Czy warto myśleć o przesiadce na MQL5?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
259
Maniak
Maniak

Czy warto myśleć o przesiadce na MQL5?

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Witam,

Trochę podchwytliwe pytanie bo wielowymiarowe - zależy od i dostępności brokerów MT5 i... tego co się chce zrobić albo czego nie chce się robić żeby i tak osiągnąć swój efekt :-)

Z tego co widzę w MQL5 są wreszcie "ludzkie" rzeczy jak struct czy klasy.
Fajnie bo ręce mnie już bolą od obchodzenia ograniczeń w MQL4.
Ale z drugiej strony ilość pracy jaką trzeba włożyć aby przerobić bardziej skomplikowany kod bardzo mnie zniechęca. Zwłaszcza tam gdzie trzeba posługiwać się seriami czasowymi lub wskaźnikami... czyli zazwyczaj większość kodu wskaźnika i niemała EA.
Może niepotrzebnie tak na to patrzę?

Może niepotrzebnie męczę się z obchodzeniem braku zwykłego wskaźnika co doprowadza mnie do szału gdy muszę się przełączać pomiędzy wielowymiarowymi, dynamicznymi tablicami? A i tak ta dynamika jest kulawa bo zmieniać mogę tylko pierwszy wymiar, a następnych już nie… bo nie ma prawdziwych wskaźników w MT4 więc nie można stworzyć tabelki wskaźników.
A co dopiero coś bardziej złożonego jak struct?

Ale z drugiej strony słyszałem (nie sprawdzałem, ale słyszałem), że MT5 ma wbudowane FIFO i nie bardzo mi się to podoba bo ja używam BUY/SELL jednocześnie jak i hedge od czasu do czasu.

No i tak na koniec, jak ja to widzę, MT5 nie cieszy się jakąś szaloną popularnością?

Tak więc pytam po prostu jaka jest Wasza opinia: warto/nie warto się trochę wysilić żeby wejść w MQL5? Może zwyczajnie trzeba będzie?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

crn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: crn »

Ja probowalem tego dotknac ( od storny programisty ) i Klasy, obkiety sa fajne, ale po co w takim wypadku...
Ok, jak juz sie zdecydujemy mozna, wtedy poza drobnymizmianami ( obiekty(te z wykresu :) ) sie troche roznia. Pobieranie cen, wysylanie zlecen itd. ale to pare godzin zeby to ogarnac. Mi problem sprawilo zamiana orderstotal na MT5 (w sumie wkrurzylem, sie i nie ruszlem tego od tej pory : ) ).

Odpowiadając na pytanie autora - mt4 ma pare wkurzajacych rzeczy, ale import dll jest wystarczajac (moim zdaniem), mt5 (nie znam dobrze (ale to w sumie to samo tylko zamienione na obiektowe) ) wiele nie zmienia poza 'skladnia' i dodaniu paru zdarzen (EA, while ze sleep, tez obsluguje calkiem niezle...). To jest moje zdanie.

P.S. Moznaby stworzyc jakis watek propo MT5, a raczej przesaidki z jednego na drugie

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

259 pisze: podoba bo ja używam BUY/SELL jednocześnie jak i hedge od czasu do czasu.
to juz nie pouzywasz bo w mt5 nie mozna miec przeciwstawnych pozycji bo jedna zamyka druga

Dodano po 59 sekundach:
crn pisze:P.S. Moznaby stworzyc jakis watek propo MT5, a raczej przesaidki z jednego na drugie
moim zdaniem na przesiadke jest zdecydowanie za wczesnie, obecnie jedynie krzaki udostepniaja mt5

259
Maniak
Maniak

xpep pisze:
259 pisze: podoba bo ja używam BUY/SELL jednocześnie jak i hedge od czasu do czasu.
to juz nie pouzywasz bo w mt5 nie mozna miec przeciwstawnych pozycji bo jedna zamyka druga
To chyba tłumaczy brak zapału brokerów do wprowadzania tej "nowinki" :-)

