ALINOE dziennik

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

short DAX 4628.3 SL 4665.0 12:17

Edit [13:03]
SL na BE

Edit: [13:45]

profit: 0

Kierując się wykresem 1D optowałem za spadkami. Przebicie istotnych poziomów wsparcia wyzwoliło u mnie przekonanie, że dzienna świeczka przełamująca wsparcie powinna być znacznie dłuższa co daje możliwość grania na spadki.
Poziom SL był dość odległy, wynikało to stąd, że otworzyłem pozycję o ok. 10 pkt za nisko (najpierw ustalam poziom SL a dopiero pózniej otwieram pozycję). Pozatym znowu może byłem zbyt ostrożny, chyba za bardzo boję się łapania SL.
SL przesunąłem na BE gdyż obawiałem się większej korekty po powstającym podwójnym dnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short GBP/USD 1.6270 SL 1.6340 21:45

Edit: [9:19]

Nie mam pomysłu co do mojego SL więc na razie przesuwam na BE.

Edit: [11:28]
SL na 1.6249
Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 11:28 przez alinoe, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

alinoe pisze:short GBP/USD 1.6270 SL 1.6340 21:45
ja podobnie - tyle ze oczekujące na jutro rano ew. sesje azjatycka. niepokoi wygląd dziennej świecy. nie spodziewałem się tej ceny już dziś :/. to wygląda na jakiś dziwny ruch jankesów.
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

MACIEK408 pisze:
ja podobnie - tyle ze oczekujące na jutro rano ew. sesje azjatycka. niepokoi wygląd dziennej świecy. nie spodziewałem się tej ceny już dziś :/. to wygląda na jakiś dziwny ruch jankesów.
Szczerze mówiąc mnie też to trochę zaskoczyło. Miałem ustawione zlecenie oczekujące. Pomyślałem, że wpiszę je do dziennika za godzinę zanim pójdę do łóżka. Dzięki podkręconej głośności zaskoczony usłyszałem jak mi zlecenie weszło zaraz po tym jak je ustawiłem i od razu je wpisałem.
Na razie idzie nie w tą stronę co trzeba :) a liczyłem, że jutro rano przed danymi przynajmniej przesunę na BE.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

jak przebije 6300 to będę poważnie zaniepokojony. jankesi zrobili bardzo niemiły numer.
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Edit: [9:19]

Nie mam pomysłu co do mojego SL więc na razie przesuwam na BE.

Edit: [11:28]
SL na 1.6249
close: 1.6249 13:15

profit: {+21p} +0.49%
risk: {70p} 1.57%
R = 0.3

Układ świeczek na 1H jednoznacznie wskazywał, że kształtuje się wsparcie i mogłem zamknąć wcześniej ręcznie ale od czego jest głupia nadzieja. :wink:
Liczyłem, że TP mógłby być nawet 1.5800 spodziewając się wybicia dołem z konsolidacji na 1D.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

hej

lepiej chyba było nie ruszać transakcji. czy masz określony TP w momencie zawarcia trejdu? bo jeżeli nie, to każdy ruch na H1 będzie dla ciebie sygnałem odwrotu i zamknięcia pozycji. musisz określić moment wyjścia, który da ci większe R/r. przynajmniej ja tak robię - sensowny TP daje mi duży psychiczny komfort, m.in. dlatego, ze z góry wiem ile jest do zgarnięcia - i jeżeli jest niewiele to rezygnuje z trejdu.

pzdr
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

MACIEK408 pisze:hej

lepiej chyba było nie ruszać transakcji. czy masz określony TP w momencie zawarcia trejdu?
TP1 zakładałem na 1.6100 a TP2 na 1.5800 bo pewnie miałbym ochotę sprawdzić jak kurs poradzi sobie z testowaniem 1.6100.
Problem leży raczej w emocjach i w obawie o poniesienie straty. Takie typowo amatorskie podejście, z którym trzeba będzie się zmierzyć.
To nie pierwszy raz jak przesunięty SL pozbawił mnie zysku: na transakcjach w maju, między innymi na USD/JPN, straciłem w ten sposób conajmniej 10% zysku. Gdy mam to nieszczęście, że mogę na bieżąco obserwować kurs robię się niecierpliwy: nie spada tak szybko jakbym chciał a to pewnie oznacza, że zaraz będzie rosło, otworzę pozycję teraz bo pózniej może być już za pózno bo kurs mi ucieknie, itd.
W sumie dobrze, że spotykaja mnie takie nauczki za błędy, bo ze mną to ciężka sprawa, jak nie dostanę w dupę to się nie nauczę.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short USD/CHF 1.0889 SL 1.0920 [21:20]

Edit [19:28]
close na SL 8:07

profit: {-31p} -1.60%

Na 1D mamy konsolidację. Postanowiłem zagrać na na test jego dolnego ograniczenia z TP1 na 1.0800. Możliwe jednak, że będzie wybicie górą z tej konsolidacji, tak to teraz może wyglądać a może to flaga o słabym nachyleniu na 1D, z której będzie wybicie dołem, kto wie. Teraz to bez znaczenia.

Zerkam tak sobie od czasu do czasu na GBP/USD. Szczerze mówiąc musiałem browara kupić, żeby poprawić sobie humor oglądając te spadki bez mojego udziału.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

long DJIA 8241 17:30 SL 8205

Edit: [19:35]
close: 8288 19:33

Edit: [20:22]
profit: {+47pkt} +1.58%
risk: {36pkt} 1.16%
R = 1.31

Na wyższych interwałach wygląda to jak zbyt póżne podłączenie się do korekty trendu spadkowego. Co prawda korekty spodziewałem się już wcześniej ale tak to już jest jak zamiast obserwowania rynku pisze się "dyrdymały" w Off-topicu.
Na transakcję zdecydowałem się widząc dogodną sytuację na 1-5M sprzyjającą graniu na wybicie, także kierowałem się w zasadzie niskimi TF 1-5M i przebiciem oporu 8237.
Nie wiem czy nie za wcześnie zamknąłem pozycji ale i tak nie zamierzałem przetrzymywać otwartej pozycji przez noc. Brak istotnych danych, które mogłyby podciągnąć kurs w sposób dynamiczny jeszcze wyżej oraz dosyć póżne otwarcie pozycji jeśli miałbym kierować się wyższymi TF sprawiły, że uznałem niebezpieczeństwo korekty tej korekty za poważne i mogące uderzyć w SL dzisiaj w nocy lub jutro.

Edit:[ 21:48]
I znowu za wcześnie zamknąłem pozycję. :D

ODPOWIEDZ