Czemu nie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
bartos
Bywalec
Bywalec

Czemu nie

Nieprzeczytany post autor: bartos »

Jak w temacie - czemu nie założyć dziennika. Nosiłem się z tym zamiarem dłuższy czas, ale zawsze była jakaś wymówka. Zorientowałem się, że to lenistwo, więc postanowiłem w końcu to zrobić.

Doświadczenie
... a raczej jego brak. Tematem interesuję się już od ~2 lat. W tym czasie trochę gry na demo, jedna krótka przygoda z real w XTB, podczas której nauczyłem się, że konto Standard to przy minimalnym depozycie gilotyna. Na szczęście zorientowałem się zanim ucięła mi łeb i uciekłem stamtąd zachowując 3/4 depozytu. Niemniej jednak była to dobra nauczka.

Wykresy czy dane
Zdecydowany nacisk kładę na analizę techniczną. Z ekonomią i pokrewnymi dziedzinami nie mam za wiele wspólnego. Nie będę ukrywał, że jest to też jeden z powodów założenia tego dziennika. W optymistycznej wersji ma on być często odwiedzany i komentowany, więc liczę na to, że trochę fundamentów liznę, chociaż w momencie pisania tych słów mam zamiar skoncentrować swoją uwagę w 100% na wykresie.

System
Price Action. Na początku mam zamiar kierować się postami @james16 - założyciela legendarnego wątku o którym chyba wszyscy wiedzą.

Zasady:
- 3 miesiące zyskownej gry na demo (2013.10.01 - 2013-12-31)
- 5 par, którym się przyglądam (EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, AUD/CAD, USD/JPY)
- wejścia tylko na trejdy A+ (muszę się nauczyć je odpowiednio klasyfikować)
- gra na D1
- ewentualne wejścia koło 22.00 (wiem, że świeczka jest niedokończona, ale o tej godzinie jest już raczej uformowana. to konto demo, więc nie patrzę na swap)
- saldo początkowe 4912,38
- RR co najmniej 1:2

Sygnały wejścia:
- pinbar w charakterystycznych strefach (wsparcie, opór, fibo)
- outside bar
- double low/high higher/lower close

Oczekiwania:
- dodatni bilans na każdej z par w skali miesiąca

Prowadzenie dziennika
Codzienny wieczorny przegląd 5 par. Jeżeli widzę sygnał wejścia to zamieszczam obrazek i opisuję sytuację. Jeżeli nie to też o tym wspomnę. Poza tym postaram się przelewać na monitor wszelkie wątpliwości i tego typu rzeczy.

Zaczynamy już jutro. Miłego czytania :)

bartos
Bywalec
Bywalec

Re: Czemu nie

Całkiem fajny pinbar na AUD/USD. Podobny jest na AUD/CAD, ale nie podoba mi się strefa w której się znalazł. Niemniej jednak pozycja na AUD/USD otwarta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

gdzie tam widzisz pinbara?

EFFECTIVE

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

Szukanie pinbarów na Daily w momencie gdy każdy broker tworzy owe świeczki na podstawie wlasnej strefy czasowej co w konsekwencji daje zupelnie różne wartości owych swieczek - przykładowo w europie/usa/azji (albo nawet blizej hiszpania/polska) - jest głupotą i czas przestawić się na interwał mozliwie wiarygodny jak np H1 czy W1. To samo tyczy się H4 i innych podobnych niewiarygodnych wynalazków interwałowych jesli ktos gra na podstawie świec.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

