Armada Markets - Nowa jakość na rynku forex.
Re: Armada Markets - Nowa jakość na rynku forex.
A teraz pani Paulina nam powie jaki ma "żeński" nick? 

Chciałabym jeszcze coś dodać.ArmadaMarkets pisze:Zapis który Pani wkleiła nie dotyczy rynku Forex tylko kontraktów CFD, to zupełnie co innego i nie można tego porównywać. Dla rynku Forex, kont STP (takie jak nasze) obowiązuje zapis przedstawiony przez nas.
Prawda jest taka, że każdy broker ma w umowie niektóre zapisy niekorzystne dla Klientów. Spowodowane jest to wieloma czynnikami. Jeśli Pani dana umowa nie odpowiada, należy szukać brokera z umową, która będzie korzystna dla Pani. Obawiamy się jednak, że ciężko będzie go Pani znaleźć.
W ostatnich tygodniach mieliśmy kilka awarii (nie z naszej winy dodam), było to mocno nagłośnione na forum. Za każdym razem udzielaliśmy informacji jak postępować w razie chęci zamknięcia zlecenia, jego modyfikacji itd.
Czy musieliśmy tak robić? Nie
Czy musieliśmy uwzględnić reklamacje? Nie
Czy każdy inny broker w obliczu takiej samej awarii byłby prawnie zobowiązany pozytywnie rozpatrzyć reklamacje? Nie
Czy każdy inny broker w obliczu takiej samej awarii rozpatrzyłby pozytywnie wszystkie uzasadnione reklamacje? Tego nie wiemy.
Czy postąpiliśmy fair wobec naszych Klientów? Tak.
Każda reklamacja, która była uzasadniona, została przez nas rozpatrzona pozytywnie. Rozpatrzenie reklamacji trwało zazwyczaj kilka godzin od momentu złożenia.
Regulamin regulaminem (każdy broker zabezpiecza się na wypadek katastrofy, prób oszustw itd), ale w tym biznesie liczy się to, jak ktoś postępuje na co dzień.
To oczywiste, że mam do Państwa sporo szacunku za sposób, w jaki traktujecie swoich klientów. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Kwestia traktowania klientów jest jednak sprawą zwyczajową, a kwestie dotyczące zawieranej umowy to dużo ważniejsza i odrębna rzecz, ponieważ w przypadku jakichkolwiek niejasności czy sporów decydują zapisy w umowie oraz przepisy obowiązującego prawa.
Jeżeli umieszczacie Państwo informację, że źródłem notowań jest LMAX, to dlaczego widnieje ona na stronie internetowej, a nie w ogólnych warunkach? Pytanie retoryczne, ponieważ dla mnie odpowiedź jest oczywista - taka informacja podana na stronie internetowej nie jest dla Państwa wiążąca. Tymczasem w ogólnych warunkach widnieje zapis, który umożliwia Państwu kwotowanie wg własnego uznania bez żadnych ograniczeń(!). XTB, którego niewłaściwy link podałam, za co przepraszam, ma przynajmniej zapis o wiodących instytucjach finansowych, można się nim zawsze podeprzeć. U Państwa kwotowanie następuje wg czego? Wg danych LMAX? Ok, ale w umowie tego nie ma. Klienci zawierają z Państwem umowę, która nie zawiera podstawowej informacji i bez względu na Państwa uzasadnienie i sposób traktowania klientów (bardzo dobry zresztą) tej informacji po prostu tam nie ma.
Pisze Pan "Regulamin regulaminem (każdy broker zabezpiecza się na wypadek katastrofy, prób oszustw itd), ale w tym biznesie liczy się to, jak ktoś postępuje na co dzień".
Nie, proszę Pana, najpierw są przepisy prawa, po nich regulamin, a dopiero potem sposób postępowania i proszę nie wmawiać czytelnikom, że jest inaczej, ponieważ całość każdej działalności gospodarczej jest regulowana przez prawo, a nie przez zasady dobrych obyczajów, które są bardzo ważne, ale tylko w pewnym zakresie mają zastosowanie. Nie można w ogóle łączyć tych dwóch spraw, one istnieją na innej płaszczyźnie.
Awarie, które występują po Państwa stronie, zdarzają się jak wszędzie. Pomoc na forum jest dobrym sygnałem, ale w umowie nie ma określonych procedur postępowania w takiej sytuacji, a powinny być, kto wie, czy nie z korzyścią przede wszystkim dla Państwa. Klientom jednak na pewno byłoby łatwiej, gdyby taka informacja była podana zarówno w umowie jak i na stronie internetowej. Nie każdy czyta niniejsze forum.
