1:100 Nowa rzeczywistość tuż tuż!

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: 1:100 Nowa rzeczywistość tuż tuż!

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

raposo pisze:Ok, czyli jednak tego nie wiesz i to wyłącznie Twoje domysły :). HFT nie musi wysyłać zapytania, bo bonusów nie oferuj, a ich zmiany lewaru na pewno obejmą. Zainteresować się tym powinni zagraniczni brokerzy, bo tutaj jest niewiadoma. I właśnie o tym piszę. To samo z bonusami, chociaż problemem jest nie samo ich istnienie ale rozliczenie się z podatku.
Dukascopy rozegrało to mądrze i ich bonus to zwrot w postaci obniżenia prowizji, a nie dodatkowego zysku. Ale taki bonus Irona, który po prostu dorzuca X depozytu gratis to już inna para kaloszu - tylko, że niektórych brokerów to mało obchodzi i zostawiają problem klientom ;).

Czego oczekujesz? Że publicznie powiem ci coś co niekoniecznie jest przypuszczeniem? Ja sugeruję, żeby zostawali w ścisłym kontakcie z KNF. Po styczniowym franku zmieniło się w tej instytucji nastawienie. Są zasypani donosami, skargami na brokerów. Co mam ci napisać? Że powstał kilkuosobowy zespół, który pracuje nad tym, czy nad tym? Ja tylko piszę, aby nie olewali już KNF bo to nie ta sama instytucja co pod rządami niejakiego Kluzy. Jak ci powiem, że nawiązali bliską współpracę ze swoim odpowiednikiem w USA to co ci to da?

-- Dodano: 22 mar 2015, 10:54 --
raposo pisze:
Adrianoforex pisze:Oczywiście tutaj tylko mowa o tych co muszą mieć zgode KNF. Wydaje mi się, że najbliższe dwa lata wstrząsną tym rynkiem. A "problem" w tym, że Jakubiak zebrał niezłą ekipę która co jak co ale na giełdzie, forex się znają.

Wyjścia są dwa:

- albo "wyjazd" brokera za granicę
- albo dostosowanie do zasad jakie narzuci KNF
I co wyjazd brokera za granicę miałby dać skoro i tak musi mieć zgodę KNFu żeby przyjmować klientów z Polski? Nawet jak broker jest zagraniczny to musi być przez KNF notyfikowany. Ale nie wiadomo czy ich to ograniczenie też będzie dotyczyć.

Oki bo faktycznie nie jest to rozmowa na publicznym widoku. Warto abyście zebrali się w gromadkę i usiedli do negocjacji z KNF. Inaczej w przyszłym roku brokerzy działający na terenie RP mogą się niemiło zdziwić. Warto rozmawiać, negocjować, proponować swoje rozwiązania i je uzasadniać.

Ty jako "pośrednik" wiesz co się dzieje w branży. Wiesz jak szybko zamyka się ten rynek. Drastycznie spada liczba nowych trejderów. A konkurencja robi swoje.

Mnie też się nie podoba pomysł ograniczenia dźwigni finansowej bo nie tędy droga. Ale tego wymaga interes polityczny i społeczny. A już po styczniowej przygodzie z frankiem nastąpiło przełamanie lodów. Miałem taki sen, że na terenie RP nie będą dopuszczalne bonusy, konkursy na kontach realnych :mrgreen: Ale to tylko sen.

-- Dodano: 22 mar 2015, 11:00 --

Problem jest również w tym, że szeroko rozumiana opinia publiczna tylko przyklaśnie takim działaniom. Bo FOREX uznawany jest przez wielu jako zwykły hazard. Nagłasniane sa przypadki, gdzie lokalny biznesman stracił 8 mln zł należących do jego firmy, firma upadła i pracę straciło 50 osób.

Rządzącym kompletnie nie zależy na tej gałęzi swiata fiansów. Wpływy do budżetu państwa z tytułu podatku od zysków sa mikroskopijne. Ci co faktycznie z tego żyją sporadycznie płaca podatek w Polsce. Zazwyczaj mają firmy w rajach podatkowych czy szukają innej formy optymalizacji podatkowej. Z tego co mi się "śniło" to podatek w skali kraju nie przekracza nawet 2 mln zł :shock: :shock: :shock:

Oczywiście wszystko może się zmienić po wyborach parlamentarnych. Jesli wygra PIS to działania będą o wiele bardziej bolesne. Oni mają już swój pomysł na świat finansów. Podatek od transakcji finansowych zabije polskich brokerów. Brrrr oby nie. :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Nevermind
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nevermind »

raposo pisze: I co wyjazd brokera za granicę miałby dać skoro i tak musi mieć zgodę KNFu żeby przyjmować klientów z Polski? Nawet jak broker jest zagraniczny to musi być przez KNF notyfikowany. Ale nie wiadomo czy ich to ograniczenie też będzie dotyczyć.
Iron Fx w Polsce, też będzie objęty tą ustawą, bo podlega pod KNF http://pl.brokersofforex.com/brokerzy/ironfx/
I tu wypowiedź Jaworskiego https://www.youtube.com/watch?v=BNc6fItee2U w 10 minucie.
I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

''Roguc''

