Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

@LowcaG

akurat forma posta była może okolicznościowa, ale post zawierał konkretną propozycję. Jak odpowiadasz bez zastanowienia z powodów emocjonalnych, to pytanie, kto śmieci?
Nie podobało sie, to skasowałem. Tym samym spowodowałeś, ze inni zostali pozbawieni możliwości skorzystania z propozycji. Zawierał min link do, moim zdaniem, ciekawego EA.

Kazdy dłuższy i aktywny temat wątku tematycznego zawiera elementy mniej czy bardziej związane z zagadnieniem. A życie mówi, że nie tylko karakuły ważne, czasem również flanela a mam na myśli to, co się mówi "w kuluarach".
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

mike_05 pisze:@LowcaG

akurat forma posta była może okolicznościowa, ale post zawierał konkretną propozycję. Jak odpowiadasz bez zastanowienia z powodów emocjonalnych, to pytanie, kto śmieci?
1. Zastanowiłem się
2. Daleko mi do powodów emocjonalnych, może ktoś przeczytał i nie zamieszcza kolejnych choinek w każdym wątku.
3. Czuje, że teraz odpowiadasz emocjonalnie ;)
Ponadto:
a) jakieś aluzje odnośnie czucia swiąt
b) usówanie całego posta "bo się nie podobał"
4. Życzenia spokojnie można było umieścić w wątku w którym są życzenia, to naprawdę nie jest trudne.
mike_05 pisze: Nie podobało sie, to skasowałem. Tym samym spowodowałeś, ze inni zostali pozbawieni możliwości skorzystania z propozycji. Zawierał min link do, moim zdaniem, ciekawego EA.
wow, ja to spowodowałem? A obrazek choinki był nierozerwalny z innym linkiem...? Dobre. Stawiam jednak na to, że spowodowało to twoje emocjonalne podejście do sprawy ;)
mike_05 pisze: Kazdy dłuższy i aktywny temat wątku tematycznego zawiera elementy mniej czy bardziej związane z zagadnieniem. A życie mówi, że nie tylko karakuły ważne, czasem również flanela a mam na myśli to, co się mówi "w kuluarach".
I pewnie, zgadzam się w pełni, jednak dalej się będę trzymał, że jeżeli jest jakiś wątek dotyczący świąt, to tam umieszczajmy różne życzenia i obrazki choinek.

Pozdrawiam i życzę mniej emocji(tych złych oczywiście) i więcej spokoju
Przestawiłeś swoje "ale" do mojego zwrócenia uwagi, ja przedstawiam ci mój pogląd odnośnie śmietnika i emocji i na tym zakończmy...
Jeżeli masz jeszcze jakieś "ale" wal śmialo na priv. :564:

[edit]
mike_05 pisze:No nie wiem, czy współczuć, czy zazdrościć. Confused Nikt mi nie każe tu pisać, ale i nikt mi nie będzie wskazywał, co mogę pisać, mogę się zawsze gdzieś przesiąść i przy okazji odsyłam do definicji "emocje".
Od cenzury są mody, jak chcesz teraz na PW, można tez było wcześniej na PW.
Jak będziesz miał tyle lat co ja, wtedy może zrozumiesz o co chodzi.
Kończę śmietnik i powodzenia. Nie lubisz świat, to bez życzeń.
Ale się wzburzyłeś :P, oczywiście o takich emocjach była mowa, myślę, że zrozumiałeś skrót myślowy, dlatego też nie musisz mnie odsyłać do definicji emocje (nie było już czego się przyczepić? ;) )

Nikt też niczego ci nie zakazuje i niczego nie cenzuruje, więc teksty o modach też możesz sobie darować, przecież ja też mogę pisać co chcę i nikt mi nie będzie mówił jaką uwagę mogę napisać a jaką nie :P (no bo czyjeś ego ucierpi)

O i odwołanie do wieku(brakuje tylko odwołania do jakiegoś autorytetu, chociaż coś było o Modach ), nie wiem skąd wiesz ile mam lat, ale mam ich na tyle dużo, że takie teksty na mnie nie działają..przykro mi..a jakieś imputacje czy lubię czy nie lubię świat też niestety to twoja wyobraźnia...nie wiem czy współczuć czy zazdrościć.

