Dlaczego inny niż wszystkie?
1. Dlatego, że powstał z niczego – z czystej kartki papieru i setek pomysłów. Postanowiłem odizolować swoją wiedzę od „mądrych książek”, artykułów, portali i jakichkolwiek informacji o np. analizach technicznych.. Postanowiłem rynek zrozumieć po swojemu.
2. Nie wzorowałem się na żadnej istniejącej aplikacji i nie widziałem podobnie działającej.
3. Nie używam MetaTradera i zasady według których poruszam się po rynku walutowym są trochę inne niż większość na tym portalu zna - dotyczy to np. pojęć lot czy spread.
4. Nie zainteresowałem się powszechnie znanymi i stosowanymi metodami analizy. Wstęgi Bollingera, fale Elliotta i setki innych wskaźników zostawiam innym. Dla siebie opracowałem własne, całkowicie autorskie rozwiązania analityczne.
5. Zbudowałem uniwersalne narzędzie, które potrafi działać nie tylko w jako Day Trading. Można go przeskalować do transakcji długoterminowych i można wykorzystywać do skalpingu. Równocześnie forex dla mojego kombajnu, to tylko jedna z możliwości jego wykorzystania. Może równocześnie pracować z kontraktami terminowymi, CFD, ETF , a przede wszystkim handlować opcjami
W stopce jest adres do prezentacji LIVE mojego systemu.
Zawiera ona tylko 3 elementy :
1. wykaz zrealizowanych zleceń ( oczekujące oraz anulowane nie są widoczne)
2. wykaz zamkniętych pozycji
3. krzywą kapitału w ujęciu dziennym, tygodniowym, miesięcznym i rocznym
Wszystkie elementy prezentacji są aktualizowane w czasie rzeczywistym. Krzywa kapitału uwzględnia realną wartość aktywów w danej chwili czyli zarówno pozycje zamknięte jak i otwarte.
Prezentacja dotyczy równocześnie czterech kont różniących się poziomem ryzyka i oczekiwanych wyników. Oczywiście robot fizycznie trejduje na jednym koncie, a wyniki pozostałych są wygenerowane przez przeskalowanie. Te style gry nazwałem : bezpieczny, normalny, ryzykowny i agresywny. Zarówno wykresy jak i wykazy dotyczą aktualnie ustawionego typu konta. Agresywny system gry to jest naprawdę „ostra jazda bez trzymanki” - są możliwe dzienne zyski ponad 5% ale też i odpowiednie straty. System kontroluje stan wolnych środków na koncie i w skrajnych przypadkach może zrezygnować z otwarcia nowej pozycji.
Kilka słów o systemie:
- aktualnie jest uruchomione 9 instrumentów walutowych. Nie wykluczam, że w celu lepszej dywersyfikacji ilość ta zostanie podwojona.
- system posiada 3 strategie BUY oraz 3 strategie SELL, tak więc może się zdarzyć, że w danej chwili ma 1,2 lub 3 pozycje długie, a może być też być np. 2 długie i 2 krótkie, które na serwerze się znoszą wzajemnie
- nie stosuje klasycznego pojęcia lot, a raczej wolumen. Mogę kupować dowolną kwotę z dokładnością do 1 USD.
- zlecenia Stop są uruchamiane jedynie w sytuacjach wyjątkowych, a normalnie wystarcza hedging i w ramach tej samej strategii może otworzyć pozycję short nie zamykając już otwartej pozycji long
- na koniec tygodnia wszystkie pozycje są obowiązkowo zamykane bez względu na wynik. Wtedy też wypadają wszystkie „trupy z szafy” w postaci stratnych pozycji. Nie wpływa to oczywiście na wynik, gdyż straty te są na bieżąco uwzględniane w krzywej kapitału.
- wartość bazowa wolumenu dla danego instrumentu system określa raz w tygodniu – na podstawie bieżących cen oraz osiągniętego wyniku (cotygodniowa kapitalizacja zysków)
Oczekiwane wyniki w 2014 roku (jakie będą realnie czas pokaże

profit/MaxDD 12:1 dla forexu i kontraktów terminowych
profit/MaxDD 24:1 dla opcji