Witam,
Co sądzicie o założeniu wątku o stosowanym lewarze - coś na zasadzie głosowania. Nie bardzo bym to widział w dziale dla początkujących - może nie trafić. Lewar to ciekawy temat, liczyłbym na co najmniej kilka interesujących przemyśleń - poniżej krótko moje.
Pęd broków ku max. dźwigni jest destruktywny nie tyle dla naszej kieszeni co do naszej psychiki (to nie moje). W wielu wypadkach pozbierane powiedzmy z całego roku wpłaty - po kilka, kilkanaście stów dałyby niezłe depo początkowe przy optymalnej dźwigni. No właśnie, co jest tą optymalną dźwignią? Tutaj każdy musi sobie samemu odpowiedzieć. Ja podam tylko krótki przykład dla eur/usd:
- można wpłacić 10.000 zł na konto z lewarem 1:500 i otworzyć pozycję za 2% konta w wielkości 0.23 lota więc wolnych środków zostanie nam 9.800 zł. Można również otworzyć taką samą pozycję na koncie z lewarem 1:10 za ... 100% konta i grać o ten sam cel. Jest jakaś różnica? Ano dla mnie jest. Mam przewagę w postaci automatycznego niejako panowania nad moją emocjonalnością, pisząc wprost - niewykorzystywany kapitał na koncie w wielkości 9.800 zł po prostu nie kusi... do gry "poza systemem".
Rzecz jasno opozycjoniści wytkną, że mogę w ten sposób grać tylko jedną pozycją. No tak, ale czy muszę mieć tylko jedno konto?
Pozdr. R.