Dziękuję za komentarze - potwierdzają moje podejrzenia.
Zalety MQL5 nie kompensują kopnięcia w stolik jakim jest brak kompatybilności pomiędzy starym i nowym frameworkiem i to nieszczęsne FIFO.
Przypomina mi to wpadkę MS z DOS 4 :-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

crn pisze:Mi problem sprawilo zamiana orderstotal na MT5 (w sumie wkrurzylem, sie i nie ruszlem tego od tej pory : ) ).

bo jak dobrze pamiętam w MT5 inaczej sprawdzasz zlecenia zrealizowane inaczej oczekujące ;) , a poźniej sumujesz wynik i masz orderstotal :) .....no chyba ze coś sie zmieniło bo ostatni raz zaglądałem do mt5 rok temu :D

pozdrawiam
Andrzej Pierz
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

1. brak mozliwosci otwarcia pozycji przeciwstawnych
2. FIFO
3. jakies pieprzone klasy, struktury dziedziczenia i inne zbedne zboczenia...

Jesli 2 pierwsze punkty natychmiast nie eleminuja tego narzedzia dla tradera, to proba szybkiego napisania EA czy CI potrafi skutecznie zniechecic.

Jesli ktos jednak chce wykorzystas swoje umiejetnosci pisania programow w C++ czy czyms podobnym, to jest przeciez kilka platform ktore deklasuja mt4 w kazdym punkcie i umozliwiaja pisanie strategii po prostu w C++ czy C# czy java.

Jednakze - gdybym rozumial sens i logike C++ (podchodzilem juz wiele razy do tego wyzwania i za kazdym razem powalal mnie przerost formy nad trescia) to na pewno juz dawno olalbym mt4.

259
Maniak
Maniak

To, że są takle platformy nie znaczy, że dany broker ją obsługuje.
Teoretycznie można też przenieść kod do dll i mieć do dyspozycji całą paletę nowoczesnych języków i frameworków.
Ale wtedy trzeba do tego dlla wstawić wszystkie niezbędne rzeczy bo jego kod nie będzie w stanie sięgnąć do wskaźnika czy serii danych samodzielnie.
Nota bene serie trzeba kopiować bo bezpośrednie wskazanie np Close gwarantuje wywałkę.

To czy obiekty się komuś przydają czy nie to inna sprawa.
Mnie by się przydały - mógłbym w prosty sposób wstawić kilka systemów w jeden kod i dynamicznie nimi zarządzać. Niby da się to zrobić w języku proceduralnym ale to koszmarnie dużo pisania i brak elastyczności. Już samo zarządzaniem kodem staje się koszmarkiem.

crn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: crn »

Mi brakuje w MT4 jedynie struktur.

To jak zakladamy jakis temat, zeby wspolnie sie uczyc i rozwazac sens czemu metaquest wprowadzil do mql'a logike rodem z winapi ? :)

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

no ja juz gdybym mial sie przesiadac na inna platforme to byl by to cTrader z cAlgo, StrategyTrader albo np. SmartQuant.

u Big Mike'a jest troche video kursow programowania przy pomocy Ninja Trader, ale... cos mi w tej platformie nie pasuje....

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
CoVal pisze:Ninja Trader, ale... cos mi w tej platformie nie pasuje....
Hehe Coval, mam to samo. Niby wszystko jest ok ale jakoś mi nie leży :)
CoVal pisze:no ja juz gdybym mial sie przesiadac na inna platforme to byl by to cTrader z cAlgo, StrategyTrader albo np. SmartQuant.
Testowałem wszystkie i jak narazie SmartQuant (OpenQuant) jest bezkonkurencyjny.

Później jest FXCM Strategy Trader no i na końcu cAlgo (ten narazie się rozwija, w przeciwieństwie do FXCM Strategy Trader, który ostatnio jakby wypadł z łask FXCM).

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