Teraz dokładniej napiszę.
Życzę ci spokojnych i radosnych świąt, bez zbędnych negatywnych emocji szkoda zdrowia...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 14:20 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

skco pisze:
A odemnie jeszcze wskaźnik do liczenia relatywnej siły walut.
zmyliła mnie ta nazwa w oryginale jest "ccfp" bez "i"
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

No nie wiem, czy współczuć, czy zazdrościć. :? Nikt mi nie każe tu pisać, ale i nikt mi nie będzie wskazywał, co mogę pisać, mogę się zawsze gdzieś przesiąść i przy okazji odsyłam do definicji "emocje".
Od cenzury są mody, jak chcesz teraz na PW, można tez było wcześniej na PW.
Jak będziesz miał tyle lat co ja, wtedy może zrozumiesz o co chodzi.
Kończę śmietnik i powodzenia. Nie lubisz świat, to bez życzeń.

mod niech wywali, co uzna za śmiecie
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

NiceFox pisze:
skco pisze:
A odemnie jeszcze wskaźnik do liczenia relatywnej siły walut.
zmyliła mnie ta nazwa w oryginale jest "ccfp" bez "i"
Poprawiłem w nim kilka błędów stąd ta nazwa.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

mike_05 pisze:(...)
Nie podobało sie, to skasowałem. Tym samym spowodowałeś, ze inni zostali pozbawieni możliwości skorzystania z propozycji. Zawierał min link do, moim zdaniem, ciekawego EA.
A nie mówiłem, że to nie jest dobry pomysł wkurzać Świętego Mikołaja? :-D
EA powiadasz... tego nie zauważyłem, zaraz sprawdzę zanim znów zniknie...

Update: to jest w konfiturach? Coś o tym wspominałeś...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Chciałbym przedstawić wszystkim forumowiczom uczestniczącym w moim temacie pewne EA mojej produkcji. Jest to EA zawierające transakcje na zasadzie martygnału. Napisałem to od podstaw, nie jest to żadne kopiowanie kodu lub pomysłu.
Martygnał jest popularny ponieważ wykres testu idzie zawsze regularnie do góry. Niestety potrzebny jest duży depozyt ponieważ po każdym zaliczeniu SL robot otwiera identyczną transakcję z podwojonym lotem.
Ale myślę, że w tym temacie wszyscy wiedzą na czym polega martygnał. Zyski regularne, wykres depozytu regularnie do góry, ale strata jest zawsze bardzo, bardzo dotkliwa i kończy sie przeważnie wyzerowaniem depozytu.
Po co więc to upubliczniam ?
Jest to jakby podstawa, baza, takie jądro zawierające zasady martygnału. Można do niego w dowolny sposób dobrać warunki rozpoczęcia całego łańcucha zleceń martygnałowych.
Chcecie potestować ?
Moje EA baza (.v1 ) otwiera transakcje BUY i SELL od razu po załadowaniu. I dalej postępuje na zasadach martygnału, przy czym zlecenia BUY i SELL działają niezależnie od siebie.
Podwojenie lota następuje w 10-ciu fazach. 10-ta faza jest ostatnią i myślę, że nie ma potrzeby podwajać 11-ty raz.
Od popularnych robotów działających na tej zasadzie posiada funkcję rozszeżania lub zwężania siatki TP/SL.
Czyli możemy sobie dać wartość +10 i każda następna transakcja będzie ustawiała TP i SL o 10 pips większą. Siatka będzie rozszeżana, więc nasze podwajanie lota przetrwa większe obsunięcia ceny.
Funkcja Autowolumen - w miarę zwiększenia depozytu lot będzie również odpowiednio zwiększany. Jest to robione w bardzo delikatny sposób. Nie na zasadzie "podwajam konto to lot też razy dwa".
Sprawdzanie czy transakcja zaliczyła TP czy SL odbywa sie również w nietypowy sposób :
Zapisuje cenę podczas otwarcia i na zamknięciu sprawdza, czy Bid jest większy czy mniejszy od zapisanego. Myślę, że jest to szybsze rozwiązanie niż szukanie zlecenia, sprawdzania ceny otwarcia itd.
Najważniejsze :
w kodzie jest zaznaczone miejsce na wpisanie dodatkowego warunku otwarcia BUY i SELL. Jeśli zechcecie to przetestować to można tam wpisać dowolny warunek. Np. jeśli MA sie przetną lubCCI wejdzie powyżej zera i takie tam różne...
Czyli moje EA jest jakby tylko silnikiem rakiety działającej na zasanie martygnału, a Wy możecie podstawić sobie dowolne warunki samego otwarcia. Od tej pory EA otworzy transakcję tylko w odpowiednich momentach , a nie od razu na dzieńdobry BUY i SELL.Takie połączenie robotów. Lub tłumacząc z innej strony : jeśli ma ktoś robota lub pomysl na sygnaly otwarcia to wystarczy tylko dopisać warunki i reszta będie sama prowadziła transakcje do osiągnięcia profitu.
Mam nadzieję, że połączenie różnych warunków z martygnałem lub testy na różnych instrumentach da ciekawe efekty.
Wierzę, że są na tym forum ludzie ciekawscy, którzy będą umieli coś z tym zrobić.
Szczególnie liczę na mike_05 - największego debeściaka na forum, człowieka torpedę, który testuje
wszystko, wszędzie i zawsze :)
Aleksandra 259 - człowiek, który na każdym kroku grzeszy poziomem inteligencji i zasobem wiedzy.
Liczę również na "młodą krew" - mikołaj2 zajmij się tym, jak coś nie będziesz wiedzial to pisz na PW.
Testujcie i zdawajcie relacje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

