Co to jest prowizja od CFD (nie SWAP)?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
wihajster
Bywalec
Bywalec

Co to jest prowizja od CFD (nie SWAP)?

Nieprzeczytany post autor: wihajster »

Witam

Założyłem konto demo microloty na Alpari RU.
W piątek po południu kupiłem CFD 0.15 lota PFE (Pfizer Inc). Zdziwiłem się trochę, gdy później zobaczyłem, że naliczono mi dodatnią prowizję 1.35$ (0.09$/0.01 lota).
Niby nic, jednak w ogóle nie ująłem takiego czegoś w moim MM, a za jakiś czas chciałbym przenieść się na real i wolałbym uniknąć takich niespodzianek (nawet na moją korzyść), ewentualnie być na nie przygotowanym. Zaznaczam jednak, że nie są to żadne punkty SWAP'owe, na te jestem przygotowany.
Jeśli ktoś się z tym spotkał, proszę o krótkie wyjaśnienie co to jest ta prowizja.
Dzięki i pozdrawiam:-)

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Zgaduje: skoro kupiłeś akcje to naliczono Ci dywidendę. Wiesz że notowania kontraktów CFD mogą się znacznie różnić od instrumentów bazowych w zależności od brokera i jego datafeedu ? Jeśli jesteś zielony to zdecydowanie odradzam pchanie się w takie instrumenty na początek. Nawet doświadczeni trejderzy nie chcą się takich instrumentów tykać. Jeszcze Cię wyrolują tzn. zrolują jak to samokrytycznie brokerzy nazywają operację zmiany serii ze starszej na nowszą . :lol:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Też od razu na myśl przychodzi mi dywidenda ale wtedy swap również musiałby być naliczony z racji, że dywidenda naliczana jest na otwarciu, gdy akcje posiadało się już wcześniej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

wihajster
Bywalec
Bywalec

bigben pisze:Zgaduje: skoro kupiłeś akcje to naliczono Ci dywidendę. Wiesz że notowania kontraktów CFD mogą się znacznie różnić od instrumentów bazowych w zależności od brokera i jego datafeedu ? Jeśli jesteś zielony to zdecydowanie odradzam pchanie się w takie instrumenty na początek. Nawet doświadczeni trejderzy nie chcą się takich instrumentów tykać. Jeszcze Cię wyrolują tzn. zrolują jak to samokrytycznie brokerzy nazywają operację zmiany serii ze starszej na nowszą . :lol:
Witam

Nie wydaje mi się, żebym mógł paść ofiarą rolowania kontraktów. Na akcjach (CFD), z tego co widzę, tego nie ma, a ja nie gram na towarach. Tutaj nie ma żadnych serii marcowych itp., a wykres jest cały czas kontynuowany. Jedyne co mi grozi to luka na otwarciu, no i wypłata dywidendy.

Co do tej prowizji, to wydaje mi się, że to może mieć faktycznie coś wspólnego z dywidendą, ponieważ sprawdzałem na stronie Alpari i jest komunikat że 8.11.2010 jest record date, natomiast pay date to 1.12.2010. Skoro naliczyli mi tę kwotę w piątek po notowaniach, może tyczyło się poniedziałku 8.11.2010? Jednak jak bym nie obliczał, to nie chce mi wyjść 0,18$/akcję. Ja mam 0.15 lota na koncie micro i naliczyło mi 1,35$. No chyba że tak: 1,35$ : 15 microlotów (0.15) = 0,09$. 0,09$ x 2 = 0,18$ Tylko, że to obliczanie wydaje mi się jakieś naciągane ;-)

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi:-)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Wg mnie powinni pod takie dywidendy itp.. nie pakować w część swap tyko jako osobny order do historii transakcji i po prostu uwzględnić w balance anie eqity w odbiciu bieżącej transakcji.
Byłoby jaśniejsze.Chyba. :roll:

Podobnie ze swapem, też powinno być jakoś dokumentowane. Sprawa trochę inna niż powyższa. Ale zminimalizowałyby się ew. niedomówienia i niejsaności w rozliczeniach. :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

wihajster
Bywalec
Bywalec

reptile pisze:Wg mnie powinni pod takie dywidendy itp.. nie pakować w część swap tyko jako osobny order do historii transakcji i po prostu uwzględnić w balance anie eqity w odbiciu bieżącej transakcji.
Byłoby jaśniejsze.Chyba. :roll:

Podobnie ze swapem, też powinno być jakoś dokumentowane. Sprawa trochę inna niż powyższa. Ale zminimalizowałyby się ew. niedomówienia i niejsaności w rozliczeniach. :roll:
Zgadza się, tylko że akurat w tym przypadku, nie wrzucili tego pod kolumnę SWAP, tylko nagle powstała jakaś nowa obok pt. PROWIZJA i tam właśnie jest 1,35$.
Właśnie przed chwila skończyły się notowania i tym razem bez niespodzianek - nic nie dostałem gratis;-)

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

wihajster pisze:Na akcjach (CFD), z tego co widzę, tego nie ma, a ja nie gram na towarach. Tutaj nie ma żadnych serii marcowych itp.,
Zdaje się że w tej kwestii masz rację. Odnośnie "rozjeżdzania się" kursów CFD z instrumentami bazowymi to sobie poczytaj, a także o rynku OTC, brokerach MM i konflikcie interesów. Czytałem już kiedyś na tym forum jak notowania kontraktu opiewającgo na WIG 20 u czołowego polskiego brokera szalały po kilka pipsów to w jedną, to w drugą stronę podczas gdy notowania indesksu WIG 20 na GPW stały w miejscu...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Tak, ponieważ CFD na indeks to nie to samo co kontrakt na indeks, a skoro to inny instrument to czemu by takie wahania mogłoby się nie odbywać...? :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Zgoda. To sa rózne instrumenty. Jest grubo po północy i wyraziłem się nie ścisle. Ale mi rozchodzi się o filtrowanie datafeedów przez brokerów i dowolność w podawaniu kwotowań co charakterystyczne jest dla rynków OTC .Teoretycznie i praktycznie tez w tym samym czasie, u tego samego brokera Nowak i Kowalski moga miec rózne kwotowania tego samego waloru...Może się mylę ale wydaje mi się że ta dowolność kwotowania w przypadku CFD na akcje jest jeszcze większa niż przypadku opcji na waluty. Masz jakies spostrzeżenia odnosnie tego ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

bigben pisze:Teoretycznie i praktycznie tez w tym samym czasie, u tego samego brokera Nowak i Kowalski moga miec rózne kwotowania tego samego waloru...
U tego samego brokera? W takim wypadku scenariusze są dwa:
1) broker manipuluje ceną dla danego klienta (raczej coś bardzo nietypowego)
2) konta na różnych serwerach, gdzie są różne datafeedy.
bigben pisze:Może się mylę ale wydaje mi się że ta dowolność kwotowania w przypadku CFD na akcje jest jeszcze większa niż przypadku opcji na waluty. Masz jakies spostrzeżenia odnosnie tego ?
Jeśli chodzi o różnice w rozjeździe między CFD a opcje na akcje spółki A to szczerze powiem, że reguły tu jakiejś nie zauważyłem. Czasem większa jest tu, czasem tam.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