BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
juliasent
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: BOSSAFX

Post autor: juliasent »

Panie Sebastianie,
dziękuję za info, zwłaszcza o możliwej zmianie formuły konkursu (lub całkowitym braku).

W takim razie biorę sprawy w swoje ręce i zrobię sobie jednoosobowy bieg po te 100 tys. Znaczy się maraton biorąc pod uwagę moje dotychczasowe dokonania na tym polu. Dobrze, że ten standardowy 3-, 6-, czy 9-miesięczny średni czas życia rachunku fx przetrwałam, to dobrze rokuje na moją przyszłość, mam nadzieję.

Na pocieszenie pozostaje mi, że tym razem książkę z Wydawnictwa Linia będę miała bez narzutu 500% za dystrybucję ;)

-- ndz 08-09-2013, 9:57 --

Czas na kolejne marudzenie skierowane do moich brokerów

Podczas przygotowania do nowego tygodnia muszę wchodzić na strony różnych brokerów (lub w zakładkę newsy kilku MT4) i ręczne spisywać daty rolowań na dany tydzień oraz innych informacji.

Czy jest szansa na udostępnianie kiedyś informacji typu rolowania, dywidendy, swapy, specyfikacja instrumentów, godziny handlu, kalendarz makro, dywidendy (komunikaty ESPI itp. rzeczy dla akcji, jeśli dany broker to ma w ofercie), widły notowań (np. dla produktów rolnych w BOŚ) w postaci czegoś zjadliwego dla automatu: xml, web service - cokolwiek co można automatycznie przetworzyć bez parsowania ciągle zmieniającego się HTML czy też OCRowania PDFów?

Moja wizja pracy trejderki multiinstrumentalistki (trejduję wszystko co się da, nie działam na 1 czy 2 parach jak większość osób) wygląda następująco:
+ na początku tygodnia odpalam swój programik i widzę ważne rzeczy na przyszły tydzień (calendar + rolowania + dywidendy + zmiany godzin handlu z tytułu świąt)
+ w trakcie tygodnia spokojnie sobie trejduję, a programik (jakiś przerobiony wyświetlacz newsów z forexfactory) odpowiednio wcześniej wrzuca mi potrzebne rzeczy na ekran MT4 (albo działa w trayu windowsa)
+ dzięki temu o niczym nie zapomnę, nie zostawię pozycji na noc jeśli są niekorzystne swapy lub dzień wolny w USA/GB, szybko zamknę pozycję w przypadku zbliżania się ceny do wideł notowań agro lub Nikkei225.

Ew. jeśli ktoś ma ciekawe pomysły/wskaźniki/narzędzia na usprawnienie pracy tradera w tym temacie, to chętnie się zapoznam z odpowiednimi wątkami tutaj czy zewnętrznymi źródłami.
Przegrałam z własnymi słabościami. Koniec z fx, zaczynam nowe życie i jestem zadowolona jak nigdy :)

annafx
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: annafx »

Proszę informację jakie instrumenty na państwa platformie kwotowane są w trybie request, co oznacza, że prezentowany na wykresie kurs jest kursem orientacyjnym - więcej znajdzie Pan Panie Sebastianie tu : http://forex-nawigator.biz/forum/forex- ... 28-40.html

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: s_zadora »

