym wypadku kierunek transakcji określam na bazie VPA i wybicia z obszaru ceny D1 Close[1].
Pomiar rynku, w którym zawierają się moje pipsy robię na M15.
Transakcje zawieram na minimum M5.
I tylko wtedy, kiedy warunki są spełnione, albo w ogóle.
Kiedy jest spełniony warunek wybicia, czyli, że rynek obierze kierunek, wtedy włączam kolejne algo: I teraz potrzebuję odhaczyć wszystkie warunki.
Dopiero, gdy wszystkie warunki są spełnione, to zawieram transakcję.
Trzymanie się takich zasad powoduje, że okazji do tradu może być mniej, ale trady są
obarczone bardzo dużym prawdopodobieństwem sukcesu.
Wymaga to rezygnacji z złudzeń i potrzeb przewidywania przyszłości, której nie widać.
Wymaga to rezygnacji z złotych strzałów, na rzecz systematyczności i powtarzalności.
-- Dodano: 24 lis 2017, 11:01 --
zapodać ogólne zasady jego stosowania, a pozwolić każdemu dostosować DSWS do jego
indywidualnych sposobów analizy wykresów i decyzji co do kierunkowości.
Osobiście stosuję szereg bardzo ścisłych uwarunkowań co do kierunku i VPA w celu zwarcia transakcji.
Podstawą mojego tradingu jest Supply/Demand wg. tego, co wykłada Sam Seiden.
Oczywiście, to się wiąże z Price Action i Volume, ale także i z rozumieniem co oni kombinują.
Bazą w SD jest zawsze konsolidacja - ponieważ konsolidacja jest obszarem równowagi stron.
Określenie tego obszaru może czasem sprawić trudność, szczególnie komuś mało doświadczonemu,
ponieważ rynki są zmienne i konsolidacje są różne.
W kontekście daytradingu istotne jest określenie poziomu wybicia z konsolidacji, czyli określenie kierunku.
Ten czynnik bazuje na zwykłej mechanice wykresu.
Świeca, każda świeca, ma tylko 3 stany, generalnie:
1. Bullish,
2. Bearish,
3. Doji (+/-).
Kierunek świecy jest rysowany ceną Bid w stosunku do ceny Open (na ogół, choć nie zawsze).
Poprawnie, powinien być rysowany w stosunku do ceny Close świecy poprzedniej.
Czyli, że każda świeca D1, w trakcie jej rysowania może być albo typu silnie trendowego,
albo konsolidującego, albo coś pomiędzy, oczywiście wyjątkowo może być silnie trendująca
w obu kierunkach, a to widać po knotach.
Tak, czy owak, rynki mają pewne typowe zachowania i czasem nietypowe.
Żeby zarabiać wystarczą te typowe.
Typowe są np. zasięgi dzienne (ADR), i to jest kolejny czynnik do orientacji w bieżącej sytuacji
danego rynku. Czyli, czy rynek ma jeszcze miejsce na typowy zasięg, czy np. już zrobił ponad normę.
Typowa jest zmienność ATR, za pomocą której określamy, jaki rynek ma potencjał ruchu.
Teraz, kiedy mamy już określony obszar obserwacji VPA i poziomy wybicia, to możemy na bazie w/w
danych statystycznych określić potencjalne zasięgi ruchów i porównać te zasięgi z wykresem historycznym.
Tutaj bazujemy na zasadzie, że rynki typowo retestują poziomy podłóg, lub sufitów w trendzie.
W trendzie jest tutaj bardzo istotnym czynnikiem.
Typowo, zanim rynek zdecyduje co zrobi dalej, to najpierw retestuje, czyli formacje DoubleTop,
DoubleBottom, RGR, 123. Jeżeli nie wiemy, a tak naprawdę to nigdy nie wiemy, czy dany poziom się okaże
faktycznym oporem, lub wsparciem, to potrzebujemy informacji od rynku, od wykresu, czyli
jakiegoś potwierdzenia, czyli formacji Popytu, lub Podaży potwierdzonych VPA.,
Ten etap analizy obrazuje poniższy algorytm: Czyli, że w tym wypadku kierunek transakcji określam na bazie VPA i wybicia z obszaru ceny D1 Close[1].
Pomiar rynku, w którym zawierają się moje pipsy robię na M15.
Transakcje zawieram na minimum M5.
I tylko wtedy, kiedy warunki są spełnione, albo w ogóle.
Kiedy jest spełniony warunek wybicia, czyli, że rynek obierze kierunek, wtedy włączam kolejne algo: I teraz potrzebuję odhaczyć wszystkie warunki.
Dopiero, gdy wszystkie warunki są spełnione, to zawieram transakcję.
Trzymanie się takich zasad powoduje, że okazji do tradu może być mniej, ale trady są
obarczone bardzo dużym prawdopodobieństwem sukcesu.
Wymaga to rezygnacji z złudzeń i potrzeb przewidywania przyszłości, której nie widać.
Wymaga to rezygnacji z złotych strzałów, na rzecz systematyczności i powtarzalności.
-- Dodano: 24 lis 2017, 11:01 --
A w szczególności te dwie akcje:jpack0206 pisze:I kolejne zagranie USD/JPY,M30, wejście 23.11.2017, ok 19.00
opis w załączniku. tym razem wydaje mi się że jeszcze lepsze zagranie, bo potwierdzone słabością niedźwiedzi.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
A coś na temat strategii fałszywych wybić nie tylko poziomów ale też formacji świecowych?
fx-technik, zerknij na to...
Obejrzałem teraz fragmentami "Sam Seiden: How To Identify Fresh Supply and Demand Levels in The Forex Market" oraz "Sam Seiden: Supply/Demand Basics"
Masakra to co pokazuje ten Sam Seiden
Kolejny ekspert od wykresów historycznych...
Obejrzałem teraz fragmentami "Sam Seiden: How To Identify Fresh Supply and Demand Levels in The Forex Market" oraz "Sam Seiden: Supply/Demand Basics"