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Adrianoforex pisze: Czego oczekujesz? Że publicznie powiem ci coś co niekoniecznie jest przypuszczeniem? Ja sugeruję, żeby zostawali w ścisłym kontakcie z KNF. Po styczniowym franku zmieniło się w tej instytucji nastawienie. Są zasypani donosami, skargami na brokerów. Co mam ci napisać? Że powstał kilkuosobowy zespół, który pracuje nad tym, czy nad tym? Ja tylko piszę, aby nie olewali już KNF bo to nie ta sama instytucja co pod rządami niejakiego Kluzy. Jak ci powiem, że nawiązali bliską współpracę ze swoim odpowiednikiem w USA to co ci to da?
Spokojnie, niczego od Ciebie nie oczekuję ;). Jednak myślałem, że skoro piszesz tak pewnie o tym, że zmiany będą dotyczyć wszystkich brokerów działających w Polsce to sugerujesz się jakąś wiarygodną informacją, która już pojawiła się publicznie.

Abstrahując już o samej słuszności decyzji tego ograniczenia czy też politycznych macek, które miały, lub też nie, tu swój udział, mam nadzieję, że skoro KNF decyduje się na ograniczenie lewaru to jedyną słuszną decyzją byłoby ograniczenie go dla wszystkich Polaków (zagraniczny broker nie może zaoferować Polakowi lewaru większego niż 1:100 - analogicznie jak narzucił to NFA Amerykanom). Inaczej wyrządza krzywdę rodzimym brokerom. I nic tylko czekać aż zaczną otwierać swoje spółki-matki w Czechach czy nawet na Cyprze.

-- Dodano: ndz 22-03-2015, 19:09 --
Nevermind pisze:
raposo pisze: I co wyjazd brokera za granicę miałby dać skoro i tak musi mieć zgodę KNFu żeby przyjmować klientów z Polski? Nawet jak broker jest zagraniczny to musi być przez KNF notyfikowany. Ale nie wiadomo czy ich to ograniczenie też będzie dotyczyć.
Iron Fx w Polsce, też będzie objęty tą ustawą, bo podlega pod KNF http://pl.brokersofforex.com/brokerzy/ironfx/
I tu wypowiedź Jaworskiego https://www.youtube.com/watch?v=BNc6fItee2U w 10 minucie.
Ok, dałeś link którym zaprzeczyłeś to co napisałeś :).
regu­lacje FCA (Wielka Brytania), CySEC (Cypr), ASIC (Australia), FSP (NZ), CRFIN (Rosja), UCRFIN (Ukraina), MiFID
Iron nie podlega pod KNF - tzn nie ma tutejszej licencji i nie jest zarejestrowany jako spółka inwestycyjna/dom maklerski/broker w Polsce. To tylko (albo aż) notyfikacja KNFu licencji z innego kraju. Czas pokaże więc czy firmy z zagranicznymi licencjami też będą musiały się dostosować.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Dla brokerów lepiej podjąć działania, które wykluczą "czas pokaże".

Co do samej kwestii obniżenia tej dźwigni to panuje tutaj zgodność wśród trejderów. Ta zmiana za wiele nie da. I tak będą tracić i tak. Ja kiedyś tylko na setce jeździłem. Ale potem jak zaproponowano 200 i wyżej to skusiłem się na 200 i tak już zostało. Pozdrawiam i nie zaśmiecam już wątku.

A jako coś co w lipcu będzie można sprawdzić:
- wszyscy, którzy mają swoje przedstawicielstwa w Polsce i tutaj popdisywane są umowy
- oraz prowadzą rachunki depozytowe w polskim banku (tam gdzie my wpłacamy kasę)

:569:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Inni regulatorzy mają podobne pomysły... Japonia ograniczyła lewar do 1:25, natomiast Australia zastanawia się nad 1:50-1:100.
Australia’s ASIC looks to lower leverage for retail forex trading.

With the potential dangers of (excess) leverage on everyone's mind in the Forex world post January 15, Australia's financial regulator ASIC is looking at limiting leverage on Retail Forex trading. Perhaps not as drastic as Japan's 25x leverage cap, but could be in the 50-100x range.
Kto następny? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Pierwsze polskie domy maklerskie już informują o ograniczeniu dźwigni od końca czerwca. Moje źródła donoszą, że niestety ale te zmiany obejmą także zagranicznych brokerów przyjmujących klientów z Polski. Innymi słowy, kończy się lewarowanie > 1:100 dla Polaków.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Marek12578
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Marek12578 »

Czyli chcesz powiedziec ze uniemozliwia nam otwieranie kolejnych pozycji z zysku istniejacych?

To w jaki sposob bedzie mozna od lipca miec rachunek z dzwignia wieksza niz 1:100 skoro zagraniczni brokerzy tez nam odpadna?

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Bardzo łatwo to ograniczenie obejść, wystarczy, że brokerzy będą dawać bonusy których nie będzie można wypłacić, a straty będą rozliczane z wyłączeniem bonusu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

To prawda. 100% bonusu (oferuje je obecnie np. Dukascopy) powoduje, że od razu otrzymujemy efektywne lewarowanie 1:200. Jednak dźwignia spada wraz ze wzrostem kapitału. Zobaczymy ilu brokerów zdecyduje się na podobne kroki...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

MarcinPOL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MarcinPOL »

Czy może ktoś przytoczyć dokładnie treść ustawy zakazującej lewarowanie ponad 1:100 ?

ODPOWIEDZ