juliasent pisze:Czy jest szansa na udostępnianie kiedyś informacji typu rolowania, dywidendy, swapy, specyfikacja instrumentów, godziny handlu, kalendarz makro, dywidendy (komunikaty ESPI itp. rzeczy dla akcji, jeśli dany broker to ma w ofercie), widły notowań (np. dla produktów rolnych w BOŚ) w postaci czegoś zjadliwego dla automatu: xml, web service - cokolwiek co można automatycznie przetworzyć bez parsowania ciągle zmieniającego się HTML czy też OCRowania PDFów?
Jest taka szansa - szczególnie jeśli mówimy o tabelach swap, limitów soft commodity czy dywidend Equity CFD publikowanych obecnie na stronie ze specyfikacją w postaci html:
http://bossafx.pl/fx/oferta/instrumenty/punkty_swap/
http://bossafx.pl/fx/oferta/instrumenty/widelki/
http://bossafx.pl/fx/oferta/instrumenty ... quity_cfd/
Pozostałe rzeczy - kalendarz makro itp. są bardziej skomplikowane, ale nie tracimy nadziei i zobaczymy co da się zrobić ;)
annafx pisze:Proszę informację jakie instrumenty na państwa platformie kwotowane są w trybie request, co oznacza, że prezentowany na wykresie kurs jest kursem orientacyjnym
W trybie request może być okresowo kwotowany instrument, dla którego w danym momencie trudno jest określić precyzyjnie cenę. Może to być spowodowane małą płynnością na rynku, relatywnie długo nie odświeżanymi ofertami cenowymi dla tego instrumentu lub rzadziej po prostu awarią źródła notowań. Nie jest to standardowy tryb notowania instrumentów, choć oczywiście są instrumenty notowane w ten sposób dużo częściej - i to wynika z kwestii ich płynności. Przykładem tego na naszej platformie jest np. platyna lub pallad. Tryb request może się wydawać charakterystyczny dla Market Makera ze względu na fakt, że instrumenty które bywają notowane w tym trybie w ogóle nie są notowane na ECN-ach. A jeśli są oferowane przez tzw. platformy ECN to wyłącznie za względu na fakt, że wybrany Market Maker realizuje na tej platformie wszystkie transakcje klientów (bierze na siebie ryzyko z nimi związane). W praktyce mamy do czynienia z pewnym paradoksem, że większość tzw. platform ECN realizuje poprzez ECN transakcje na mniejszości oferowanych przez siebie instrumentów... I tylko dzięki temu platformy te mogą pod względem oferty instrumentów konkurować z MM.
Jeszcze co do tej "orientacyjności" kursu. Tego typu kwotowanie oznacza mniej więcej to samo, co na giełdzie (lub na ECN) zlecenie z limitem wystawione na minimalny lub bardzo mały wolumen. Na wykresie odpowiedniej ceny taki tick się pojawi, bo cena przecież była. Ale czy to znaczy, że zawarłaby Pani po tej cenie swoją transakcję? Jeśli akurat trafi Pani wolumenem to tak, ale najczęściej na ECN byłby poślizg cenowy (część transkacji byłaby po tej cenie, pozostała część po następnej w arkuszu - i nie zawsze wiadomo jak bardzo oddalonej, bo często "ECN" nie oferuje podglądu arkusza). W trybie request Pyta Pani o cenę dla konkretnej transakcji i jest pewność, że jeśli zdecyduje Pani o jej zawarciu to będzie to zrealizowane właśnie po zaproponowanej przez dealera cenie.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Kiwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Kiwi »

Jak gówno zawiniesz w złoty papierek to nie przestaje śmierdzieć.
Tak samo odpowiedz pana powyżej jest takim gównem zawinietym w złoty papierek .
CENA ORIENTACYJNA NIE ISNIEJE !!! . Nie ma takiego pojęcia na rynku FX i nigdy nie było. Bossafx dla usprawiedliwienia swoich brudnych i nieuczciwych sztuczek wymyśla terminy nie istniejące.
Na rynku Istnieje cena Bid i Ask, a spread jest różnicą miedzy bid i ask i powinien być zgodny z podawaną do publicznej wiadomością z tabeli. Ale bossafx z uczciwością ma tyle wspólnego co Białoruś z demokracją.

Ciekawe co pan bedzie miał do powiedzenia o tym ?
- spread na Silver rozszerzony do 9 pips zamiast 4 obiecanych w pakiecie
- czas odpowiedzi na zapytanie - środek dnia - zajebista płynność - wam zabiera to 1 minute i 37 sekund .

Tak sobie zbieram i zbieram te screeny.
Dowody na manipulowanie kursem, celowe opóźnianie transakcji, rozszerzanie spredów 2-3 krotnie , pomimo zachowanej normalnej płynności rynku.
..........wymoderowano wulgaryzmy...............

A jak ktoś nie dostrzega to na pierwszym screenie SILVER widać że kilka ticków wczesniej cena podawana wynosiła 21.85/21.99 i chwilę pózniej 21.77/21.92 czyli odpowiednio 14 i 15 pips spreadu.

// Skoro mowa o regulaminie to proszę się stosować do regulaminu forum. Wulgaryzmy nie będą tolerowane ( również te w stopce ). Cyb
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam wywalone .. na wszystko.

trav
Gaduła
Gaduła

Post autor: trav »

Nie mam aktualnie pozycji na indeksy futures USA ale dziwne te luki po otwarciu dzisiaj po północy.
Czy spadamy, czy rośniemy to jesteśmy zarobieni.

Kiwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Kiwi »

Akurat te luki wynikają z rolowania. W tym przypadku jest dzialanie zgodne z regulaminem bo był komunikat:
"
Szanowna Pani/Szanowny Panie WUI Mail Manager,
Ostateczne wartości punktów swap dla instrumentów FUS30, FUS100, FUS500 wynosza:
FUS30:
long swap: 68
short swap: -68

FUS100:
long swap: 650
short swap: -650
FUS500:
long swap: 675
short swap: -675

Z powazaniem,
Wydzial Obslugi Klienta
DM BOS S.A.
0 801 104 104
022 504 31 04
e-mail: makler@bossa.pl
http://bossa.pl
"
Mam wywalone .. na wszystko.

