Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów
Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok
@johnwayne21
a jaki miales typ rachunku? MT4, Mt4 STP czy MT5?
Z tego co ruzumiem to sam mechanizm realizacji Stop out jest na twoja niekorzysc. Musisz jeszcze raz wszystko przeliczyc ile wynosil MC po zamknieciu kazdej pozycji, jezeli nie zdazyli zamknac bo akurat ich system zbyt dlugo dzialal i sie mielil to mozesz to reklamowac. Jest szansa. Sprawdz jakie byly kwotowania co do ticka. Z tego co na szybko licze to przy 1,19 nie musieli Ci wszystkich pozycji zamykac . Wystarczylo czesc i juz MC byl powyzej 50%. Ale po 1,14 to juz wszystko powinno byc zamkniete. Ne powiedza, ze nie bylo plynnosci bo sami tak kwotowali i czesc transacji ci zrealizowali.
Z tego co ruzumiem to sam mechanizm realizacji Stop out jest na twoja niekorzysc. Musisz jeszcze raz wszystko przeliczyc ile wynosil MC po zamknieciu kazdej pozycji, jezeli nie zdazyli zamknac bo akurat ich system zbyt dlugo dzialal i sie mielil to mozesz to reklamowac. Jest szansa. Sprawdz jakie byly kwotowania co do ticka. Z tego co na szybko licze to przy 1,19 nie musieli Ci wszystkich pozycji zamykac . Wystarczylo czesc i juz MC byl powyzej 50%. Ale po 1,14 to juz wszystko powinno byc zamkniete. Ne powiedza, ze nie bylo plynnosci bo sami tak kwotowali i czesc transacji ci zrealizowali.
O to samo już pytałem. Dukas - raczej odpada, to ECN jak nie będzie płynności to możesz zejść z saldem na - i go nie wyzerują (Raposo potwierdź).quapi pisze:Pozostaje więc, IMO, albo brok zerujący ujemne depo w razie "czarnego łabędzia" albo gra u kogokolwiek bez lewara z założeniem, że i tak można wszystko stracić. Z daleka bym się trzymał od jakiegokolwiek polskiego brokera a już na pewno bankowego (armia prawników gotowa ścigać do bólu)
Mamy więc Dukasa, FXPro, Oandę... kto jeszcze?
Co do broków zerujących ujemne salda to na razie lista jest taka:
Alpari.ru, XM, TradersWay, FxPro, IronFx, HotForex, Oanda
Z polskich brokerów o ile wiem, to wszyscy żądają dopłaty w wypadku ujemnego salda.
Jeśli zejdziesz poniżej 50% zamykana jest pozycja najwięcej tracąca. Mogło więc być tak, że po jej zamknięciu, przy cenie jej zamknięcia, pozostałe 2 traciły tyle, że byłeś powyżej 50%.johnwayne21 pisze:Tylko, że w momencie gdy cena była przy 1,1908 to już wszystkie pozycje miałem stratne na eur/chf i margin call byl daleko ponizej 50%.
Przy 1,1908 zamknęli tylko jedną pozycję a potem przy 1,0909 zamknęli trzy.
Potem sprawa się rypła, cena poleciała ostro i zamykanie kolejnych powodowało, że i tak byłeś wciąż poniżej 50% więc zamknęły się wszystkie.
Z tego co piszesz nie sposób tego ocenić, trzeba by znać dokładne depo i parametry otwarcia/zamknięcia zleceń.
Tak czy owak - próbuj reklamować, w sumie zależy tu wsio od dobrej woli brokera, bo prawnie raczej nie masz szans.
Nawet jak przy zamykaniu tej pierwszej saldo było takie, że powinny zostać zamknięte wszystkie to zawsze możesz usłyszeć, że na zamknięcie pozostałych "brakło płynności".
