BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Nieśmiertelny Trader

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: Nieśmiertelny Trader »

fuxio pisze:Witam,
Proszę o pomoc czy ktoś może wkleić układ świec m1 dziś z eurusd pomiędzy godzinami 10:40 a 12-40. Mam konta na XTB i Bossa i wykresy wyglądają zupełnie inaczej, dodatkowo złapałem dziwnego SL na bossie. Chcę złożyć reklamacje, ale chciałem by ktoś potwierdził wiarygogność wykresów. Tak XTB jak i Bossa wklejam.

Hej, tak Sobie sprawdziłem z ciekawości i też mam tego parszywego bad ticka na realu. U innych brokerów tego nie ma.

Daj znać jak juz się wyjasni.

-- 09 lis 2016, 20:12 --

dodatkowo dziwnie ale nie zmniejszyli dzwigni w czasie wyborow, ogolnie nic nie zmienili w czasie wyborów za to dzisiaj mozliwe ze jakos po poludniu zwiekszyli Mi wymagany depozyt do zawarcia transakcji, na screenie edek gdzie zwiekszyli ponad dwukrotnie a na usdcad ze 2,5 raza.

Dziwne... pierwszy raz widze coś takiego. Wymagany depozyt to zawsze wartosc np eur do pln czy gbp do pln. czyli powinno byc dwa razy mniej.

-- 10 lis 2016, 01:10 --

Sprawa z depozytem nie aktualna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dziabdziol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dziabdziol »

Przenosząc niejako w to miejsce wątek z HFT, a który dotyczy brokera BOŚ i zastosowania Robotero na platformie BossaFX chciałbym opisać własne doświadczenia w handlu na dane fundamentalne na platformie BossaFX.

Otóż zdecydowanie uważam, że Robotero na BossaFX z pewnością nie będzie bo szybki handel na danych fundamentalnych po prostu jest sprzeczny z modelem MM w klasycznym wydaniu jakim jest w BOŚ. Taki broker wręcz uniemożliwi handel w oparciu o news trading. Przez jakiś czas handlowałem na BossaFX właśnie na danych fundamentalnych korzystając ze zleceń oczekujących z dość dobrym skutkiem i generalnie strategia ta być może nie była finezyjna ale na pewno bardzo zyskowna. Po jakimś czasie już nie tylko mierzyłem się z rynkiem ale także z brokerem BOŚ, który na wszelkie sposoby próbował utrudniać mi taki styl handlu (spready, rekwtowania, długi czas zamknięcia pozycji itp). Ostatecznie musiałem zaprzestać stosowania tej strategii na platformie BOŚ bo ten tzw. najbardziej z uczciwych i profesjonalnych polskich brokerów wprowadził zmiany polegające na tym, że czas składania,
modyfikacji oraz zamknięcia zleceń oczekujących został wydłużony do kilku lub nawet kilkunastu sekund. Oczywiście zmiana ta ma zastosowanie tylko do mojego rachunku bo sprawdzałem na rachunkach znajomych i u wszystkich jest jak najbardziej w porządku tylko na moim rachunku czas modyfikacji tych zleceń jest tak długi. Oficjalna odpowiedź uzyskana od BOŚ jest taka, że wszystko jest w porządku ponieważ zgodnie z regulaminem czas potwierdzenia złożenia lub modyfikacji zlecenia to nawet 30 sekund a w warunkach podwyższonej zmienności nawet więcej. Jednak oczywiste jest to, że z pomocą Virtual Plugin na MT4 zmodyfikowali parametry dla mojego rachunku tak aby uniemożliwić mi handel na danych. A ponoć stosowanie tego dodatku przez brokerów jest zabronione przez KNF. Panie Zadora, co Pan na to? Podsumowując, ogólnie nie mam złej opinii o BOŚ ale niech mi nikt nie mówi, że są nieskazitelni i uczciwi bo oficjalnie nie zakazują handlu na danych ale gdy ktoś stosując taką strategię zaczyna zarabiać to dla nich oznacza straty. I zrobią wszystko aby takiego tradera się pozbyć, który zarabiając dla siebie powoduje stratę dla brokera. W załączeniu podsyłam załącznik z dziennikiem zawierającym czasy modyfikacji zlecenia na NZDUSD i EURSEK. Jesli ktoś ma rachunek w BOŚ niech porówna to ze swoimi czasami. Od razu zauważy różnicę. Numer rachunku na screenie z premedytacją nie jest usunięty.
Jestem ciekawy czy ktoś z BossaFX zajmie stanowisko i udzieli jakiejkolwiek odpowiedzi na to co napisałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Z BOSSAFX to trochę tak jak w bajce I. Krasickiego "Wół minister" - solidny ale bez polotu.
Typowy MM. Do swojej spekulacji powinieneś raczej poszukać dobrego ECN'a (np. Dukascopy),
gdzie ilość kwotowań na jednostkę czasu będzie znacząca większa.
Osobiście jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że kręcą coś akurat z Twoim rachunkiem.
Także próbowałem grać pod dane (na BOSSie) i szybko dostałem od rynku (nie od brokera) po łapach.
Taki handel to nie na MM.

