Ostatnio nie pisze w Journalu i mniej handluje ze względu na mały kryzys (jesienna depresja?)
W dodatku uległem niestety zachowaniom stadnym i wpakowałem się jak wiele osób w L na usdjpy powyżej poziomów 77.00 kiedy wszędzie pisano o
potencjalnej zmianie trendu. Później utrzymywałem pozycje ze względu na
potencjalną interwencje BoJ. W podobnej sytuacji jestem na eurchf obecnie na tych pozycjach łącznie obciążone stratą jest trochę poniżej 2% depo. O ile na eurchf jestem pewien obrony poziomu 1.2 to na usdjpy sytuacja staje się coraz bardziej niepewna. SL ustawiony na 74.50
W związku z tym że jestem w pełni świadomy braku dyscypliny postanowiłem opublikować poprawione i rozszerzane w ciągu ostatnich dwóch dni zasady gry. Jeżeli na koniec roku uznam ze nadal nie trzymam się planu zrezygnuje z gry na FX i zajmę się pisaniem automatów (lub szkoleniami

).
Będę się starał w ramach Journala publikować newsy i własne poranne opracowania (to może zbyt duże słowo), sugestie co do kierunku i potencjalnych punktów zwrotnych na dany dzień.
Plan gry
Rynek:
EURUSD
GBPUSD
EURCHF
USDCHF
AUDUSD
NZDUSD
USDCAD
EURJPY
USDJPY
USDSGD
Dodatkowo do obserwacji:
Indeks dolara
Korelacje CCFp dla każdej pary
Do określania sentymentu obserwacja przyrostów %:
Giełdy
- NI225
- ASX200
- HSI
-DAX
-CAC40
-FTSE100
- SP500
- DJ30
-NG100
Surowce:
-Ropa
-Miedź
-Srebro
-Złoto
Wykresy:
D1, H4, H1, M15
AT:
S\R,
LT,
Fibo D1
Pivot D1/W1
Formacje świecowe
Wskaźniki:
DMA5
DMA100
DMA200
M15 - Wachlarz GMMA+ WMA100
AT
Formacje świecowe na D1,H4, H1 - przed i w trakcie sesji na parach i indeksie dolara
Dzienne Min\Max \ Pivoty
Lokalne wsparcia i opory w trakcje sesji na m15
Min\Max z sesji Azjatyckiej
Zakres konsoli przed rozpoczęciem sesji Londyńskiej na m15
Kierunek wma100 i korelacje przed rozpoczęciem sesji Londyńskiej na m15
"AF Daytradera" - Newsy
Poziomy opcyjne\barierowe
Poziomy w prognozach banków
Oszacowanie wpływu danych, trendy na danych fundamentalnych
Ogólna orientacja w zmianie najważniejszych wskaźników AF - Prognozy
Plotki z newsów zawsze muszą mieć potwierdzenie na wykresie.
MM
Od 0,1% do 0,5 % na pozycje lub łącznie w przypadku piramidowania.
SL i wielkość pozycji oczywiście dopasowane do sytuacji rynkowej nigdy odwrotnie.
Na noc może zostać tylko zabezpieczona zyskowna transakcja w sytuacji kiedy AT z wyższych interwałów wskazuje na możliwy pozytywny rozwój sytuacji.