Awatar użytkownika
cytrynek
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: cytrynek »

Kiwi pisze:Jak gówno zawiniesz w złoty papierek to nie przestaje śmierdzieć.
CENA ORIENTACYJNA NIE ISNIEJE !!! . Nie ma takiego pojęcia na rynku FX i nigdy nie było. Bossafx dla usprawiedliwienia swoich brudnych i nieuczciwych sztuczek wymyśla terminy nie istniejące.
Na rynku Istnieje cena Bid i Ask, a spread jest różnicą miedzy bid i ask i powinien być zgodny z podawaną do publicznej wiadomością z tabeli. Ale bossafx z uczciwością ma tyle wspólnego co Białoruś z demokracją.

Ciekawe co pan bedzie miał do powiedzenia o tym ?
- spread na Silver rozszerzony do 9 pips zamiast 4 obiecanych w pakiecie
- czas odpowiedzi na zapytanie - środek dnia - zajebista płynność - wam zabiera to 1 minute i 37 sekund .

Tak sobie zbieram i zbieram te screeny.
Dowody na manipulowanie kursem, celowe opóźnianie transakcji, rozszerzanie spredów 2-3 krotnie , pomimo zachowanej normalnej płynności rynku.
Może ktoś mi podpowie jak ukrócić skurwysyńskie zagrywki takiego brokera oszusta, który sam nie dotrzymuje zapisów WŁASNEGO regulaminu?

A jak ktoś nie dostrzega to na pierwszym screenie SILVER widać że kilka ticków wczesniej cena podawana wynosiła 21.85/21.99 i chwilę pózniej 21.77/21.92 czyli odpowiednio 14 i 15 pips spreadu.
Od kiedy wycofałem środki z BRE Forex ECN testuję demo u w BossaFX z myślą o utworzeniu/przeniesieniu konta REAL. Jednak po tym co przeczytałem mam dużo wątpliwości. Kolejny gwóźdź do trumny MM. Jeśli będzie ciąg dalszy tej sprawy (wyjaśnienie reklamacji) to bardzo proszę o info na priv. Pozdrawiam
Zamieszczane przeze mnie analizy i opinie są wyłącznie moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią żadnych rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.

zz
Maniak
Maniak

Post autor: zz »

Wiesz Kiwi,u nas prawo pozwala więc trują..
Rozmawiałem z przedstawiciele brokera mm z USA i na pierwszym spotkaniu bez ogródek powiedział że u brokera MM nie ma żadnego rynku,gramy tylko z cenami orientacyjnymi brokera.
Myślę że jeżeli nasi brokerzy powiedzieli by to oficjalnie nie byłoby tak dużych nieporozumień.

Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: s_zadora »

Kiwi pisze:Jak gówno zawiniesz w złoty papierek to nie przestaje śmierdzieć.
Panie Macieju, w naszym biurze nigdy nie prowadziliśmy i nie będziemy prowadzić dyskusji z Klientami w ten sposób. Ja też gdybym chciał takim językiem komunikować się z Klientami, zatrudniłbym się jako wykidajło w podrzędnym lokalu. Z tego powodu zgłosiłem post do moderatora, nie ze względu na Pana zastrzeżenia do naszej oferty. Tutaj nie widzę dowodów na to abyśmy nie działali w zgodzie z naszym regulaminem a jedyne co podlega ewentualnej reklamacji to czas kwotowania ceny dla FEUBANKS. Ale to proponuję załatwiać już standardowym, regulaminowym trybem.
O tym która cena na rozproszonym FX jest "orientacyjna", która "transakcyjna" a która "rynkowa" pewnie można rozmawiać długo, a konkluzje mogłyby okazać się zaskakujące nawet dla zwolenników ECN (szczególnie w odniesieniu do tej ostatniej, bo lubią się nią afiszować). Rozumiem jednak że nie jest Pan taką dyskusją zainteresowany o czym świadczy stosowany język inwektyw. W tej sytuacji z mojej strony na forum to wszystko w temacie Pańskich wypowiedzi.
trav pisze:Nie mam aktualnie pozycji na indeksy futures USA ale dziwne te luki po otwarciu dzisiaj po północy.
Luki na tych CFD są związane z rolowaniem futuresa stanowiącego podstawę dla wyceny tych instrumentów. Jest to rutynowa procedura o której informujemy z wyprzedzeniem:
http://bossafx.pl/fx/oferta/instrumenty/tabela_rolowan/
W dniu rolowania podajemy także przybliżone (a po samym rolowaniu także ostateczne) wartości punktów swap, aby można było dostosować poziomy zleceń oczekujących. Samo rolowanie na wycenę pozycji nie wpływa bo zarobek(strata) na kursie jest kompensowana stratą (zarobkiem) na swap.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Marcin30
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Marcin30 »

Panie Sebastianie,

aktywuje tryb ONE CLICK TRADING na systemie IOS ale nie widać na wykresie możliwości składanie zleceń?
Działa ten tryb w IOS?

ODPOWIEDZ