Dziabdziol
Bywalec
Bywalec

arkoni pisze:Z BOSSAFX to trochę tak jak w bajce I. Krasickiego "Wół minister" - solidny ale bez polotu.
Typowy MM. Do swojej spekulacji powinieneś raczej poszukać dobrego ECN'a (np. Dukascopy),
gdzie ilość kwotowań na jednostkę czasu będzie znacząca większa.
Osobiście jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że kręcą coś akurat z Twoim rachunkiem.
Także próbowałem grać pod dane (na BOSSie) i szybko dostałem od rynku (nie od brokera) po łapach.
Taki handel to nie na MM.
O szczegółach strategii nie będę pisał, ale tak jak wspomniałem, dopóki mierzyłem się z rynkiem strategia ta była dość zyskowna. Oczywiście straty się zdarzały, nawet bywały miesiące na stracie ale ogółem stopa zwrotu była więcej niż przeciętna. Do momentu kiedy BossaFX wprowadził zmiany, o których napisałem powyżej w poście. Jest tam też screen z czasem modyfikacji zleceń i można go porównać po prostu z Waszymi platformami. Nie chce być gołosłowny, żeby ktoś dawał mi wiarę na słowo. Coś co działało, przestało działać na skutek ingerencji BOS a wprowadzone gorsze warunki handlu doyczą mojego rachunku bo sprawdzałem to na innych rachunkach w BossaFX.
Wszelkie ECNy i STP dla mojej strategii nie mają zastosowania ze względu na spready przed danymi oraz poslizgi cenowe po danych.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Kiedyś właśnie na BOSSie doświadczyłem bardzo dużego poślizgu.
No i oczywiście w pierwszym odruchu złożyłem reklamację.
Gdy trochę ochłonąłem postanowiłem sprawdzić jak to by było u innych brokerów.
Niestety - u większości brokerów było by podobnie za wyjątkiem jednego - Dukascopy (nie jest
to kryptoreklama, nie mam obecnie u nich rachunku) gdzie poślizg byłby trzykrotnie mniejszy niż
w BOSSAFX. Przyczyna tegoż jest bardzo prozaiczna - ilość kwotowań na jednostkę czasu.
Poślizgi zawsze będą większe u MM ze względu na mniejszą ilość dostępnych kwotowań.

Prowadziłem zresztą w swoim czasie statystykę dotyczącą właśnie poślizgów, a
że zamykam pozycje na ruchomych stopach, to zaliczyłem ich sporo, czasami sporych rozmiarów.
Muszę zdementować obiegową opinię jakoby u brokera ECN było ich więcej - w HFT zaliczałem ich
znacząco więcej (choć łączne koszty i tak były mniejsze niż w BOSSie).
Jeżeli chodzi o same poślizgi, to BOSSAFX nie wypadła w niej najgorzej jak na MM.

Podajesz zestawienie z czasami realizacji zleceń charakterystycznymi dla sytuacji przed lub po ogłoszeniu danych,
a one nijak się mają do "normalnych" warunków. Mówiąc wprost - są nieporównywalne (inne okoliczności, inny rynek,
inna płynność...).

Dodaję to po dokładniejszym przyjrzeniu się logom, no i faktycznie widać tutaj, że czas realizacji to około 2 sekundy lub więcej. Jeżeli masz więcej takich zapisów, to sytuacja jest niepokojąca. Choć nie dziwi mnie to i w sumie nie jestem specjalnie zaskoczony - wielkich złudzeń nie mam, choć co do BOSSY to byłby faktycznie duuuuży minus, bo ich rzetelność to właściwie jedyny argument przemawiający za pozostaniem u tego brokera.

