Czy powinienem opuścić XTB?

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
HAS
Bywalec
Bywalec

Czy powinienem opuścić XTB?

Nieprzeczytany post autor: HAS »

Witam,

kilka miesięcy inwestuję na platformie Xstation. Nie posiadam wykształcenia finansowego, moja wiedza o ekonomi jest słabiutka, ale intensywnie uczestniczę na webinarach XTB. Wiele się od nich nauczyłem a i systematycznie korzystam z ich codziennych analiz. Dzięki temu wiem co się dzieje na rynku i jak mniej więcej oscylują nastroje i fundamenty.

Jednak zacząłem się interesować jak XTB widzą inni i jestem przerażony opiniami. Na chwilę obecną nauczyłem się grać i odrobiłem już 50% strat (głównie wypracowanych przez stop out - niestety takie początki). Kapitał mam niewielki i 5cio cyfrowy, ale zaczynam się zastanawiać nad zmianą brokera.

Gdzie uzyskam tak dobry przegląd rynku, analizy, pomysły na zawarcie pozycji i szkolenia w języku polskim (to dla mnie kluczowe bo nie jestem jeszcze samodzielny)? Czy możecie coś polecić ?

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Czy powinienem opuścić XTB?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Gdzie? Gdziekolwiek - jest tego cała masa w sieci, a każdy duży polski dom maklerski oferuje masę szkoleń i materiałów edukacyjnych (HFT Brokers, mForex, TMS...). Ale zamiast się tak "odmóżdżać" i szukać inspiracji i pomysłów do tego jak i gdzie zawrzeć transakcję zdecydowanie radzę nauczyć się w tej kwestii samodzielności i nieuzależniać swoich inwestycji od osób/podmiotów trzecich.

Wypracuj własną strategię, poznaj rynek, ucz się na własnych błędach (na cudzych też ;) ).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

HAS
Bywalec
Bywalec

Dziękują za odpowiedź.

Na wyrobienie strategii i zdobycie wiedzy potrzeba czasu - to nie "odmóżdżanie się" a rozsądne podejście do sprawy, nie mam zamiaru powielać cudzego zdania a się nim wspierać, analizować i wyciągać wnioski. Poza tym ciężko nie zawodowemu ekonomiście (i pracującemu gdzie indziej) być na bieżąco z tym co się w każdym ważniejszym zakątku światka ekonomicznego dzieje. Dlatego przegląd bieżących danych jest dla mnie tak istotny.

Co do szkoleń owszem jest cała masa (i przeglądu, który jest dla mnie równie ważny). Na razie porównałem z innym polskim brokerem. Wypadł na prawdę blado w porównaniu do XTB. A ponieważ nie jestem w stanie sprawdzić wszystkich dlatego właśnie napisałem, prośbę.

Z góry dziękuję za dalszą dyskusję.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Z czasem dojdziesz do wniosku, że zawodowy ekonomista jest zawodowym ekonomistą dlatego, że dobrze zna się na ekonomii, a nie na inwestowaniu, a sam inwestor nie musi wiedzieć wszystkiego co dzieje się na świecie. Musi natomiast być dobrze przygotowany pod względem mentalnym oraz posiadać swoją metodologię, którą będzie umiał konsekwentnie wprowadzać w życie ;). Ale oczywiście też też kiedyś zaczynałem i wiem, doskonale, że o niektórych rzeczach trzeba przekonać się samemu.

Szkolenia na początku drogi są fajną rzeczą, podobnie jak analizy i komentarze. Wszystkich równolegle nie przerobisz ale możesz sprawdzić np. każdego dnia inne i sam zobaczysz, które Ci odpowiadają. Każdy broker prowadzi je w trochę innym stylu i na inne tematy. TMS ma np. swoją akademię tradingu "na żywo", HFT pokazuje zagrania na Robotero itd. Testuj, testuj, testuj, jeśli faktycznie uważasz, że tego potrzebujesz... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

HAS pisze:Witam,

kilka miesięcy inwestuję na platformie Xstation. Nie posiadam wykształcenia finansowego, moja wiedza o ekonomi jest słabiutka, ale intensywnie uczestniczę na webinarach XTB. Wiele się od nich nauczyłem a i systematycznie korzystam z ich codziennych analiz. Dzięki temu wiem co się dzieje na rynku i jak mniej więcej oscylują nastroje i fundamenty.

Jednak zacząłem się interesować jak XTB widzą inni i jestem przerażony opiniami. Na chwilę obecną nauczyłem się grać i odrobiłem już 50% strat (głównie wypracowanych przez stop out - niestety takie początki). Kapitał mam niewielki i 5cio cyfrowy, ale zaczynam się zastanawiać nad zmianą brokera.

Gdzie uzyskam tak dobry przegląd rynku, analizy, pomysły na zawarcie pozycji i szkolenia w języku polskim (to dla mnie kluczowe bo nie jestem jeszcze samodzielny)? Czy możecie coś polecić ?

