Brokerzy dla początkującego w Niemczech

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
DareckiPL
Uczestnik
Uczestnik

Brokerzy dla początkującego w Niemczech

Nieprzeczytany post autor: DareckiPL »

Witam.
Postanowiłem zacząć grać na realnym rachunku, gdyż próbowałem swoich sił na demo (Plus500).
Jednak jak wszyscy nowi mam problem z wyborem brokera ( na Plus500 boję się ryzykować :)).
Ale mój problem polega na tym, że od jakiegoś czasu mieszkam w niemczech i tutaj mam konto w banku (Sparkasse).
Szukam brokera, nie koniecznie niemieckiego, w którym mógłbym prowadzić rachunek jak i wpłaty/wypłaty w EUR bez większych kosztów z niemieckiego rachunku. Oczywiście na "dzień dobry" interesują mnie niskie wpłaty (100-200EUR) oraz prosta w obsłudze platforma. Przeszukałem trochę forum ale nie znalazłem wystarczających informacji. Ponieważ nie mówię jeszcze dobrze w języku niemieckim informacje w ojczystym języku są dla mnie ważne :).
Zainteresował mnie CapTrader, niestety za dużo chcą na start. Może któryś z użytkowników tego forum zna jakiegoś brokera dopasowanego do moich możliwości.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Brokerzy dla początkującego w Niemczech

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Zdecydowana większość brokerów ma konta w EUR. Tak samo jak zdecydowana większość akceptuje przelewy SEPA. Nie wiem jak w Twoim banku ale w polskich są one zazwyczaj bezpłatne lub kosztują ok. 5 PLN niezależnie od przelewanej kwoty. Czas transakcji to 1-2 dni robocze.

Zatem radzę dokładniej sprecyzować swoje oczekiwania co do brokera, czyli:
- planowany depozyt,
- model brokera (MM/STP/ECN/inny),
- interesujące Cię instrumenty,
- akceptowana wysokość spreadów/prowizji,
- platforma,
- inne preferencje.

Wtedy będzie zdecydowanie łatwiej pomóc coś wybrać ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

DareckiPL
Uczestnik
Uczestnik

Dzięki. Mój bank też ma bezpłatne przelewy SEPA. A jak to się ma do ew. wypłat? Jeżeli będę chciał wypłacić, to z rachunku w banku jakiego używa broker, a oni mają własne prowizje w kraju i na zagraniczne konta... Chyba, że źle rozumuję.
Jak do tej pory nie zastanawiałem się dokładnie nad depozytem. Tak jak pisałem na start 100-200EUR żeby poczuć jak to jest w realnej grze, a później ew. miesięcznie także po 100-200EUR, by zwiększyć możliwości. Chyba że radzicie inaczej podejść do tego tematu.
Jeśli chodzi o model brokera to myślę, że ECN chociaż nie wiem czy jako początkujacy nie wybrać STP.
Co do instrumentów to myślę, że każdy broker dla początkującego ma ich wystarczająco. Na demo w Plus500 lubiłem grać na EUR/USD i ropie, srebrze. Muszę jeszcze dokładniej przyjrzeć się innym.
Spready wiadomo im niższe tym lepsze :)
Jeśli chodzi o platformę to dużo czytałem o MT4. Ale jeśli jakiś broker mnie zainteresuje z własną platformą to pewnie będe używał jego :P

Przepraszam jeśli moje odpowiedzi nie są bardziej sprecyzowane.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

W kwestii wypłat - zazwyczaj brokerzy mogą też je realizować za pomocą SEPA tylko trzeba wyrazić taką chęć przy zlecaniu dyspozycji :). Więc powinno być równie tanio lub darmowo.

ECN/STP - większej różnicy nie odczujesz jeśli nie grasz w jakiś wysublimowany sposób ;).

Nieprecyzyjne odpowiedzi wynikają z niewielkiego doświadczenia więc to naturalne - na to jest jeden sposób. Popróbować wielu ofert i tym samym z biegiem czasu dowiesz się co Ci się podoba, a co nie ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

GawronB
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GawronB »

ze 100 -200 € to osobiście bym radził abyś rozejrzał się za kontem z mikrolotami czyli 0,01 lota ( 1000 jednostek) wiem że XM ma takie konto chyba nazywa się micro i sprawdź w Hot Forex , obydwa broki z Cypru. Odwiedź ich strony www , suppot maja w j.polskim

DareckiPL
Uczestnik
Uczestnik

Dzięki. Myślę, że moje najważniejsze wątpliwości zostały rozwiane :). Zostaje mi więc porównać oferty i jedną wybrać. Pozdrawiam.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

ewentualnie załoz sobie konto na Skrillu w €. XM pokrywa koszty prowizji ze Skrillem. Zostaje Ci wtedy tylko miedzy Skrill a Twoj bank ale przydaje sie to wtedy jak nie chcesz trzymac zbyt duzej kasy na koncie brokera i po prostu przerzucasz kase z depozytu na skrilla lub na odwrot, zaleznie od strategii spekulacyjnej.
Przykladowo mam konto w XM, normalne bodajze Standard i spoko wystarczy 100€ do tego. Mozna podzialac na 0,01 lota przez jakis czas. Problemem w XM sa spready i minimalne odleglosci dla TP i SL od ceny. Reszta ok.
I sie qrde ucz dojcza! Uwierz mi, to fajny i latwy jezyk. A jak jestes na miejscu to nigdzie nie bedziesz mial lepszych warunkow do nauki!
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