Wydaje mi się nieprawdopodobne, by kogokolwiek wezwać do uzupełnienia stanu konta, nawet jeśli w umowie nie ma zapisu o zerowaniu negatywnego salda.
1. Po pierwsze to marketingowe i wizerunkowe samobójstwo dla brokera - nikt więcej nie otworzy konta w firmie, która ściga klientów po sądach podczas gdy konkurencja dobrowolnie wyzerowała debet swoim klientom. Z punktu widzenia PR szanujący się broker, nawet jeśli w czwartek poniósł straty, powinien wziąć je na siebie i trąbić o tym wszem i wobec.
2. Jeśli broker nie zamknął pozycji bo rzekomo nie było płynności i chciałby zasądzić od swojego klienta dopłatę do rachunku, musiałby udowodnić przed sądem, że 'normalne warunki' zaczęły się o danej godzinie po konkretnym kursie. IMHO niemożliwe. Broker nie może sobie z sufitu wziąć dowolnej wartości, stwierdzić, że handel na EUR/CHF unormował się na poziomie np. 0.85 i domagać się od klienta pokrycia maksymalnej straty możliwej do osiągnięcia tego dnia.
3. Last but not least. Twierdzenie, że nie było płynności to bzdura. Miałem zlecenia stop-sell w 3 biurach i wszędzie otwarły mi się krótkie pozycje. Nie wszystkie ale większość - krótko mówiąc dało się zagrać short. Jedno konto mam w Interactive Brokers a dwa u polskich MM. Liczę się z tym, że jeden z nich będzie robił trudności a może wogóle się przekręci ale argument o braku płynności jest słaby a na pewno nie do udowodnienia przed sądem w celu wyegzekwowania dopłaty.
Podsumowując - Ci, którzy na koncie mają wielki minus nie powinni dramatyzować. Owszem, ich konta zostaną wyzerowane, zgodnie z zasadą 'nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi' bo tak wyglądają umowy z brokerami, wszystko jest na ich korzyść, ale idea, że broker zasądza od klienta dopłate grubych pieniędzy wydaje mi się z pogranicza science-fiction.
1. Po pierwsze to marketingowe i wizerunkowe samobójstwo dla brokera - nikt więcej nie otworzy konta w firmie, która ściga klientów po sądach podczas gdy konkurencja dobrowolnie wyzerowała debet swoim klientom. Z punktu widzenia PR szanujący się broker, nawet jeśli w czwartek poniósł straty, powinien wziąć je na siebie i trąbić o tym wszem i wobec.
2. Jeśli broker nie zamknął pozycji bo rzekomo nie było płynności i chciałby zasądzić od swojego klienta dopłatę do rachunku, musiałby udowodnić przed sądem, że 'normalne warunki' zaczęły się o danej godzinie po konkretnym kursie. IMHO niemożliwe. Broker nie może sobie z sufitu wziąć dowolnej wartości, stwierdzić, że handel na EUR/CHF unormował się na poziomie np. 0.85 i domagać się od klienta pokrycia maksymalnej straty możliwej do osiągnięcia tego dnia.
3. Last but not least. Twierdzenie, że nie było płynności to bzdura. Miałem zlecenia stop-sell w 3 biurach i wszędzie otwarły mi się krótkie pozycje. Nie wszystkie ale większość - krótko mówiąc dało się zagrać short. Jedno konto mam w Interactive Brokers a dwa u polskich MM. Liczę się z tym, że jeden z nich będzie robił trudności a może wogóle się przekręci ale argument o braku płynności jest słaby a na pewno nie do udowodnienia przed sądem w celu wyegzekwowania dopłaty.
Podsumowując - Ci, którzy na koncie mają wielki minus nie powinni dramatyzować. Owszem, ich konta zostaną wyzerowane, zgodnie z zasadą 'nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi' bo tak wyglądają umowy z brokerami, wszystko jest na ich korzyść, ale idea, że broker zasądza od klienta dopłate grubych pieniędzy wydaje mi się z pogranicza science-fiction.