- fx-technik
- Fanatyk
A co niby ma ci pokazać na szkoleniach?
Sam Seiden wie o czym mówi, bo on osobiście przetwarzał zlecenia.
A do ciebie należy zrozumienie i zastosowanie do tradingu tu i teraz.
Flase breaki nie istnieją.
To tylko ludziom się wydaje, że coś jest false breakiem, bo nie rozumieją co się dzieje.
-- Dodano: 24 lis 2017, 17:17 --
To, co pokazałeś na tym obrazku, to nie jest żaden false break.
To nawet nie jest żaden break w ogóle.
Wynika to z twojego błędnego rozumienia wykresu.
Naczytałeś się bzdur, po prostu.
Sam Seiden wie o czym mówi, bo on osobiście przetwarzał zlecenia.
A do ciebie należy zrozumienie i zastosowanie do tradingu tu i teraz.
Flase breaki nie istnieją.
To tylko ludziom się wydaje, że coś jest false breakiem, bo nie rozumieją co się dzieje.
-- Dodano: 24 lis 2017, 17:17 --
To, co pokazałeś na tym obrazku, to nie jest żaden false break.
To nawet nie jest żaden break w ogóle.
Wynika to z twojego błędnego rozumienia wykresu.
Naczytałeś się bzdur, po prostu.
to jest pullback a nie false break-rookie- pisze:A coś na temat strategii fałszywych wybić nie tylko poziomów ale też formacji świecowych?

- fx-technik
- Fanatyk
Tak się stosuje DSWS:
Ale, to i tak jest jeszcze za mało informacji, bo brak tu wolumenu.
A break jest wtedy, gdy świeca się zamknie, a nie tylko knot.Ale, to i tak jest jeszcze za mało informacji, bo brak tu wolumenu.
Dadas, mam pare pytań odnośnie algorytmów o których piszesz, nie wiem czy dobrze zrozumiałem....

Ten pierwszy to jest taki informacyjny mamy tu:
aktualny TF i rynek
TF wg którego tradujemy (ustalamy kierunek) : d1
TF na którym ustalamy zasięg ruchu, bazując na ADR lub ATR, pamiętając o tym co pisałeś o sufitach i podłogach
TF do tradu
później mamy:
poziomy ceny, np D1: 42% czyli aktualna świeca na TF dziennym, osiągnęła 42% poprzedniej świecy. reszta analogicznie
DCMR: H-SBO / L-LBO - co oznacza DCMR?
bo H-SBO to znaczy że jeżeli break out jest dołem, to DSWS klikamy na świecy spadkowej z najwyższym high w konsolidacji
Następny algorytm:

M15 DCMR& Over D1 & cheap, M15 DCMR& Under D1 & dear - co to znaczy?
AD1: z racji że w tym przykładzie mamy trend wzrostowy, na m15 czekamy na VPA w górę
AD2: musi nastąpić wybicie wolumenowe, na poziomie 111% ale w relacji do czego?
AD3: co oznacza ten punkt?
AD4: przechodzimy na M5 przykładamy DSWS, staramy się aby linie DSWS były "logiczne" w swoim układzie
AD5: czekamy na słabość niedźwiedzi uwidocznioną przez PA
Pozdrawiam
jpack
Ten pierwszy to jest taki informacyjny mamy tu:
aktualny TF i rynek
TF wg którego tradujemy (ustalamy kierunek) : d1
TF na którym ustalamy zasięg ruchu, bazując na ADR lub ATR, pamiętając o tym co pisałeś o sufitach i podłogach
TF do tradu
później mamy:
poziomy ceny, np D1: 42% czyli aktualna świeca na TF dziennym, osiągnęła 42% poprzedniej świecy. reszta analogicznie
DCMR: H-SBO / L-LBO - co oznacza DCMR?
bo H-SBO to znaczy że jeżeli break out jest dołem, to DSWS klikamy na świecy spadkowej z najwyższym high w konsolidacji
Następny algorytm:
M15 DCMR& Over D1 & cheap, M15 DCMR& Under D1 & dear - co to znaczy?
AD1: z racji że w tym przykładzie mamy trend wzrostowy, na m15 czekamy na VPA w górę
AD2: musi nastąpić wybicie wolumenowe, na poziomie 111% ale w relacji do czego?
AD3: co oznacza ten punkt?
AD4: przechodzimy na M5 przykładamy DSWS, staramy się aby linie DSWS były "logiczne" w swoim układzie
AD5: czekamy na słabość niedźwiedzi uwidocznioną przez PA
Pozdrawiam
jpack
- fx-technik
- Fanatyk
No to czas nakręcić filmik - odrobina cierpliwości.
Myślę, że przez weekend nakręcę.
Myślę, że przez weekend nakręcę.
Witam Dadas, z chęcią obejrzę Twoje nowe nagranie, może wyjaśni wiele kwestii.
- fx-technik
- Fanatyk
https://www.youtube.com/watch?v=A0hC77nu02U&t=15s
-- Dodano: 26 lis 2017, 23:43 --
Ten link chyba lepszy.
https://www.youtube.com/watch?v=A0hC77nu02U
-- Dodano: 26 lis 2017, 23:43 --
Ten link chyba lepszy.
https://www.youtube.com/watch?v=A0hC77nu02U