dziękuję za info, zwłaszcza o możliwej zmianie formuły konkursu (lub całkowitym braku).
W takim razie biorę sprawy w swoje ręce i zrobię sobie jednoosobowy bieg po te 100 tys. Znaczy się maraton biorąc pod uwagę moje dotychczasowe dokonania na tym polu. Dobrze, że ten standardowy 3-, 6-, czy 9-miesięczny średni czas życia rachunku fx przetrwałam, to dobrze rokuje na moją przyszłość, mam nadzieję.
Na pocieszenie pozostaje mi, że tym razem książkę z Wydawnictwa Linia będę miała bez narzutu 500% za dystrybucję

-- ndz 08-09-2013, 9:57 --
Czas na kolejne marudzenie skierowane do moich brokerów
Podczas przygotowania do nowego tygodnia muszę wchodzić na strony różnych brokerów (lub w zakładkę newsy kilku MT4) i ręczne spisywać daty rolowań na dany tydzień oraz innych informacji.
Czy jest szansa na udostępnianie kiedyś informacji typu rolowania, dywidendy, swapy, specyfikacja instrumentów, godziny handlu, kalendarz makro, dywidendy (komunikaty ESPI itp. rzeczy dla akcji, jeśli dany broker to ma w ofercie), widły notowań (np. dla produktów rolnych w BOŚ) w postaci czegoś zjadliwego dla automatu: xml, web service - cokolwiek co można automatycznie przetworzyć bez parsowania ciągle zmieniającego się HTML czy też OCRowania PDFów?
Moja wizja pracy trejderki multiinstrumentalistki (trejduję wszystko co się da, nie działam na 1 czy 2 parach jak większość osób) wygląda następująco:
+ na początku tygodnia odpalam swój programik i widzę ważne rzeczy na przyszły tydzień (calendar + rolowania + dywidendy + zmiany godzin handlu z tytułu świąt)
+ w trakcie tygodnia spokojnie sobie trejduję, a programik (jakiś przerobiony wyświetlacz newsów z forexfactory) odpowiednio wcześniej wrzuca mi potrzebne rzeczy na ekran MT4 (albo działa w trayu windowsa)
+ dzięki temu o niczym nie zapomnę, nie zostawię pozycji na noc jeśli są niekorzystne swapy lub dzień wolny w USA/GB, szybko zamknę pozycję w przypadku zbliżania się ceny do wideł notowań agro lub Nikkei225.
Ew. jeśli ktoś ma ciekawe pomysły/wskaźniki/narzędzia na usprawnienie pracy tradera w tym temacie, to chętnie się zapoznam z odpowiednimi wątkami tutaj czy zewnętrznymi źródłami.