Wino...
Mozesz miec ogromna wiedze ksiazkową i moze nawet swojego guru od wina, ale poprostu potrzebny jest czas zeby wino stalo sie szlachetnym trunkiem. I jesli nawet bedziesz stawal na glowie to pięćdziesiecioletniego Porto nie zrobisz w dwa dni.
Forex...
Tutaj jest dokladnie tak samo. Nie wystarczy przeczytac milion ksiazek. Tutaj potrzebny jest czas zeby dojzec i zeby samodzielnie poszukiwac swojej drogi. Zdaje sobię sprawe z tego jak ciezko jest pogodzic sie z tamim stanem rzeczy, bo przeciez pieniadze leżą na wyciagniecie reki ale niestety tak wlasnie jest... czas. Po kilku latach zaczynasz nareszcie samodzielnie myslec nie ogladajac sie na fora. Potrafisz odroznic na pierwszy rzut oka amatora od zawodowca, radzisz sobie ze stresem. Uważam, ze bez czlowieka, ktory
naprawde zarabia na forexie nie da sie samodzielnie opanowac tego rynku. I nie mam na mysli tego ze, ten czlowiek odda ci swoj magiczny system lub bedzie dawal ci rekomendacje. Potrzebny jest czlowiek, ktory bedzie umial madrze odpowiedzic na twoje watpliwosci, podpowie ci co jest wazne a co mozna sobie olac (chociaz trzeba to znac). To chyba jest oczywiste , ze łatwiej uczyc sie fizyki majac za sasiada czy przyjaciela Einsteina. Samodzielne zas opanowanie i zrozumienie teorii wzglednosci bedzie dosyc klopotliwe. Kiedys poprosiłem takiego madrego czlowieka, zeby mi podpowiedzial kilka tytułów ciekawych ksiażek o Fx. Prawie sie obrazil... przeciez trzeba czytac wszystko i samodzielnie wyciagac wnioski- tak mi odpowiedział. .
Wracajac do podstawowego pytania ile czasu zajmie ...1500 pln itd..
Mysle, ze nigdy. Słyszałem od zawodowca ktory slyszał o zawodowcach

ktorzy robia 50% tygodniowo. Ile w tym prawdy naprawde nie wiem. Ale jesli orietujesz sie chociaz troche w matematyce to szybko zorietujesz sie, ze nie potrzebujesz 100% zwrotu w skali miesiaca zeby byc milionerem.... powiedzmy 20% miesiecnie i to wystarczy.
Dzisiejszy temat zajec to ciag geometryczny.
Dany jest geometryczny o ilorazie q=1,2 i wyrazie poczatkowym a1=1500. Wyznacz sumę n poczatkowych wyrazów tego ciagu. I liczysz sumę ciagu geometrycznego po 12(S12) miesiacach, po 24(S24) itd...
Czyli po roku 59000, po 2 latach 588000, po 3 latach 5 milionow, po 4 latach 47 milionow... to tyle teorii

Mialem to jakies 20 lat temu wiec jesli cos namotalem to sorki
1500 na starcie i 59000 po roku. Roczna stopa zwrotu to... 3900%! . ... Te wszystkie wyliczenia to tylko dla 20% miesiecznie...po co ci 100% miesiecznie?
Chociazby po tych liczbach widac jak trudny jest to rynek i ze 20% miesiecznie to kosmos. Mafia niemusialaby porywac Olewnika (z calym szacunkiem dla tej tragedii), nie sciagałaby haraczy z restauratorów, nie kradliby samochodow, panstwa nie martwilyby sie o dziure budzetowa bo przeciez wystarczy na chwile wskoczyc na forex i zarobic kupe szmalu a rozmwiamy tylko o 20%. A ty pytasz o 100%

W tym swietle moze warto popatrzec na wszytkich analitykow, doradcow itd Czy warto im prowadzic swoj biznes i doradzac innym ludzion na FX, pisac analizy, wymadrzac sie na forach. Przeciez wystarczy zaczac od 1500 zl a za 4 lata bedzie 47 milionow. Dlaczego ludzie daja rekomendacje za kilka zlotych miesiecznie skoro w 4 lata moga miec miliony? ...sciema, zwykla sciema...
Ten kto jest madry sam wyciagnie sobie wnioski pozostali dalej beda klepac ze 100% miesiecznie to pikus, bo maja cudowny wskaznik ktory zmienia kolor. Nie sztuka jest zrobic 100% w miesiacu. Sztuka to regularność, powtarzalnosc wyniku, nawet malego. Prosze powtorzyc obliczenia dla 10% miesiecznie. To tez jest kosmos
Droga do sukcesu naprawde nie jest prosta. Tak jak ktos napisal, ze Forex musi byc twoja pasja i baaardzo wazna rzecza w zyciu. Tego nie mozna traktowac ...przy okazji, albo jak znajde chwile wolnego czasu itd...przynajmniej przez pierwsze 10 lat. Potem ponoc to juz rutyna i wystarczy jedno spozenie na wykres. Niestety do tego etapu niedorosłem.