Doświadczenie
... a raczej jego brak. Tematem interesuję się już od ~2 lat. W tym czasie trochę gry na demo, jedna krótka przygoda z real w XTB, podczas której nauczyłem się, że konto Standard to przy minimalnym depozycie gilotyna. Na szczęście zorientowałem się zanim ucięła mi łeb i uciekłem stamtąd zachowując 3/4 depozytu. Niemniej jednak była to dobra nauczka.
Wykresy czy dane
Zdecydowany nacisk kładę na analizę techniczną. Z ekonomią i pokrewnymi dziedzinami nie mam za wiele wspólnego. Nie będę ukrywał, że jest to też jeden z powodów założenia tego dziennika. W optymistycznej wersji ma on być często odwiedzany i komentowany, więc liczę na to, że trochę fundamentów liznę, chociaż w momencie pisania tych słów mam zamiar skoncentrować swoją uwagę w 100% na wykresie.
System
Price Action. Na początku mam zamiar kierować się postami @james16 - założyciela legendarnego wątku o którym chyba wszyscy wiedzą.
Zasady:
- 3 miesiące zyskownej gry na demo (2013.10.01 - 2013-12-31)
- 5 par, którym się przyglądam (EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, AUD/CAD, USD/JPY)
- wejścia tylko na trejdy A+ (muszę się nauczyć je odpowiednio klasyfikować)
- gra na D1
- ewentualne wejścia koło 22.00 (wiem, że świeczka jest niedokończona, ale o tej godzinie jest już raczej uformowana. to konto demo, więc nie patrzę na swap)
- saldo początkowe 4912,38
- RR co najmniej 1:2
Sygnały wejścia:
- pinbar w charakterystycznych strefach (wsparcie, opór, fibo)
- outside bar
- double low/high higher/lower close
Oczekiwania:
- dodatni bilans na każdej z par w skali miesiąca
Prowadzenie dziennika
Codzienny wieczorny przegląd 5 par. Jeżeli widzę sygnał wejścia to zamieszczam obrazek i opisuję sytuację. Jeżeli nie to też o tym wspomnę. Poza tym postaram się przelewać na monitor wszelkie wątpliwości i tego typu rzeczy.
Zaczynamy już jutro. Miłego czytania