@green:
"zawsze możesz usłyszeć, że na zamknięcie pozostałych "brakło płynności"."
a jest broker który "gwarantuje" stopy? kiedyś efix polska dekarował coś takiego, ale nie sprawdziłem
a jest broker który "gwarantuje" stopy? kiedyś efix polska dekarował coś takiego, ale nie sprawdziłem
- Janek Trader
- Pasjonat
jezeli jest MM to zazwyczaj ma w regulaminie że kwotuje ceny z serwisów typu Blomberg, Reuters niezależnie od tego jakie pozycje grają jego kliencijohnwayne21 pisze:A jesteście w stanie doradzić co mogę zrobić w takiej sytuacji.
Mam konto w Noble Securites.
I miałem otwartych 12 pozycji po 0,05 lota na Eur/chf czyli łącznie 0,6 lota.
Niestety nie ustawiłem stop losa ale jest stop out który się włącza przy przekroczeniu depozytu poniżej 50%.
Pierwsza pozycję zamknęli mi po 1,908, kolejną po 1,4 a potem to już reszte przy 1,09.
Saldo mam minus 20 000zł.
Wysłałem do nich reklamacje dlaczego nie zamknęli mi wszystkich pozycji po 1,908 czyli po najwyższej możliwej cenie. Na odpowiedź mają 30 dni. Ale jestem trochę spanikowany.
Już wyzerowanie salda to dla mnie wielki ból. A kwota debetu to jest jakiś kosmos.
Babka z obsługi klientów coś mówiła o braku płynnosci.
Ale jak może nie mieć płynności broker MM jakim jest Noble skoro to on jest drugą stroną transakcji ?
Dzięki
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Czytam wątek ze zdumieniem
.
Jeżeli największy Hedge Fund który jest profesjonalistą w swoim fachu upada to jak każdy z was chce się zabezpieczyć przed powtórzeniem takiej sytuacji?
Tylko regulatorzy mogą sprostać wyzwaniu i to na ich ruch trzeba czekać.
Dobór brokera na podstawie porad z forum nie zmienia ryzyka jakie panuje obecnie na rynkach.
Jest jeden plus z całego zamieszania zawsze można na tym zarabiać jak najwięksi znając obecną tendencję na rynkach

Jeżeli największy Hedge Fund który jest profesjonalistą w swoim fachu upada to jak każdy z was chce się zabezpieczyć przed powtórzeniem takiej sytuacji?
Tylko regulatorzy mogą sprostać wyzwaniu i to na ich ruch trzeba czekać.
Dobór brokera na podstawie porad z forum nie zmienia ryzyka jakie panuje obecnie na rynkach.
Jest jeden plus z całego zamieszania zawsze można na tym zarabiać jak najwięksi znając obecną tendencję na rynkach

https://forex.inwest-24.pl/
Wszystko o rynku Forex
Wszystko o rynku Forex
-
- Stały bywalec
Pozycje miałem
1,2022 -1
1.2014-1
1.2013-2
1.2012-5
i otworzyi mi buy limit
1.2010 -1
1.2009-1
1.2005-1 -czyli kwotowanie było
W ogóle się nie zgadzają świece z tym jak mi sprzedali. 10.30 - spadkowa do 1.15 - a sprzedali mi tylko po 1.19 - ciekawe czemu
potem doji od 1.15 do 1.09 powrot do 1.17 i zamkniecie 1.15 - sprzedali tylko po 1.14 i 1.11
potem swieca doji mniejsza 1.15 do 1.12 i powrot 1.15 - nic nie sprzedali
i potem na dol i sprzedali po dwie trzy pozycji na samym dole.
w ogóle nie zgadzają się minuty zamknięcia transakcji ze świecami. Wszystko jest 3 minuty do tyłu na historii rachunku w stosunku do wykresu..