EFFECTIVE pisze:Szukanie pinbarów na Daily w momencie gdy każdy broker tworzy owe świeczki na podstawie wlasnej strefy czasowej co w konsekwencji daje zupelnie różne wartości owych swieczek - przykładowo w europie/usa/azji (albo nawet blizej hiszpania/polska) - jest głupotą i czas przestawić się na interwał mozliwie wiarygodny jak np H1 czy W1. To samo tyczy się H4 i innych podobnych niewiarygodnych wynalazków interwałowych jesli ktos gra na podstawie świec.
Glupota jest wedlug mnie gra w oparciu o formacje swiecowe tylko na podstawie ksztaltu swiecy. Lokalizacja i umiejetnosc analizy order-flow jest tu bardzo wazna ale stwierdzenie ze gra w oparciu o D1 to glupota jest troche przesadzone.
Wiekszosc graczy koncentruje sie na close zbieznym ze zamknieciem sesji US i to jest logiczne. Jest to czas kiedy rynek przechodzi z okresu wysokiej plynnosci/aktywnosci w nizsza i taki close przedstawia ostatecznie zaakceptowana przez rynek cene.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

bartos pisze:Całkiem fajny pinbar na AUD/USD. Podobny jest na AUD/CAD, ale nie podoba mi się strefa w której się znalazł. Niemniej jednak pozycja na AUD/USD otwarta.
Ten slupek akurat nie jest pinbar-em... jest za to inside bar-em. PB to efekt silnego odrzucenia ceny podczas penetracji nowych dolkow/gorek... tak jak w tym przykladzie:

https://www.tradingview.com/x/MI5GJN1Z/

EFFECTIVE

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

ZielonaMgielka pisze:
EFFECTIVE pisze:Szukanie pinbarów na Daily w momencie gdy każdy broker tworzy owe świeczki na podstawie wlasnej strefy czasowej co w konsekwencji daje zupelnie różne wartości owych swieczek - przykładowo w europie/usa/azji (albo nawet blizej hiszpania/polska) - jest głupotą i czas przestawić się na interwał mozliwie wiarygodny jak np H1 czy W1. To samo tyczy się H4 i innych podobnych niewiarygodnych wynalazków interwałowych jesli ktos gra na podstawie świec.
Glupota jest wedlug mnie gra w oparciu o formacje swiecowe tylko na podstawie ksztaltu swiecy. Lokalizacja i umiejetnosc analizy order-flow jest tu bardzo wazna ale stwierdzenie ze gra w oparciu o D1 to glupota jest troche przesadzone.
Wiekszosc graczy koncentruje sie na close zbieznym ze zamknieciem sesji US i to jest logiczne. Jest to czas kiedy rynek przechodzi z okresu wysokiej plynnosci/aktywnosci w nizsza i taki close przedstawia ostatecznie zaakceptowana przez rynek cene.

Tu sie zgadzam, pisalem tylko o samych swiecach D1 / H4 że są niewiarygodne jak np H1, M30 czy W1. Sama gra na D1 jest bardzo fajna, na ten tego przyklad wczoraj bylo bardzo ladne odbicie LT na eurjpy co do pipsa. Pozniej sie tylko ludzie zastanawiają jak niby mozna wejsc z SL 5-10 pips i zgarnąć 170 pipsow...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

EFFECTIVE pisze:Pozniej sie tylko ludzie zastanawiają jak niby mozna wejsc z SL 5-10 pips i zgarnąć 170 pipsow...
Fart czy zasada ? ;) bo oczywistym jest możliwość takiego zagrania ale bardziej mnie zastanawia skuteczność i częstotliwość :)

bartos
Bywalec
Bywalec

Dzięki za odpowiedzi. Trochę założenia dziennika muszę pozmieniać, bo obecnie spore problemy z netem mam. Także nie zamierzam porzucać dziennika, ale częstotliwość wpisów może być inna niż zakładałem.

bartos
Bywalec
Bywalec

Doszedłem do wniosku, że muszę nadrobić jeszcze trochę teorii, dlatego większość założeń dziennika nie będzie na razie obowiązywać. Jeżeli może funkcjonować na zasadzie wrzucania trejdów w celu konfrontacji moich pomysłów z opiniami bardziej doświadczonych trejderów to będzie miło :)

Wracając do pinbarów - czy według was sytuacja z załącznika kwalifikuje się do zagrania? Czy jest to pinbar i czy lokalizacja jest prawidłowa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