Hej. Czy serwis jest legalny w Pl ? Jako odbiorca na pewno ale czy jako nadawca ? Grasz na swoim koncie a ludzie na podstawie Twoich wyników decydują się Ciebie kopiować lub nie.
Na telegramie dostałem taką informację :
RoboForexCOMOfficialBot:
RoboForex Ltd has a special brokerage license FSC Belize "Trading in financial and commodity-based derivative instruments and other securities" under the number 000138/437.
We accept clients from Poland.
Our Company provides services for the residents of Poland.
Yes, ECN accounts are available for Copy-trading both on MT4 and MT5 platforms.
czy serwis copyfx.com jest legalny w Polsce ?
czy serwis copyfx.com jest legalny w Polsce ?
https://www.myfxbook.com/members/warszawa/gpt/10469449
Re: czy serwis copyfx.com jest legalny w Polsce ?
Hej
Wg. Mnie nie bo prawo jest tak napisane że praktycznie mogą cię skazać za zarządzanie cudzym kapitałem nawet w innej galaktyce.
Wg. Mnie nie bo prawo jest tak napisane że praktycznie mogą cię skazać za zarządzanie cudzym kapitałem nawet w innej galaktyce.
"If music is dying musicians are killing it" - MP
- ninjaproject
- Maniak
Ja tam nie wiem czy to jest legalne, czy nie - prawnika by trzeba zapytać.
Ale, czy uważasz że nadawanie sygnałów innym jest czynnością etyczną?
Jeżeli spowodujesz, że ktoś zbankrutuje i straci nie tylko wszystko materialne, co posiadał, ale i rodzinę też straci?
To co wtedy? Powiesz, że ty nic z tym wspólnego nie miałeś, bo każdy gra na własną odpowiedzialność?
Jeżeli każdy gra na własną odpowiedzialność, to Ty nie możesz nikomu nadawać sygnałów, ponieważ robiąc to wpływasz na decyzje danego kopiującego.
Ale, czy uważasz że nadawanie sygnałów innym jest czynnością etyczną?
Jeżeli spowodujesz, że ktoś zbankrutuje i straci nie tylko wszystko materialne, co posiadał, ale i rodzinę też straci?
To co wtedy? Powiesz, że ty nic z tym wspólnego nie miałeś, bo każdy gra na własną odpowiedzialność?
Jeżeli każdy gra na własną odpowiedzialność, to Ty nie możesz nikomu nadawać sygnałów, ponieważ robiąc to wpływasz na decyzje danego kopiującego.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
A znasz jakiegoś prawnika ,który ogarnia Forex?
- ninjaproject
- Maniak
Osobiście nie, ale zapytaj na TJS. Oni tam już mieli sprawy w sądzie.
Mieli sprawy w związku z udzielaniem sygnałów ?
- ninjaproject
- Maniak
Nie, ale walczyli dosyć mocno z brokerem pewnym, i może ta sprawa jeszcze trwa, nie wiem.
Rzecz w tym, że mają prawnika, który te kwestie ogarnia.
Rzecz w tym, że mają prawnika, który te kwestie ogarnia.
Tamtejsza Pani Prawnik akurat bardziej odpowiadała za sprawy związane z konfliktem na linii TJS / inwestorzy
broker oraz TJS / RZ
szkoleniowcy (np. Fraktal Trader - tu akurat przegrał RZ).
Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o sygnały, to z grubsza SEROL666 ma rację - nasze przepisy są dość zacofane w tym względzie, a przez to nie precyzują kwestii kopiowania w sposób dosłowny. Dlatego wszystko zależeć będzie od interpretacji oraz szczegółów współpracy / rozliczenia z brokerem.
Jednak ciekawym przykładem jest broker eToro. Od samego początku istnienia ich fundamentem jest właśnie social trading / copy trading. Polski klient otwiera konto pod jurysdykcją cypryjską i od razu może zarówno kopiować, jak i być kopiowanym (jest też ponad 20 Polaków do wyboru). Dodatkowo (i tu musicie uwierzyć mi na słowo), dział prawny tego brokera to straszni służbiści - czepiają się absolutnie wszystkiego - dlatego szczerze wątpię, aby robili to nielegalnie, mając notyfikację KNF.
Więc przypuszczam, że diabeł tkwi w szczegółach...

Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o sygnały, to z grubsza SEROL666 ma rację - nasze przepisy są dość zacofane w tym względzie, a przez to nie precyzują kwestii kopiowania w sposób dosłowny. Dlatego wszystko zależeć będzie od interpretacji oraz szczegółów współpracy / rozliczenia z brokerem.
Jednak ciekawym przykładem jest broker eToro. Od samego początku istnienia ich fundamentem jest właśnie social trading / copy trading. Polski klient otwiera konto pod jurysdykcją cypryjską i od razu może zarówno kopiować, jak i być kopiowanym (jest też ponad 20 Polaków do wyboru). Dodatkowo (i tu musicie uwierzyć mi na słowo), dział prawny tego brokera to straszni służbiści - czepiają się absolutnie wszystkiego - dlatego szczerze wątpię, aby robili to nielegalnie, mając notyfikację KNF.
Więc przypuszczam, że diabeł tkwi w szczegółach...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu