Cześć wszystkim. Zapewne moje pytanie należy do tych z rodzaju zadawanych przez osoby początkujące na fx, dlatego umieściłem je w tym dziale.
Czy znacie jakiś system gry, który działa i wtedy, gdy jest trend i w trakcie konsolidacji na rynku?
W moich dotychczasowych przygodach z forexem było tak:
- próbowałem gdy z trendem, np. wchodziłem na wybicie z jakiejś konsolidacji i okazywało się często, że cena po nieznacznym wybiciu wracała z powrotem do konsolidacji i łapałem stopa.
- w grze w konsolidacji cena często też łapie stopa, bo w końcu pokonuje granice konsolidacji.
Dodatkowo czasami próbowałem systemy oparte na wykupieniu/wyprzedaniu takie jak oparte na RSI lub kanale trendu ale tu skutki były podobne. Mimo tego, że systemy te pokazywały rynek osiągnął stan wykupienia lub wyprzedania, to po wejściu cena robiła jeszcze jeden, dwa, lub więcej ruchów w kierunku, który okazał się wcześniej wykupiony czy wyprzedany i oczywiście kończyło się na stopie.
Pewnie taka jest natura forex, że są albo trendy, albo konsolidacje. Ale znając pomysłowość ludzką, ktoś pewnie wymyślił jakiś system skuteczny i w konsolidacji i w trendzie. Znacie taki?
Czy może nie tu leży problem? Może po prostu zamiast szukać systemu skutecznego i w trendzie i w konsolidacjach należałoby skupić się na pracowaniu nad szukaniem wejść z dużym prawdopodobieństwem powodzenia oraz nad opracowaniem sl, które będą najlepsze (albo jak najmniejsze albo jak najbezpieczniejsze, bo będące za oporem lub wsparciem)?
Co o tym uważacie? Macie jakieś własne doświadczenia, które okazały się skuteczne?
Czy jest sposób gry działający w trendzie i w konsolidacji?
Re: Czy jest sposób gry działający w trendzie i w konsolidac
najlepszą strategią jest grać "out of the market". W 100% skuteczna strategia, która pozwoliła już wielu zaoszczędzić pieniądze. Nigdy na niej nie stracisz więc możesz jedynie zyskać!
Co do strategii w konsolidacji? Trzeba wykorzystać fakt konsolidacji i po problemie. Tylko trzeba wiedzieć czym jest konsolidacja, żeby wyłapać do niej podstawową strategię
Co do strategii w konsolidacji? Trzeba wykorzystać fakt konsolidacji i po problemie. Tylko trzeba wiedzieć czym jest konsolidacja, żeby wyłapać do niej podstawową strategię
Zadajesz dobre pytania. Spróbuj sam na nie odpowiedzieć. Jesteś, moim zdaniem, na dobrej drodze :
"Czy może nie tu leży problem? Może po prostu zamiast szukać systemu skutecznego i w trendzie i w konsolidacjach należałoby skupić się na pracowaniu nad szukaniem wejść z dużym prawdopodobieństwem powodzenia oraz nad opracowaniem sl, które będą najlepsze (albo jak najmniejsze albo jak najbezpieczniejsze, bo będące za oporem lub wsparciem)?"
I jeszcze dla odpowiedniej pary. Pomimo, że są często mocno skorelowane i chodzą "za rączkę", mają swoje własne dróżki.
Powodzenia
"Czy może nie tu leży problem? Może po prostu zamiast szukać systemu skutecznego i w trendzie i w konsolidacjach należałoby skupić się na pracowaniu nad szukaniem wejść z dużym prawdopodobieństwem powodzenia oraz nad opracowaniem sl, które będą najlepsze (albo jak najmniejsze albo jak najbezpieczniejsze, bo będące za oporem lub wsparciem)?"
I jeszcze dla odpowiedniej pary. Pomimo, że są często mocno skorelowane i chodzą "za rączkę", mają swoje własne dróżki.
Powodzenia

In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
Ja polecam raczej specjalizację: albo trendy albo konsola. Uniwersalny system raczej nie da dobrych wyników.
Nie szukaj 100% skuteczności, bo to bez sensu. MM dobierz tak, aby zyski przewyższały straty.
Nie szukaj 100% skuteczności, bo to bez sensu. MM dobierz tak, aby zyski przewyższały straty.
-
- Maniak
zainteresuj się strefami SD, mnie to pomogło w rozumieniu zachowania ceny. Ułatwia stawianie prawidłowych pozycji, nawet jak cena konsoliduje się. Jeśli chwycisz SLa to dosyć małego, w przeciwieństwie do moich wcześniejszych "systemów" opartych na trendzie, gdzie szukałem wybić i stawiałem dosyć spore stoplossy, które i tak były tykane.
Jest tylko jeden sposób ..."Kupuj na dołkach i sprzedawaj na górkach"..
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać......
Kazik pisze:Jest tylko jeden sposób ..."Kupuj na dołkach i sprzedawaj na górkach"..
Kazik ma rację tylko ten sposób gry gwarantuje zysk

AIM FOR THE IMPOSSIBLE!
ja znam i mam taki system - świece japońskie + pivoty 

Tu, bezpośrednio ci nikt nie pomoże, jedyne co ci może pomóc to "twój pot i łzy", a zamiast wnerwiania się że walnąłeś Sl siedemnasty raz analizuj dlaczego, analizuj zbieraj dane , uwagi buduj własną wiedze.... co sie stało po twoim SL-u , co było przed...
To co freakout opanował może byc dla ciebie niestrawne, musisz sam dojść sam do tego jak wyrwać z rynku coś ... na swój sposób... ucz się wszystkiego aż coś ci przypasuje, poczujesz że może to jest to....
Masz system? Masz plan jak grać? Testowałes ten system... czy są to tylko "werbalne" ustalenia" to na początek..
Jak masz, to zrobiłeś 100 transakcji?? jak zrobiłeś czy rzeczywiście wszystkie były ZGODNE z systemem? itd...
Koncze bo zaraz ktoś mnie znowu okrzyknie głupim leszczem ..... bo to taka tu przyjazna atmosfera panuje....
To co freakout opanował może byc dla ciebie niestrawne, musisz sam dojść sam do tego jak wyrwać z rynku coś ... na swój sposób... ucz się wszystkiego aż coś ci przypasuje, poczujesz że może to jest to....
Masz system? Masz plan jak grać? Testowałes ten system... czy są to tylko "werbalne" ustalenia" to na początek..
Jak masz, to zrobiłeś 100 transakcji?? jak zrobiłeś czy rzeczywiście wszystkie były ZGODNE z systemem? itd...
Koncze bo zaraz ktoś mnie znowu okrzyknie głupim leszczem ..... bo to taka tu przyjazna atmosfera panuje....