luki791

Nieprzeczytany post autor: luki791 »

Używałem już podobnego EA z tym, że loty nie były podwajane a mnożone przez przelicznik 1.67, jeżeli pierwsza pozycja to 0.01 to kolejne 0.02, 0.03, 0.05, 0.08 itd nazywało się to pozycjami uśredniającymi. Nie polecam dla małych depozytów(1-2k), poszedłem na całość i włączyłem je na kilku parach, wyglądało obiecująco, tylko jedna pozycja mi weszła przeciwnie do trendu a ja jej nie zamknąłem na początku i poniosłem sporą stratę bo musiałem przerwać, EA chodziło na serwerze VPS, momentami było ponad 10 otwartych pozycji, niektóre zamykały się po kilku sekundach, były zyski i to spore, bo w ciągu miesiąca zrobił mi prawie 80% depo, na trzech parach, ale trzeba było na nim czuwać bo często wpychał się pod prąd a jak jest mocny ruch to pozycje otwierają się błyskawicznie a MC się do nas uśmiecha. Wadą na pewno było nie przerwane działanie podczas ważnych danych, musiałem ręcznie zatrzymywać. Co do zalet, wszystkie parametry można było ustawić wedle uznania, dużo możliwych konfiguracji.
Zanim go włączyłem na realu, zrobiłem masę backtestów.
Tak wyglądał przeciętny dzień, były gorsze i lepsze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

A wchodził na podstawie jakiś sygnałów , czy ciągle otwierał buy i sell ? bo mi chodzi o dobranie warunków dla zmniejszenia ryzyka i o dobranie odpowiedniej pary.
Solą życia jest kasa.

luki791

Nieprzeczytany post autor: luki791 »

Tak, bo czasem nie otwierał pozycji przez kilka godzin a czasem był niezły młyn, jednak autor EA nigdy nie zdradził mi jakie to były wskaźniki, być może z analizy otwartych zleceń bym do tego doszedł ale szkoda czasu, najlepiej sprawdzał się na EUR/USD tak też autor zapewniał.

ODPOWIEDZ