Miedzy 10.09 a 10.30 nie ma wykresu...
1,2022 -1
1.2014-1
1.2013-2
1.2012-5
i otworzyi mi buy limit
1.2010 -1
1.2009-1
1.2005-1 -czyli kwotowanie było
W ogóle się nie zgadzają świece z tym jak mi sprzedali. 10.30 - spadkowa do 1.15 - a sprzedali mi tylko po 1.19 - ciekawe czemu
potem doji od 1.15 do 1.09 powrot do 1.17 i zamkniecie 1.15 - sprzedali tylko po 1.14 i 1.11
potem swieca doji mniejsza 1.15 do 1.12 i powrot 1.15 - nic nie sprzedali
i potem na dol i sprzedali po dwie trzy pozycji na samym dole.
w ogóle nie zgadzają się minuty zamknięcia transakcji ze świecami. Wszystko jest 3 minuty do tyłu na historii rachunku w stosunku do wykresu..
Miedzy 10.09 a 10.30 nie ma wykresu...
@johnwayne21
wrzuc tu print screen historii rachunku oraz wykres minutowy powiekszony z tego okresu
wrzuc tu print screen historii rachunku oraz wykres minutowy powiekszony z tego okresu
-
- Pasjonat
a co to ma do rzeczy , że przy 1.14 kwotowali. Kwotowali ale nie dowolny wolumen. Akurat wolumenu przy tym kursie starczyło aby zamknęli Ci jedna pozycję. Niestety nie starczyło na wiecej. Idąc Twoim tokiem myslenia to niby dlaczego rynek spadał ponizej 1,14 skoro była płynność i wszystkie pozycje klientów powinny być zamkniete? Ciesz się, że i tak kwotowali uczciwie o czym swiadczą poziomy zamknięć. Równie dobrze zawieszając notowania mogli Ci zamknąć wszystkie pozycję po najniższym możliwie kursie jaki był i napisać że nie było płynności.Guteks pisze:@johnwayne21
-- ndz 18-01-2015, 17:32 --
Ten zapis o uzupełnieniu depo do 0 powinni mieć wszyscy brokerzy MM. Dlaczego? ano dlatego, że wszystkie te ujemne salda idące w w wielokrotność depo to fikcja. Przykładowo, jeżeli kurs w kilka sekund spada np. z poziomu 1 do 0, 2 powodując teoretyczny absurdalnie wysoki debet na kocie to jest to strata wirtualna dla broka. Dlaczego? ano dlatego , ze pewnie po kursie 0,2 nie otworzył nikomu pozycji long. Rynek szybko odbija do poziomu np. 0.8 uspakaja sie notowania są odwieszane i tu dopiero mozliwe jest zajmowanie pozycji lon czy short. Ta wiec widzimy, że broker mógłby w dłuzszym terminie stracić nie różnicę miedzy poziomem 1 a 0, 2 a tylko 1 a 0.8. Kwotowania nie wychodzą na zewnatrz także strat raczej nie ma.highend pisze:a nie mają zapisu, że konta debetowe uzupełniają do zera? Większość brokerów MM tak ma.
Co innego broker ECN.
Obecnie prawie nikt nie gwarantuje stopów. Mogliby to robić brokerzy MM - ale po co ? Przecież lepiej klienta oskubać bardziej a nie mniejpko24 pisze:@green:

W sumie z brokerów gwarantujących stopy na myśl przychodzi mi jedynie chyba IG. Ale tam za gwarancję stopa musisz dodatkowo zapłacić (przy każdej pozycji dla której chcesz mieć gwarancję), ta gwarancja pewnie Ci się przyda raz na 100 więc pytanie czy opłaci się w ogóle jej używać ....
Samo IG straciło w czwartek 30 mln funtów, znam takich co w tym zamieszaniu coś tam wyszli na plus, ale IG zablokowało im konta, ciekawe jakie będzie uzasadnienie tego faktu ....