Charakterystyka poszczególnych par walutowych

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Charakterystyka poszczególnych par walutowych

Nieprzeczytany post autor: rootec »

witam forumowicze, trader'zy, czytelnicy i wszyscy przy okazji...

zwracam się z tym tematem (a w sumie prośbą) do was,
z myślą oczywiście o początkujących czyli również o sobie,

nie znalazłem wyodrębnionego tematu, z charakterystyką poszczególnych par walutowych i nie mówię tu tylko o majorsach,

bardzo przydała by się garść informacji, charakterystycznych cech, plusów i minusów owych par, porach narażonych bardziej na nieoczekiwane, bardziej agresywne ruchy, porad co do konkretnych par, funkcjonujących w nich nazwijmy to "tradycjach", czego się wystrzegać a na co zwracać uwagę z zainteresowaniem większym niż powszednie,

czyli,
macie z pewnością swoje ulubione parki, jest nawet taki temat, co za tym idzie macie o nich większe pojęcie,
już kilka osób zwróciło mi uwagę żebym brał mocno pod uwagę charakterystykę par,
to może skolekcjonujmy ją tutaj,
z góry wielkie dzięki za zainteresowanie,
jeśli dorobię się konkretnych spostrzeżeń a propo któregoś z duetów walutowych, z pewnością go zaprezentuję....

no chyba że nie istnieje tyle poszczególnych cech dla konkretnej pary żeby było sens o tym pisać i istnieje tylko podział na majorsy i egzotyki, i ich "standardy"

pozdrawiam :mrgreen:
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Charakterystyka poszczególnych par walutowych

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Rynek zmienia się dość dynamicznie. Zmienność na jednych parach rośnie na innych maleje. Kto jeszcze pamięta, że GBP/JPY była nazywana Bestią i zmienność na niej była imponująca? GBP spadło, JPY umocniło się niesamowicie i mamy zwykłego średniaka.

Koszty u brokerów spadają. Pojawiają się nowe możliwości.

Polecam funkcje z myfxbook:
http://www.myfxbook.com/forex-market/volatility
http://www.myfxbook.com/forex-market/correlation

Zmienność oraz Korelacje.
Dzięki zmienności znając koszty zawierania transakcji u naszego brokera możemy łatwo policzyć co się opłaca grać.

Co do samej specyfiki par - to też jest zmienne. Wiadomo, że takie AUD będzie zależeć od surowców. Większa część będzie miała różne korelacje.

O samych kosztach i nowych możliwościach będę starał się pisać u siebie na portalu. Już przedstawiłem nową Bestię. EUR/SEK. Zmienność imponująca, a już można znaleźć brokerów ze spreadem 10-15pipsów przy dziennej zmienności często powyżej 500pipsów.

Swoją drogą fajny temat.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

wow, EURSEK faktycznie wygląda imponująco, 1 świeczka H4 600pips! :shock:

ja ze swojej strony dołożę nie swoje spostrzeżenie, ale chyba trafne,
tak jak większość par "lubi" okrągłe poziomy, np 1.5000, 1.6000 itd
tak Edziu robi podobne przystanki przy xx50, np 1.3050, 1.3150 itd
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Jak chcecie dużej zmienności to jeszcze jest eur/ron, tam dopiero jest pipsów, tylko żeby spread wynosił chociaż 30 :roll:
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Parę zdań o jenie i jego cross'ach
doczytałem trochę a mianowicie, że:
większość rządów państw największych gospodarek świata dużo rzadziej ingeruje w wartość swojej waluty niż Japonia, a więc pary z jenem są dużo bardziej podatne na zdarzenia o charakterze politycznym,

teraźniejszy rząd Japonii który nie tak dawno wygrał wybory, spekuluje aktywnie na osłabienie jena,
rozumiem to tak że trochę "zamykają" swoją gospodarkę na import, a stają się bardziej atrakcyjni (tańsi od konkurencji przy słabym jenie) "otwierają" na eksport, słaba waluta czyni produkty wytwarzane na eksport tańszymi,

czyli, idąc dalej, można się raczej spodziewać dalszego osłabiania jena, raczej na pewno nie umacniania, a to rzuca wyraźne dosyć światło na pary z jenem

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

Zajrzyj sobie wstecz na interwencje na jenie. Jak uczy historia każda taka interwencja do tej pory nie przyniosła pożądanych przez BOJ efektów. W chwili obecnej dzieki nowemu rządowi możemy mieć sytuację gdy interwencje będą działać lepiej (bardziej długoterminowo). Żeby eksport stał się bardziej opłacalny nie wystarczy miesiąc słabego jena tylko stała tendencja. Dalsze osłabienie będzie wynikową nie tylko interwencji BOJ ale przede wszystkim druku kasy w USA/UE/GBP. Ciekawe gdzie nas to zaprowadzi i kiedy z krzaków wyskoczy inflacja, która zje oszczędności daleko bardziej niż podatki i akcyzy.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Kto jeszcze pamięta, że GBP/JPY była nazywana Bestią i zmienność na niej była imponująca?
Ja pamiętam :D

Rynek się zmienia - nie da się przypisać cechy na stałe do danej pary walutowej. Potrzebna jest obserwacja - wg mnie najlepiej jest grać tam gdzie zmienność jest "średnia" jak np. ostatnio e/u. Oczywiście kiedyś była większa - ale jak pisałem rynek się zmienia. Nic na to nie poradzimy. Gramy tam gdzie jest jak najmniej możliwości kombinacji przez jakiekolwiek instytucje itp.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