Jakis czas temu nawigator napisal:
A gdy zmiana wyniesie -3% czy to będze oznaczało, że mam 0$ na koncie i -400$ do spłaty? Podkreślam, że na koncie mam tylko 200$ więc musiałbym zasilić ponownie konto aby spłacić debet. Czy w ogóle da się być na minusie, czy po wyzerowaniu konta wszystko zostanie automatycznie zamknięte i nie będę miał możliwości grać dalej.1. Dźwignia finasowa (inaczej lewarowanie) to możliwość kontrolowania pozycji o znacznej wartości mając do dyspozycji małą sumę pieniędzy. Inaczej, jest to relacja pomiędzy kapitałem o stałym oprocentowaniu pożyczonym przez firmę brokerską, a wartością zainwestowanego kapitału (depozytu).
Np. przy dźwigni 50:1 wpłacając w formie kaucji 200 USD możesz otworzyć długą bądź krótką pozycję o wartości 10.000 USD (200 * 50 = 10.000).
Gdyby nie dźwignia, to potrzebowałbyś bardzo dużego kapitału, aby móc coś sensownie zarobić na rynku Forex. To właśnie dzięki wysokim dźwigniom tak dużo osób zaczyna się interesować tym rynkiem, ponieważ przy ryzykowaniu własnych np. 200$ przy dźwigni 100:1 możesz handlować na forexie pozycjami o wartości 20.000$. Gdy dobrze przewidzisz ruch kursu, i kurs zmieni się np. o 3%, po czym Ty zamkniesz pozycję z tym zyskiem 3%, to zarabiasz: 20.000$ * 3% = 600$ i to przy zainwestowanych swoich 200$, czyli po takim ruchu rynku o 3% potrajasz swój początkowy kapitał z 200$ do 600$.
Mam nadzieję, że nie pokompikowałem tego nazbyt i coś z tego można zrozumieć
UWAGA: Oczywiście, gdy jednak rynek podąży w przeciwnym kierunku, a Ty w porę nie zamkniesz swojej pozycji, to już po ruchu o 1% Twoja strata wyniesie 20.000$ * 1% = 200$. To po prostu oznaczało by, że Twoje początkowe 200$ - 200$ straty = 0 , czyli właśnie straciłeś wszystkie swoje pieniądze
Bardzo dziękuję za odpowiedź.