Od jakiegoś czasu zacząłem się interesować wszystkim co jest związane z inwestycjami itp. Postanowiłem trochę "pograć" na rynku forum tylko w celach hobbystycznych. Jak prawie każdy, korzystałem z wirtualnych pieniędzy w różnych aplikacjach do tradingów (a w szczególności dwóch które mi się bardzo spodobały).
Wczoraj postanowiłem przełączyć się na prawdziwe pieniądze i... tutaj pojawił się problem. Nie mogę utworzyć konta na żadnej, ponieważ jest to "niemożliwe"/niedostępne w moim kraju(Belgii).. Jest to trochę bezsensu ponieważ aplikacja obsługuje prawie każdy kraj EU oraz inne po za EU. Nasuwa się tutaj też pewnie pytanie do was. Czy mogę utworzyć konto na Polskę ? Posiadam podwójną narodowość, polski meldunek, PESEL, jestem w Polsce dość często itp. Belgia jest moim stałym krajem zamieszkania od prawie urodzin i to w tym kraju mam ubezpieczenie itp.
Jeśli jest to możliwe, to czy mogę prowadzić konto w EUR i dokonywać transakcji na moje belgijskie konto ? Platformy z których korzystam to Trading212 oraz IQ Option. Testowałem inne o wiele bardziej popularne platformy ale te najbardziej przypadły mi do gustu. Uważam, że są dość proste w obsłudze a do hobbystycznego zajęcia jak dla mnie to wystarczy.

Pozdrawiam !