Dziabdziol
Bywalec
Bywalec

Arkoni, dobrze że dodałeś w poście ten ostatni akapit, bo już miałem pisać, że nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodzi. Ten screen z dziennika dotyczy normalnego rynku w godzinach południowych gdy zarówno na NZDUSD jak i EURSEK a także dla żadnej innej waluty nie było publikacji istotnych danych. Zgodziłbym się, że takie czasy mogłyby być normalne właśnie podczas publikacji danych ale na moim rachunku jest tak przez cały czas. Raz czas oczekiwanie na modyfikację zlecenia to 3 sekundy a innym razem 7 - 8 sekund. A przez długi czas były to czasy nie przekraczające 1 sekundy, jak wspomniałem do momentu gdy BossaFX zorientował się, że na tych transakcjach ja zyskuję a on traci. Bo jaki mógłby być inny powód.
Swoją strategię stosowałem na BossaFX bo właśnie tutaj poślizgi cenowe po danych nie były zbyt duże a na każdym ECN lub STP włączając w to Robotero, poślizg cenowy jest tak duży, że ostatecznie w większości przypadków masz otwartą pozycję na dołku lub szczycie ruchu po danych.
Zgadzam się, że właśnie rzetelność była dużym plusem BossaFX bo jeśli chodzi o warunki handlu to wielu brokerów ma lepszą ofertę. Choć z drugiej strony w modelu MM ciężko znaleźć coś lepszego od BossaFX, dlatego napisałem także, że nie mam o nim złej opinii.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Swoją strategię stosowałem na BossaFX bo właśnie tutaj poślizgi cenowe po danych nie były zbyt duże a na każdym ECN lub STP włączając w to Robotero, poślizg cenowy jest tak duży, że ostatecznie w większości przypadków masz otwartą pozycję na dołku lub szczycie ruchu po danych.
A ja nie rozumiem dlaczego uparcie trzymasz się tego powyższego stwierdzenia.
Opierając się na danych statystycznych, stosując strategię w której wychodzę wyłącznie na ruchomych stopach, co naraża mnie na ciągłe poślizgi, stwierdzam, że to po prostu nieprawda. Ponieważ mam najwięcej danych statystycznych z Dukascopy, HFT (model MM) i BOSSAFX, więc odniosę się tylko do tych trzech brokerów.
Po pierwsze - częstość występowania poślizgu w Dukascopy (ECN) był podobny do tej w HFT (MM NDD), a w BOSSAFX znacząco rzadziej
Po drugie największe poślizgi miałem w BOSSAFX (MM DD), nie w Dukasie, choć i tam próbowałem grać pod dane.
Koszty transakcyjne (wartość prowizji (jeżeli taka jest) + wartość spreadu + wartość poślizgu) w BOSSAFX największe choć w HFT tylko niewiele mniejsze (spread'y w HFT sporo niższe, ale poślizgi występowały częściej), a Dukascopy po prostu ich wymiata.
Dlaczego tak jest. Bo w ECN odległość względem siebie kolejnych kwotowań zarówno na osi ceny jak i na osi czasu jest znacząco mniejsza niż u brokera MM, a to znaczy, że (przynajmniej teoretycznie) Twoje zlecenie może zostać zrealizowane szybciej.

Dziabdziol
Bywalec
Bywalec

Arkoni, być może stosujemy nieco inne strategie gry pod dane dlatego i poślizgi są inne .
Ja mówię o tym co przetestowałem w realnej grze, zyskując i tracą realne pieniądze. Stosując moją strategię najlepiej się sprawdzała u brokerów MM w tym właśnie na BossaFX i dlatego twierdzę, że tam miałem miałem najmniejsze poślizgi. W HFT obojętnie czy w modelu NDD czy STP egzekucja zleceń jest rynkowa więc podczas danych poślizgi miałem zawsze dużo większe od poślizgów u brokerów MM, którzy nawet podczas danych są druga stroną transakcji. W dukascopy nigdy nie byłem więc na temat tego brokera się nie wypowiadam.

I jakby w moim pierwszym poście nie o poślizgi mi chodzi tylko o coś zupełnie innego. Poślizgi w BossaFX nigdy mi nie przeszkadzały żeby wyjść na swoje. Raz były one większe innym razem mniejsze ale traktowałem to jak normalne zjawisko oraz wkalkulowany koszt i ryzyko dla danej transakcji. Natomiast wydłużone czasy modyfikacji zleceń to już zupełnie inna historia i tutaj sprawcą nie jest rynek oraz podwyższona zmienność podczas danych ale świadome działania brokera.

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi - jeżeli swoje ustalenia opierasz na własnych danych statystycznych u wielu brokerów to OK, ale jeżeli to tylko twoje przeświadczenie niepoparte statystyką setek otwartych i zamkniętych pozycji, to to tylko przeświadczenie, które po prostu wprowadza Cię w błąd.

Co do drugiej części. Nie mam złudzeń, że MT4 to tylko część oprogramowania dostarczanego przez MetaQuotes Software, a najfajniejsze zabawki dostaje właśnie broker. To czy ich użyje zależy wyłącznie od niego. Do tej pory uważałem, że BOSSAFX raczej nie wykorzystuje tych narzędzi do nieczystej gry. Teraz mam wątpliwości. Tylko wątpliwości. To jednak za mało danych, by jednoznacznie dokonać negatywnej oceny. No i ciekaw jestem co na to druga strona.
Zazwyczaj tzw. szemrani brokerzy stosują metodę: poczekajmy aż przeminie z wiatrem.
Więc poczekajmy...

fuxio
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fuxio »

Ja narazie czekam, reklamacje wysłałem przez ich system na stronie, więc w sumie nie mam też żadnego potwierdzenia. Odpowiedzi też nie dostałem. Napisałem że chce zwrotu pieniędzy (jakieś -25 pips) za SL oraz zamknięcia pozycji zgodnie z rzeczywistą ceną w momencie wystąpienia badticka (jakieś 18pips na plus). Od tego momentu (sl) nie mogłem już zarządzać swoją pozycją. Kwoty są małe bo grałem 0.1 lota.
Tak w ogóle między 10:55, a 11:10 też wystąpiły cienie świec, których u innych brokerów nie ma.

ODPOWIEDZ