Buncol_journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Re: Buncol_journal

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

AndrzejKsiazek pisze:
17 paź 2021, 15:57
Kod pisany jest pod mt4, czyli otarcie i zamknięcie świecy też jest przekłamane jak pobiorę dane historyczne ? Masz taki rachunek, który chodzi od 1,5 roku?
Niestety nie mam, bo z dwa miesiące temu zrobiłem format dysku i stawiałem system od nowa, więc dane szlag trafił, bo zapomniałem skopiować. Nie ma co tego żałować, bo tester MT4 jest do kitu.
Generalnie lepiej przepisz kod na MT5 i tam testuj, bo różnice w testach między MT4, MT5 są naprawdę znaczne. Przez 2 lata testowałem na MT4 i czuję teraz duży niesmak, bo wyniki były mocno przekłamane.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

AndrzejKsiazek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: AndrzejKsiazek »

pozwoliłeś sobie zapomnieć skopiować tak ważne dane?
a jaką mam pewności, że mt5 też nie przekłamuje ?
Wykresy i analizy pokazują moje subiektywne spojrzenie na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność.Przedstawiane wejścia i historia pochodzi z Metatrader 4.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

AndrzejKsiazek pisze:
17 paź 2021, 16:22
Nic nie przekłamuje, ani nie przekłamuje.
Dane historyczne są takie, jakie są.
Owszem, możesz sobie importować dane tickowe z jakiegoś źródła, ale to nie są dane twojego brokera.
I żadne dane historyczne nigdy nie odzwierciedlają ani rzeczywistych warunków, ani nic nie mówią o przyszłych warunkach rzeczywistych.
Byłoby tak, gdyby trejding był grą komputerową o ściśle określonych regułach, a takim nie jest i nigdy nie będzie.
Dlatego wszelkie testy na danych historycznych nie mają większego sensu, chyba że tylko po to, żeby sprawdzić, czy nasz EA wykonuje założenia naszego kodu.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

AndrzejKsiazek pisze:
No wiem. Też byłem wkurzony, zwłaszcza, że z pośpiechu nie skopiowałem nowo zrobionych presetów, nad którymi pracowałem tydzień i one też przepadły.
Tak to jest z nagłymi awariami, że człowiek się spieszy i może o czymś bardzo ważnym zapomnieć.
Ostatecznie wyszło to na korzyść, bo wyniki z MT5 są dużo lepsze.
Niemniej tak jak napisałem, też zauważalne są błędy, co mocno mnie wkurza. Skoro tester nie jest zbyt dobry to jak to sprawdzić ? Nie mam jeszcze na to pomysłu i stosuję tester MT5, ale wszystkie wyniki sprawdzam na wykresie. Ten tester MT5 testuje bardzo wolno i idzie się wkurzyć, ale w trakcie można każdą pozycję sprawdzić na wykresie.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

MarioDM pisze:
17 paź 2021, 16:36
AndrzejKsiazek pisze:
No wiem. Też byłem wkurzony, zwłaszcza, że z pośpiechu nie skopiowałem nowo zrobionych presetów, nad którymi pracowałem tydzień i one też przepadły.
Tak to jest z nagłymi awariami, że człowiek się spieszy i może o czymś bardzo ważnym zapomnieć.
Ostatecznie wyszło to na korzyść, bo wyniki z MT5 są dużo lepsze.
Niemniej tak jak napisałem, też zauważalne są błędy, co mocno mnie wkurza. Skoro tester nie jest zbyt dobry to jak to sprawdzić ? Nie mam jeszcze na to pomysłu i stosuję tester MT5, ale wszystkie wyniki sprawdzam na wykresie. Ten tester MT5 testuje bardzo wolno i idzie się wkurzyć, ale w trakcie można każdą pozycję sprawdzić na wykresie.
Ja robie backupy wszystkich istotnych dla mnie plików codziennie, nawet kilka razy dziennie, oraz na kilku nośnikadch.
To musi być nawyk, po prostu, czynność, nad którą się nie zastanawiasz, tylko ją wykonujesz.

Nie mam żadnej możliwości sprawdzenia przyszłych wyników, niestety.
Testowanie strategii pod kątem zysków w przeszłości nie ma najmniejszego sensu.
Optymizacja na danych historycznych jest stratą czasu.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2021, 16:41 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

ninjaproject pisze:
17 paź 2021, 16:39
Ja robie backupy wszystkich istotnych dla mnie plików codziennie, nawet kilka razy dziennie, oraz na kilku nośnikadch.
To musi być nawyk, po prostu, czynność, nad którą się nie zastanawiasz, tylko ją wykonujesz.
Hehe. Też teraz zapisuje wszystkie pakiety zrobionych presetów w kilku miejscach, ale nie żeby zaraz codziennie.
Trust no bit**es.

AndrzejKsiazek
Gaduła
Gaduła

faktycznie mt4 i mt5 mocno się róznią jeżeli chodzi o dane historyczne ale i tak wejścia zostały by zrealizowane na +
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wykresy i analizy pokazują moje subiektywne spojrzenie na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność.Przedstawiane wejścia i historia pochodzi z Metatrader 4.

AndrzejKsiazek
Gaduła
Gaduła

Dzisiaj brak wejść.

AndrzejKsiazek
Gaduła
Gaduła

Na ropie jedynie udane wejście było.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

ninjaproject pisze:
15 paź 2021, 19:41
MetaTrader nie przewiduje innego lewaru niż lewar konta.
Czyli, że nie można kodem odczytać lewaru dla instrumentu, jeżeli jest inny niż dla konta.
Możesz rozwinąć ? Czy to oznacza (tak jak ja to rozumiem), że dla MT5 nie da się napisać jako wskaźnik kalkulatora dla depozytów i pipsów, takiego samego jak dla MT4 zrobił XTB ?
Trust no bit**es.

ODPOWIEDZ