A odnośnie szukania brokera z umową korzystną dla klienta - umowa przede wszystkim musi być zgodna z prawem i traktować obie strony jednakowo. Jeżeli widzę, że zapisy jakiejkolwiek umowy są dla mnie rażąco niekorzystne, to mogę szukać dalej, ale mam również prawo do tego, żeby korzystając z pomocy odpowiednich instytucji zweryfikować legalność jej zapisów. W Polsce jest to stosunkowo łatwe do przeprowadzenia, w Estonii nie mam rozeznania, dla obcokrajowca będzie to trudniejsze, ale nie niemożliwe.
Reasumując - szczegółowe kwestie dotyczące umowy mogą - rzecz jasna - prowadzić do różnicy zdań, ale kwestia podstawowa, jaką jest źródło kwotowań powinna być wg mnie jasno sprecyzowana w ogólnych warunkach, aby klient był świadomy, jaką usługę tak naprawdę kupuje.
Pozdrawiam serdecznie.
PS. Zdaję sobie sprawę, że jestem wymagającą i trudną partnerką do rozmowy.
- ArmadaMarkets
- Pasjonat
Jeżeli umieszczacie Państwo informację, że źródłem notowań jest LMAX, to dlaczego widnieje ona na stronie internetowej, a nie w ogólnych warunkach?
Ponieważ LMAX nie jest naszym jedynym LP, mamy ich więcej. Co więcej, dążymy do ciągłej poprawy naszej oferty i dołączamy nowych. Każda taka zmiana owocowałaby koniecznością zmiany umowy. Czy naprawdę sądzi Pani, że gdybyśmy manipulowali cenami, zdobylibyśmy klientów na tak wymagającym rynku?
Sekcja 5 naszej umowy traktuje o telefonicznym składaniu zleceńAwarie, które występują po Państwa stronie, zdarzają się jak wszędzie. Pomoc na forum jest dobrym sygnałem, ale w umowie nie ma określonych procedur postępowania w takiej sytuacji,
Oczywiście, nikt przecież nie może Pani zmusić do zawarcia umowy z Armada Markets. Nasza umowa oczywiście była konsultowana z prawnikami. Jeśli czuje Pani taką potrzebę, proszę wyszukać stosowną instytucję na terenie Estonii, która zajmie się sprawdzeniem jej pod kątem legalności zapisów. Pisaliśmy już - jeśli zapis w umowie jest sprzeczny z prawem, bardzo łatwo to udowodnić w sądzie.Jeżeli widzę, że zapisy jakiejkolwiek umowy są dla mnie rażąco niekorzystne, to mogę szukać dalej, ale mam również prawo do tego, żeby korzystając z pomocy odpowiednich instytucji zweryfikować legalność jej zapisów.
Na koniec pytanie - poruszy Pani taki sam temat w wątku każdego brokera czy tylko u nas?
nasz profil na Facebooku - ArmadaMarketsPL - zapraszamy!
Dziękuję za odpowiedź.
Moje pytania nie są atakiem na Państwa.
Nie mam czasu ani ochoty poruszać tego tematu na wątkach innych brokerów, ale każdy, kto chce, może to zrobić. To Wy mnie interesujecie, ponieważ oferujecie bardzo dobre warunki i chciałabym mieć pewność, że warunki te będą miały odzwierciedlenie również w umowie. Moje zainteresowanie jest więc swego rodzaju komplementem, a nie krytyką, mimo niezgodności zdań jestem zadowolona z niektórych odpowiedzi. Tylko sprawa ze źródłem kwotowań jest dla mnie nie do przyjęcia. Skoro macie Państwo różnych dostawców, to ja to rozumiem, bo jest to oczywiste, ale proszę o sprecyzowanie w umowie, na jakie źródła klient powinien się powoływać przy składaniu ewentualnych reklamacji odnośnie zleceń otwieranych lub zamykanych po cenach nierynkowych. To jest bardzo istotna sprawa.
Chodzi o to, żeby klient miał się na co powołać przy składaniu reklamacji, bo jeżeli kurs EURUSD wynosi 1,34, klient wpłaci na rachunek kilka milionów dolarów, zajmie dużą pozycję długą i okaże się, że cena kupna wyniosła 1,36, Państwo powiecie, że akurat takie było kwotowanie tej pary, a klient zgodził się na kwotowanie podawane przez Armada Markets, to Państwo możecie zawsze się powołać na zapis umowy, że
"Armada określi, według własnego uznania, poziomy wszystkich cen dostępnych przez Elektroniczną platformę transakcyjną i nie uwzględni żadnych odniesień Klienta do cen w innych systemach transakcyjnych lub informacyjnych."
W świetle umowy możecie Państwo zatem teoretycznie zupełnie bezkarnie zaoferować dowolną cenę oderwaną od rzeczywistości.
