Amerykańska ustawa FATCA

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Amerykańska ustawa FATCA

Nieprzeczytany post autor: zz »

Amerykańska ustawa FATCA wymaga od instytucji finansowych na świecie przekazywania władzom skarbowym USA wiedzy na temat amerykańskich posiadaczy kont. Nowe prawo tworzy nowe procedury dla świata finansów. Najbliższa ich zaakceptowania jest Wielka Brytania.

Amerykańskie prawo FATCA (ang. Foreign Account Tax Compliance Act) zostało podpisane przez prezydenta Obamę jako cześć tzw. HIRE Act (Hiring Incentives to Restore Employment Act) 18 marca 2010 roku. FATCA wymaga od instytucji finansowych na świecie podpisania umowy z amerykańskim urzędem skarbowym (Internal Revenue Service, IRS) w sprawie identyfikacji oraz przekazywania informacji na temat amerykańskich posiadaczy kont.

Jeżeli dana instytucja finansowa nie podpisze takiej umowy i nie wywiąże się z nałożonych obowiązków, będzie musiała się liczyć z konsekwencjami w postaci 30 proc. podatku u źródła (withholding tax) od określonych płatności pochodzących z inwestycji na amerykańskich rynkach finansowych.

FATCA wzbudziła wiele kontrowersji na świecie. Okazało sie bowiem, że na drodze współpracy z IRS stoją przeszkody prawne w postaci ochrony danych osobowych i tajemnicy bankowej

Hong Kong odrzuca ustawę o zgodności USA

http://www.ifcreview.com/viewnews.aspx?articleId=5498

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

zz
Maniak
Maniak

Re: Amerykańska ustawa FATCA

zz pisze:Amerykańska ustawa FATCA wymaga od instytucji finansowych na świecie przekazywania władzom skarbowym USA wiedzy na temat amerykańskich posiadaczy kont. Nowe prawo tworzy nowe procedury dla świata finansów. Najbliższa ich zaakceptowania jest Wielka Brytania.

Amerykańskie prawo FATCA (ang. Foreign Account Tax Compliance Act) zostało podpisane przez prezydenta Obamę jako cześć tzw. HIRE Act (Hiring Incentives to Restore Employment Act) 18 marca 2010 roku. FATCA wymaga od instytucji finansowych na świecie podpisania umowy z amerykańskim urzędem skarbowym (Internal Revenue Service, IRS) w sprawie identyfikacji oraz przekazywania informacji na temat amerykańskich posiadaczy kont.

Pozdrawiam.

Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie inwestorów,
skoro UK praktycznie to już zaklepała FATCA..,a TYLKO UK poprzez FSA wprowadzi platformę walutową CME w Europie...// to będzie miało konsekwencje moim skromnym zdaniem na pokolenia...///
Jak wygląda następująca sytuacja... załóżmy np. Kupujemy Bank na Szeszelach czy spółkę // nieważne///
Spółka przecież może być rezydentem dowolnego państwa na świecie ,ale rozumiem że w momencie kiedy wypłacamy sobie dywidende odprowadzamy podatek w kraju którym jesteśmy rezydentem jako osoba fizyczna.
To jest logiczne i oczywiste.
Moje pytanie jest takie ,czy jak UK poprzez FSA wprowadzi platformę CME,a jednocześnie UK zaklepie FATCA,czy coś się w tej materii zmieni?.

Pozdrawiam.

PS. myślę oczywiście o tym ,że dana spółka lub Bank z np. Szeszeli zawiera transakcję na CME poprzez UK...
FATCA dotyczy obywateli USA,więc moim zdaniem nie powinno to mieć wpływu,lecz chętnie usłyszę opinie inne.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

amerykańskich posiadaczy kont.
Raczej chodzi o rezydentów podatkowych, nie tylko obywateli. Gdyby chodziło o szerszy krąg, to byłoby to co najmniej dziwne. Inna sprawa, to na ile tajemnica bankowa jest tajemnicą?

zz
Maniak
Maniak

Foreign Accounts Tax Compliance Act (FATCA)

Still not ideal but more consultation

On 18 December HMRC issued draft Guidance Notes, draft Regulations and a Summary of Responses to the Consultation that ended in November and to which ICAEW Tax Faculty responded in TAXREP 60/12 Implementing the UK-US FATCA Agreement. HMRC has also issued an FAQ on Data Protection

In a posting a couple of weeks ago on FATCA we explained the background to FATCA and the developments at that date.

Comments on the draft Guidance and draft Regulations are requested by 13 February 2013.

The big win in the latest documentation is a clear statement that trusts will be Non Financial Foreign Entities (NFFEs) whereas previously we had been concerned that most trusts would be Financial Institutions (FIs). Trustees, however, remain FIs “if they are a remunerated independent legal professional or a trust or company service provider as defined in the Money Laundering Regulations 2007.” We think that will be challenging for a lot of small practitioners who are trustees to just a few trusts.

The other big issue concerns the need to get an annual valuation of the trust which could be expensive if the main asset is real property as it quite often is.

We are working closely with STEP to get a more favourable outcome and we will be responding to the latest consultation before the 13 February 2013 deadline.

If any readers have views on the latest proposals that they would like to be considered when finalising the Tax Faculty response then please get in touch with Ian Young

zz
Maniak
Maniak

zz
Maniak
Maniak

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Zz a o lobbingu CME i wykańczaniu konkurencji to nie napiszesz? Pokaż obie strony medalu. Bo CME święte nie jest. Ba wygląda na to, że ma na sumieniu więcej niż taki LMAX.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Dokładnie Akhh.Nie tylko nie jest świete ale jest głównych beneficjentem tej ustawy.Widzą że wyprzedziły ich CBOE (z Vix'em opartym o produkty z CME to musi wkurzać)aktualnie najlepiej oceniana giełda w USA której CME nie udało sie przejąć i ICE który szturmem zdobywa pozycje w czołówce.Co więc robią ?Lobbują za swoim biznesem który pozwolił by im odzyskać pozycję

zz
Maniak
Maniak

Panowie, to lobbowanie za CME z mojej strony to tylko taki skrót myślowy...
Jeżeli nasze banki zamiast CME będą proponować CBOE z Vix'em opartym o produkty z CME lub ICE to jeszcze lepiej.
Mnie chodzi tylko o to aby była normalna bankowość,nic więcej.
Na chwilę obecną sami widzicie co się dzieje... :p
Jeden z najlepszych naszych brokerów w Polsce odpowiedział mi tutaj na forum ,że jeżeli chcę takie usługi to mam się uczyć języków i szukać sobie banku w USA...// przecież to jest kabaret..//. :p :p :p
Pozdrawiam.

PS,Camaro69,ja potrzebuję DAX do inwestowania dziennego.
Dać 2 000 Euro za kontrakt,a dać 13 100 Euro za to samo to jest różnica...

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Nie wiem jak Akhh ale ja miałem na myśli lobowanie CME u ustawodawcy.
Nasze banki nie będą oferować oferty z usa (na rozsadnych warunkach) bo IM SIĘ TO NIE OPŁACA (i opłacać nie będzie)zrozum to.Nawet baza klientów była by marginalna i to nawet gdyby chcieli wprowadzić taką ofertę.To nie jest kabaret tylko sytuacja rynkowa-oferowanie takich produktów jakie oferują dzisiaj daje duzo lepsze marże i zyski.

ODPOWIEDZ