Czemu na wszystkich platformach wykres idzie tak samo?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mrczapel
Uczestnik
Uczestnik

Czemu na wszystkich platformach wykres idzie tak samo?

Nieprzeczytany post autor: mrczapel »

Czemu na wszystkich platformach wykres idzie tak samo?Czy może mi to ktoś wytłumaczyć bo opiekunowie kont których się o to pytam uciekają od tego tematu?

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Czemu na wszystkich platformach wykres idzie tak samo?

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Cena jest jedna na całym świecie, więc wszystkie platformy pokazują to samo. Mogą się różnić świece na interwałach od H1 w górę ze względu na strefy czasowe.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ojjj... 4 lata na forum i takie rzeczy... :)

Ceny nie ma jednej na całym świecie. Forex to rynek zdecentralizowany, co oznacza, że handel nie odbywa się (nie jest rozliczany) w jednym miejscu. Tym samym siłą rzeczy realizacja transakcji może odbywać się po różnych cenach. Mało tego, mamy tu do czynienia z brokerami, którzy sami kreują rynek (Market Maker) i czerpią tylko skądś datafeed, który następnie filtrują i korygują ceny o swoją prowizję w spreadzie (co już przekłada się na inne kursy, a jeszcze jest kwestia rozszerzania spreadu na danych). Nie inaczej jest z brokerami o rynkowej realizacji zleceń (STP, ECN), gdzie kwotowania bazują na ofertach od podłączonych dostawców płynności, a zazwyczaj każdy broker ma ich innych. Niektórzy (lub nawet całe grupy) oczywiście się powtarzają ale trafić dokładnie takich samych u dwóch firm będzie już ciężko.

Reasumując, u każdego brokera FX możesz mieć inne wartości cenowe. Zazwyczaj rozbieżności będą znikome lub niewielkie ale sporadycznie będzie zdarzać się, że odchylenia przyjmą zauważalną skalę choćby na krótką chwilę, a to już zostawia swój ślad na wykresie (patrz np. 15 stycznia br.).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Różnice w cenach są tak małe, że można je uznać za równe. W mojej ocenie :) Nie licząc oczywiście sytuacji wyjątkowych.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

mrczapel ma racje skoro jest zdecentralizowany kazdy powinnien miec inna cene?! a jednak ma podobna ktos tu niezly walek kreci i steruje cene odgornie centralnie :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ma różne ceny ale nie mogą być diametralnie różne skoro dotyczą tego samego instrumentu. Wtedy latwo byłoby takie roznice wykorzystać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

mrczapel
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mrczapel »

Dziękuje wam za odpowiedzi, ale to co wy żeście napisali ja to wiem.Wytłumacze inaczej o co mi chodzi,źle złożyłem pytanie.Jest masę platform na całym świecie i na wszystkich wykres idzie tak samo (cena),ale na tych platformach są różni użytkownicy jedni kupują drudzy sprzedają wiadomo każdy to wie.I teraz np: na Plus500 jest X uzytkowników a na IronFx jest też X uzytkowników a wykres dalej idzie tak samo.Wniosek z tego taki że na każdej platformie która istnieje na świecie nie może być tyle samo uzytkowników czyli na pluss500 100 osób na IronFx 100 itd. tylko na jednej jest mniej a na drugiej jest więcej czyli teoretycznie wykres powinien się różnić na różnych platformach bo każdy człowiek inaczej myśli a tak nie jest tzn że to nie my kierujemy rynkiem tylko ktoś inny i chodzi mi właśne kto?(A w mawiają nam że to jest giełda) A jako ciekawostkę powiem wam że giełda jest pisana algorytmami a jakby ktoś nie wiedział to maszyny do gier ktore mamy w kasynach,dyskotekach są tez pisane algorytmami...czyli giełda to hazard.Nie wiemy w którą stronę poleci wykres ja mam na to pewne sposoby ale podchodzę do tego tematu analizą techniczną bo fundamentalna ma mniejszy wpływ na to jak poleci wykres.Jestem ciekawy ile osób może powiedzieć że żyje z Forexa chyba żaden?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Broker to pośrednik, który przekazuje zlecenia dalej (teoretycznie, w zależności od rynkowego modelu brokera) więc algorytmy dalej działają. No i przede wszystkim - nie ilość a wielkość ma znaczenie (mimo, że paru pewnie się wyprze :D ). Czyli może zebrać się i 1000 mniejszych klientów ale jeśli przyjdzie jeden duży, np. bank inwestycyjny, to nie będą mieli nic do gadania.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