Świetna lektura .... sporo się dowiedziałem o tym biznesie.NiceFox pisze:patrząc na sprawozdanie to świetny interes - zloty gral
http://www.fitdm.pl/download/SF_FIT_DM_2011.pdf
- na koniec lipca 2011 klienci mieli wpłacone ponad 14 mln zł.
- od lipca do listopada 2011, FIT miał cokolwiek złą passę jeśli chodzi o inwestycje.
W wyniku problemów klienci uciekli, wypłacili kasę i zostało jej na koniec rok coś koło 8.5 mln.
Pytanie ile klienci stracili ? (ciężko wywnioskować)
Fit zarobił natomiast na tej działalności ponad 4 mln zł (nieźle: przecież to prawie 30% max. kapitału jaki mieli wpłacony klienci). Z tego 3 mln 700 tys wynosił zysk za zarządzanie. Reszta to zapewne prowizje jakie Fit pobiera w spreadzie.
Na co poszła ta kasa?
- jak już kolega NiceFox: zauważył ponad 3 mln na wynagrodzenia działu maklerskiego (średnio zatrudnionych ponad 30 osób)
- wynagrodzenie zarządu firmy ciut ponad 800 tys. (jak mniemam nie wlicza się ono w wynagrodzenie działu maklerskiego)
Inne dodatkowe koszty (energia, wynajem, leasingi itd) powodują, że całość działalności zamknięto ze stratą ciut ponad 1 mln zł.
No dobra fajnie jest: zarządzamy sobie kapitałem 30 osób ma pracę, zarząd też nieźle zarabia (800 tys. rocznie na 2 osoby zarządzające jak podaje strona) jest nieźle.
A ile z tego mieli klienci ?
Ano klienci wypłacili w 2011 ... 396 tys zł. zysków ........ Biorąc pod uwagę kapitał jaki wpłacili ze 2-3 razy więcej zarobiliby na lokacie ... Albo inaczej: zyski klientów to niecałe 10% tego co Fit zarobił na nich ....
Wy ?? Od kiedy ? Proszę o jakieś konkretne informacje.fitdm pisze:A propos obaw przed wymienianiem LP współpracujemy w tym zakresie m.in. z:
- Bank of America,
- Barclays,
- Citibank,
- Commerzbank,
- Deutsche Bank,
- Goldman Sachs,
- HSBC,
- JP Morgan,
- Morgan Stanley,
- UBS.
Z tego co się orientuję FIT DM jest tylko brokerem wprowadzającym do MIG Bank. To MIG współpracuje z wyżej wymienionymi firmami - a nie Wy. Wszystkie transakcje realizuje MIG - Wy nie macie tu nic do gadania ani do współpracowania. Większość tych firm nie ma bladego pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak FIT DM.
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Wiem - nie macie tu z nami łatwego życia