Z góry dziękuję.
No ale co Ci nie pasuje u XTB. Przerażony jesteś opiniami o nich :shock: a co gryzą czy jak. Skoro inwestowałeś na Xstation, to masz chyba własną opinie zarówno w sprawie XTB jak i samej platformy. Jeżeli nikt Ci nie utrudniał odrabiania strat itp. to radzę nie przejmowac się opiniami. Co innego jezeli te opinie się potwierdzą i doswiadczyśz czegoś złego-- to jak najbardziej można zmienić brokera.

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: cytrynek »

andrzej-sk pisze: No ale co Ci nie pasuje u XTB. Przerażony jesteś opiniami o nich :shock: a co gryzą czy jak. Skoro inwestowałeś na Xstation, to masz chyba własną opinie zarówno w sprawie XTB jak i samej platformy. Jeżeli nikt Ci nie utrudniał odrabiania strat itp. to radzę nie przejmowac się opiniami. Co innego jezeli te opinie się potwierdzą i doswiadczyśz czegoś złego-- to jak najbardziej można zmienić brokera.
W końcu głos zdrowego rozsądku. Nic dodać. Nic ująć :)
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

HAS pisze:
Przegląd rynku ? Proszę bardzo :

http://bossa.pl/fx/analizy/komentarze/

http://bossa.pl/fx/analizy/kalendarium/

http://comparic.pl/forex-na-zywo/

https://nonstop.tms.pl/aktualnosci

Generalnie oczywiście nie doradzam odnośnie samych brokerów.
Skoro niedawno zacząłeś to sugerowałbym abyś zamiast ryzykować w realu pograł przez kilka miesięcy na rachunku demo. Jeśli po co najmniej kwartale będziesz mógł się pochwalić dodatnią stopą zwrotu to możesz ryzykowac w realu. Ale jeśli nie to ćwicz na demo tak długo aż się nauczysz.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

HAS
Bywalec
Bywalec

raposo pisze:Z czasem dojdziesz do wniosku, że zawodowy ekonomista jest zawodowym ekonomistą dlatego, że dobrze zna się na ekonomii, a nie na inwestowaniu, a sam inwestor nie musi wiedzieć wszystkiego co dzieje się na świecie. Musi natomiast być dobrze przygotowany pod względem mentalnym oraz posiadać swoją metodologię, którą będzie umiał konsekwentnie wprowadzać w życie ;). Ale oczywiście też też kiedyś zaczynałem i wiem, doskonale, że o niektórych rzeczach trzeba przekonać się samemu.

(...)
raposo, jesteś zwolennikiem AT?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

HAS pisze:
raposo pisze:Z czasem dojdziesz do wniosku, że zawodowy ekonomista jest zawodowym ekonomistą dlatego, że dobrze zna się na ekonomii, a nie na inwestowaniu, a sam inwestor nie musi wiedzieć wszystkiego co dzieje się na świecie. Musi natomiast być dobrze przygotowany pod względem mentalnym oraz posiadać swoją metodologię, którą będzie umiał konsekwentnie wprowadzać w życie ;). Ale oczywiście też też kiedyś zaczynałem i wiem, doskonale, że o niektórych rzeczach trzeba przekonać się samemu.

(...)
raposo, jesteś zwolennikiem AT?
Jestem zwolennikiem skutecznych metod ;). W przypadku FX i gry krótkoterminowej tak, głównie AT.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

HAS
Bywalec
Bywalec

cytrynek pisze:
andrzej-sk pisze: No ale co Ci nie pasuje u XTB. Przerażony jesteś opiniami o nich :shock: a co gryzą czy jak. Skoro inwestowałeś na Xstation, to masz chyba własną opinie zarówno w sprawie XTB jak i samej platformy. Jeżeli nikt Ci nie utrudniał odrabiania strat itp. to radzę nie przejmowac się opiniami. Co innego jezeli te opinie się potwierdzą i doswiadczyśz czegoś złego-- to jak najbardziej można zmienić brokera.
W końcu głos zdrowego rozsądku. Nic dodać. Nic ująć :)
Cytrynek, Andrzej-sk na ale zachęcacie mnie do działania po fakcie, gdy już się sparzę. Zapytałem, bo chętnie nauczyłbym się na cudzych błędach. Dopuszczam jednak 2 sprawy: najgłośniej krzyczą przegrani, (no ale być może nie bez powodu) a tych jest najwięcej zwłaszcza na forach w dziale oszukani, oraz zmianę strategii brokera, jeśli faktycznie na początku zamykali zlecenia, albo "przesuwali kwotowania", to ( o naiwności - chcieli "nabrać kapitału tylko na start") to nie mogą robić tego wiecznie bo ich po prostu wyeliminuje rynek prawda?

ODPOWIEDZ