Hej,
Mam takie pytanko odnośnie ceny złoty i spółki Barrick Gold. Otóż w roku 2010 gdy cena złota wynosiła ok. $1800 cena za akcję spółki była ponad $50. Teraz gdy cena złota jest podobna ok. $1800 cena spółki wynosi $20. Może mi ktoś wyjaśnić skąd taka różnica przy tej samej cenie złota? Bo np. jeśli chodzi o Newmont Corporation to w 2010 i teraz cena spółki jest bardzo podobna.
Barrick Gold Corp
- ninjaproject
- Maniak
Re: Barrick Gold Corp
Może to trochę wyjaśni?
https://en.wikipedia.org/wiki/Barrick_Gold
https://en.wikipedia.org/wiki/Barrick_Gold
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
- ninjaproject
- Maniak
Nie powiedziałbym, żeby wykres wskazywał na trend wzrostowy.
Akcje tej spólki tracą na wartości.
Akcje tej spólki tracą na wartości.
- ninjaproject
- Maniak
Też, nie wiem dlaczego wartość akcji spółki miałałaby być zależna od wartości złota, nawet jeżeli jest to spółka wydobywająca złoto?
Nie słyszałem o takim zjawisku, jak pegowanie wartości akcji spółki do wartości złota...
Nie słyszałem o takim zjawisku, jak pegowanie wartości akcji spółki do wartości złota...
Tak w wielkim uproszczeniu.Arka pisze: ↑15 wrz 2021, 07:41Hej,
Mam takie pytanko odnośnie ceny złoty i spółki Barrick Gold. Otóż w roku 2010 gdy cena złota wynosiła ok. $1800 cena za akcję spółki była ponad $50. Teraz gdy cena złota jest podobna ok. $1800 cena spółki wynosi $20. Może mi ktoś wyjaśnić skąd taka różnica przy tej samej cenie złota? Bo np. jeśli chodzi o Newmont Corporation to w 2010 i teraz cena spółki jest bardzo podobna.
W przypadku spółek wydobywczych liczą się dwie rzeczy: Cena surowca i koszty wydobycia. Jeżeli surowiec kosztuje 1800USD k koszt jego wydobycia 1700 USD. W wielkim uproszczeniu zarabiają 100 USD. Każdy wzrost kosztów nawet o 10 USD będzie znacząco się odbijał na spółce o tych rozmiarach. Na przestrzeni 10 lat koszty wzrosły znacząco to pewne.
Na pewno jest wiele czynników które wpływają na wartość spółki a diabeł tkwi w szczegółach - raporcie o spółce i tym co w nim przemilczano

"If music is dying musicians are killing it" - MP
- ninjaproject
- Maniak
Tam było kilka afer, no i Warren Buffet wyprzedał wszystkie swoje udziały w tej spółce.SEROL666 pisze: ↑15 wrz 2021, 14:03Tak w wielkim uproszczeniu.Arka pisze: ↑15 wrz 2021, 07:41Hej,
W przypadku spółek wydobywczych liczą się dwie rzeczy: Cena surowca i koszty wydobycia. Jeżeli surowiec kosztuje 1800USD k koszt jego wydobycia 1700 USD. W wielkim uproszczeniu zarabiają 100 USD. Każdy wzrost kosztów nawet o 10 USD będzie znacząco się odbijał na spółce o tych rozmiarach. Na przestrzeni 10 lat koszty wzrosły znacząco to pewne.
Na pewno jest wiele czynników które wpływają na wartość spółki a diabeł tkwi w szczegółach - raporcie o spółce i tym co w nim przemilczano![]()
To może wystarczyć.
- MowmiSasiad
- Pasjonat
cena zlota ta sama ale koszty wzrosły. ale nie boj jak to niedlugo wyjebie do góry po pivot fed to spolki wydobywcze beda najlepszym sektorem. ja sam akumuluje. i mimo ze indeksy szoruja po dnie to ja juz jestem w zysku.