I nie rozmawiamy tutaj o tym, czy moglibyście Państwo pozwolić sobie na manipulowanie cenami, bo szczerze w to wątpię, nie rozmawiamy o obyczajach i dobrych chęciach, rozmawiamy o konkretnym zapisie w umowie, który pozwala Państwu na tak wiele, że jest to dla mnie zastanawiające.
Moje pytania nie są atakiem na Państwa.
Nie mam czasu ani ochoty poruszać tego tematu na wątkach innych brokerów, ale każdy, kto chce, może to zrobić. To Wy mnie interesujecie, ponieważ oferujecie bardzo dobre warunki i chciałabym mieć pewność, że warunki te będą miały odzwierciedlenie również w umowie. Moje zainteresowanie jest więc swego rodzaju komplementem, a nie krytyką, mimo niezgodności zdań jestem zadowolona z niektórych odpowiedzi. Tylko sprawa ze źródłem kwotowań jest dla mnie nie do przyjęcia. Skoro macie Państwo różnych dostawców, to ja to rozumiem, bo jest to oczywiste, ale proszę o sprecyzowanie w umowie, na jakie źródła klient powinien się powoływać przy składaniu ewentualnych reklamacji odnośnie zleceń otwieranych lub zamykanych po cenach nierynkowych. To jest bardzo istotna sprawa.
Chodzi o to, żeby klient miał się na co powołać przy składaniu reklamacji, bo jeżeli kurs EURUSD wynosi 1,34, klient wpłaci na rachunek kilka milionów dolarów, zajmie dużą pozycję długą i okaże się, że cena kupna wyniosła 1,36, Państwo powiecie, że akurat takie było kwotowanie tej pary, a klient zgodził się na kwotowanie podawane przez Armada Markets, to Państwo możecie zawsze się powołać na zapis umowy, że
"Armada określi, według własnego uznania, poziomy wszystkich cen dostępnych przez Elektroniczną platformę transakcyjną i nie uwzględni żadnych odniesień Klienta do cen w innych systemach transakcyjnych lub informacyjnych."
W świetle umowy możecie Państwo zatem teoretycznie zupełnie bezkarnie zaoferować dowolną cenę oderwaną od rzeczywistości.
I nie rozmawiamy tutaj o tym, czy moglibyście Państwo pozwolić sobie na manipulowanie cenami, bo szczerze w to wątpię, nie rozmawiamy o obyczajach i dobrych chęciach, rozmawiamy o konkretnym zapisie w umowie, który pozwala Państwu na tak wiele, że jest to dla mnie zastanawiające.
- ArmadaMarkets
- Pasjonat
Szkoda, chętnie zobaczylibyśmy analizę umów naszej konkurencji.Nie mam czasu ani ochoty poruszać tego tematu na wątkach innych brokerów, ale każdy, kto chce, może to zrobić.
Może się Pani powoływać na aktualne ceny udostępniane na bieżąco przez wiodące instytucje finansowe.na jakie źródła klient powinien się powoływać przy składaniu ewentualnych reklamacji odnośnie zleceń otwieranych lub zamykanych po cenach nierynkowych.
http://forex-nawigator.biz/forum/zastapmnie-u18295.html
Duże podobieństwo
Pan Paulina coś za bardzo podejrzany jest.
Duże podobieństwo

Pan Paulina coś za bardzo podejrzany jest.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2013, 21:39 przez jbm8, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę taki zapis umieścić w ogólnych warunkach i nie będzie niejasności, zwłaszcza że deklaracje na forum nie mają żadnej mocy prawnej, a sama umowa taką moc jak najbardziej posiada.
Ta rozmowa nie dotyczy innych brokerów, jedyne moje porównanie miało cel praktyczny.
Ta rozmowa nie dotyczy innych brokerów, jedyne moje porównanie miało cel praktyczny.
- ArmadaMarkets
- Pasjonat
Tak z ciekawości, ostatnie (mamy nadzieję) pytanie - mając taki zapis w umowie, w razie konfliktu na kogo by się Pani powołała?
To już jest moją słodką tajemnicą.ArmadaMarkets pisze:Tak z ciekawości, ostatnie (mamy nadzieję) pytanie - mając taki zapis w umowie, w razie konfliktu na kogo by się Pani powołała?
I tak macie Państwo ułatwione zadanie, nawet tutaj niektórzy mogliby przyłączyć się do ciekawej dyskusji i czegoś się dowiedzieć, ewentualnie nauczyć, a wolą zgadywać, kim jestem.
O czymś to świadczy, ale - szczerze mówiąc - niewiedzę i naiwność klientów w sprzyjających warunkach i w granicach prawa bezlitośnie bym wykorzystywała, a zatem powodzenia oczywiście w uczciwym biznesie.
Widzę że Armada nadepnęła mocno konkurencji na odcisk... Ale multikonta nie będą tolerowane.