Cel: utrzymać się z tego cyrku
Re: Cel: utrzymać się z tego cyrku
Przy ilu pipsach przechodzisz na BE?
Zależy od tako jaka dynamika na rynku, z reguły gdy pozycja jest na +20 to już przestawiam na +5Zeziu07 pisze:Przy ilu pipsach przechodzisz na BE?
Ciężko tak jednoznacznie wskazać, staram się robić to jak najszybciej, nawet ryzykując zbyt szybką wysiadkę.
Wychodzę z założenia, iż lepiej być na +1 niż na -20

Obie pozycje zamknięte odpowiednio na BE+9 i BE+10
można się było tego spodziewać, gdyż jazda pod prąd była, też dlatego podsuwałem tego SL do góry sukcesywnie.
Za chwilę pewnie wejdę z szortami

Pozdrawiam
Michał
Ok, przed samym końcem poszła jeszcze S EUR/JPY 128.370 SL: 128.570 TP: 127.870
Pozdrawiam
Michał
EDIT: i jeszcze dodatkowo S na GBP/JPY 150.177 SL: 150.377 TP:149.677
Pozdrawiam
Michał
EDIT: i jeszcze dodatkowo S na GBP/JPY 150.177 SL: 150.377 TP:149.677
Trochę spóźniony update ale musiałem wyjść, ale zanim to zrobiłem to EUR/JPY przedstawiłem na BE+5 a w GBP/JPY podsunąłem SL bardzo blisko.
Obie pozycje zamknęły się na TP dając po 50 pipsów. Wprawdzie zaraz potem poszedł piękny ruch który dałby w sumie 500 pipsów zysku, ale nie ma co się tym przejmować, nie można złapać wszystkiego, zwłaszcza jak nie ma nas przed monitorem.
Podsumowując dzisiejszy dzień.
4 trejdy
2xBE odpowiednio +9 i +10
2xTP po 50 pipsów
i pierwszy poniedziałek mojego dziennika kończymy z wynikiem +119 pipsów
Także udany dzień, jutro kilka ważniejszych danych przed nami zobaczymy co się będzie działo.
Tymczasem Pozdrawiam
Michał
Obie pozycje zamknęły się na TP dając po 50 pipsów. Wprawdzie zaraz potem poszedł piękny ruch który dałby w sumie 500 pipsów zysku, ale nie ma co się tym przejmować, nie można złapać wszystkiego, zwłaszcza jak nie ma nas przed monitorem.
Podsumowując dzisiejszy dzień.
4 trejdy
2xBE odpowiednio +9 i +10
2xTP po 50 pipsów
i pierwszy poniedziałek mojego dziennika kończymy z wynikiem +119 pipsów

Także udany dzień, jutro kilka ważniejszych danych przed nami zobaczymy co się będzie działo.
Tymczasem Pozdrawiam
Michał
Oczywiście że tak, a co to czary?overall pisze:Utrzymujesz sie z demo?

Napisz coś więcej, jakimi lotami grasz, kapitałem itp.
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu
Kapitału może nie podam, bo niekoniecznie chcę ujawniać takie informacje, ale podam może założenia MM.Kondek pisze:Napisz coś więcej, jakimi lotami grasz, kapitałem itp.
Raczej ryzykuje 1-2% kapitału, ale zdarzają się dni, kiedy rynek sprzyja tzn. sygnał jest na bardzo mocnym S/R albo nakłada się razem z jakimś pinbarem, wtedy ryzykuje znacznie więcej, ale wchodzę z bardzo ciasnym SL do 8 pipsów.
Na tą chwilę jak wspomniałem na początku dziennika wracam na demo, ponieważ mam taką zasadę, że jeśli w pojedynczej transakcji stracę więcej niż 15% kapitału, to muszę ochłonąć i z powrotem nabrać odpowiedniego dystansu do tradingu.
Może opiszę szerzej swoje zasady odnośnie ochrony kapitału, którym inwestuję.
1. Po jednorazowej stracie 15% kapitału 3 tygodnie na demo.
2. Po 3 SL danego dnia, kończę i wracam następnego.
3. 2 dni pod rząd straty dające w sumie 6 SL odpuszczam tydzień do końca.
4. Nie gram przed ani po ważnych danych, z reguły czekam godzinę przed i godzinę po.
5. Na wyższych TF patrzę na średnie, pivoty, S/R, żeby mieć pojęcie gdzie cena będzie miała problemy, i w którym momencie wyjść z trejdu.
6. Gram tylko gdy nakładają się sesje w Londynie i NY.
7. SL u mnie jest stały i wynosi 20 pipsów, chyba, że wchodzimy ryzykownie wtedy do 8 pipsów max.
8. TP: domyślnie jest 50, jeżeli nie ma po drodze żadnego istotnego czynnika hamującego cenę, to na + 40 daję TS=15 i tyle.
Mam nadzieję, iż choć trochę przybliżyłem Wam moje zasady. Z demo wprawdzie kasy nikt jeszcze nie wypłacił, ale uważam, że każdy trejder powinien mieć odgórnie założony limit strat po którym wraca na demo, aby ich nie powiększać.
Konto real myślę po weekendzie majowym odpalę na potrzeby tego dziennika, wrzucę z 3-4 tys i zobaczymy gdzie się uda dojść w ramach eksperymentu.
Dzisiaj raczej za wiele wejść nie będzie, może koło 17-18 coś się uda złapać.
Jak macie pytania, śmiało pytajcie, jest wiele rzeczy, o których ja już nie myślę, tylko wykonuję z automatu, a celem tego dziennika jest przede wszystkim edukacja i doskonalenie swoich umiejętności.
Pozdrawiam
Michał
Powodzenia. Dzisiaj ja jeszcze też nic nie zarobiłem 

Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu