4 Hour MACD Strategy by Phillip Nel

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

Mozliwe, ze nie jestem na czasie z ta strategia, ale czy ustawienia macd sie zmienily? Juz nie sa 5, 13, 1?

miesnybobo
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: miesnybobo »

re AV
Co do tego shorta. Esencja tej strategii sa srednie kroczace! MACD jest ostatnia z 10 innych rzeczy jakie sie sprawdza przed wejsciem (AT - w tym opor/wsparcie, fibo, wazne poziomy, minima, maksima, nastepnie srednie kroczace(najwazniejsze 21 i 89), pozniej AF, dopiero na koncu szukamy potwierdzenia na MACD)
W momencie twojego wejscia wykres przecinal 89 EMA. Normalnie oznacza to niezdecydowanie rynku, konsolidacje przed nastepnym uderzeniem. Wykres krazy wtedy wokol 89. W takim momencie, jesli MACD daje sygnal (w co w tym przypadku raczej nie mialo miejsca, VT to najslabszy sygnal o ile w ogole mozna go do sygnalow zaliczyc) nalezy odczekac do nastepnej swiecy. Szczegolnie jesli wchodzimy counter-trend. Takie wejscia mozna robic tylko przy waznych wsparciach/oporach, fibo, mocnych, wysoko(badz nisko >32) polozonych sygnalach MACD (twoj byl nieco powyzej 16).

Trzeba tez zwrocic uwage na wczesniejszy, mocny sygnal od MACD - round bottom. Sila popytu, jak mowilem, przy linii 16 MACD na pewno sie jeszcze nie wyczerpala.

Z moich obserwacji i z tego co mowil Philip o swojej strategii dziala ona najlepiej w okresach kiedy wykres regularnie odbija sie od 21 EMA w jakims trendzie - np. jak to mialo miejsce 5-28 wrzesnia na EUR/USD.

Mila strategia, w 2 pierwsze dni, kiedy nie bylo danych i wykresy byly w miare spokojne zrobilem 150 pipsow. Wczorajszy dzien potwierdzil, ze dane wywracaja strategie 4H do gory nogami, po prostu trzeba je przeczekac.[/b]

Awatar użytkownika
Wiertara
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wiertara »

Nievinny pisze:Może trochę nie na temat.
Wiertara -przedstawił nam obrazy z realnej platformy i to wyglądający całkiem nieźle. Jestem ciekawy jego dalszych postępów. Wiem, że mam zaskok jak diesel na 40-stopniowym mrozie, ale intryguje mnie to.
Witam!
Ja obecnie mam otwartą jedna pozycję na kablu (ćwiczę na DEMO i będę ćwiczył jeszcze z rok przynajmniej):

Obrazek

A wynika ona z mniej-więcej takiej analizy obecnej sytuacji:

Obrazek

Prognozuję ruch do okolic 2.0620, szczytu z 24.07.2007, który to poziom pokrywa się z długością 0.618 fali 3. Po dotarciu ceny w tę okolicę można się bedzie zastanowić nad ewentualnym zajęciem pozycji counter-trend; to oczywiście w zalezności od rozwoju sytuacji.

Ja rozłoże jeszcze kosze (screen poniżej) w okolicy 2.0497 (nałożenie niebieskiego zniesienia 38.2%, 21EMA i kijun-sen) i w okolicy 2.0480 (nałożenie niebieskiego zniesienia 61.2% i czerwonego zniesienia 38.2%), celem powiększenia pozycji.

Obrazek

Sory za takie bylejakie screeny ale obrabiałem je w Paincie, na szybkiego, bo Photoshopa nie chciało mi się instalować. Pozdro!

Awatar użytkownika
Wiertara
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wiertara »

No i pieknie:-) Wróciłem z roboty i widzę, że mój rachunek demo jest o 9 kilo lżejszy. Rozwiesiłem zlecenia buy limit w miejscach o których pisałem, bo byłem pewien tego trejda, i już sie czegoś nauczyłem na temat "PEWNIAKÓW".

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

uważam że system tego gościa można stosować tylko jako potwierdzenie i wtedy działa rewelacyjnie. Ja stosuję z PA, fibo i Eliotem.

P.S. Chcę też go odświeżyć wątek i zapytać czy ktoś go używa?
Yaaa man

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

PA myślę że w zupełności wystarczy w polączeniu z fibo- przynajmniej ja tak stosuje. Osobiście nie używam zadnych wskaxnikow
Boby Fischer is great!

ODPOWIEDZ