next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jackub

Re: next

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Cześć rookie, ty kiedykolwiek śpisz?? :lol:
Popatrz średnia zmiennośc edka z 60 dni to 59pipsów, jeśli grać z trendem, to teoretcznie Sl 100pipsów daje olbrzymią skuteczność.....
Cena może iść tylko do góry albo na dół .... już masz 50% szans że wygrywasz, jak dokładasz do tego coś jeszcze co zwiększa twoje szanse ( harmonika, eljot, S/R, momentum etc)to masz system wygrywający mający pozytywna oczekiwalność. Jeśli do tego dołożysz zasadę Sardo nunspa (nie dopuszczanie do zamykania trejdów na minusie) jesteś do przodu...... potem dokładasz do tego drugą część przysłowia (let the profit run) i wszystko ... :564:
prawda jakie to proste.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

No tak, wystarczy z każdego dnia wyciągać maksimum albo kończyć go na minimalnej stracie. Proste :D
A tak na poważnie to ostatnio myślałem czy nie założyć dziennika dla każdego instrumentu żeby robić w nim notatki i analizy właśnie na wykresach MN - D1. I z tych notatek miałbym się uczyć ale też podejmować na ich podstawie decyzje. Analizujesz dzień po dniu każdy instrument i jak widzisz sens otwarcia pozycji to wchodzisz all-in na takim koncie micro za 100 PLN, potem rynek robi swoje i albo zysk albo SL. Dopiero zamierzam testować takie podejście na demo. Tylko najgorsze to robienie tych notatek i analiz, heh. Ale to jest niezbędne do nauki i interakcji z wykresem danego instrumentu w tym podejściu. Na razie szukam tego co do mnie pasuje, do mojej psychiki żebym miał łatwiejszy start, a potem będzie można dalej kombinować.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Wszystko jedno jaką masz koncepcję, ważne jest że jak się za coś bierzesz to rób to do końca i bądź ze sobą uczciwy...
Podsuwane sa tu rózne pomysły, ale spędziles sporo czasu na harmonikach, dokończ to, nie zostawiaj w pół drogi, bo będziesz jak większośc z forumowiczów (włącznie z moją osobą) resztę zycia spędzał na zmianach podejścia do rynku, nigdy nie osiągając biegłości w żadnym z nich. Poszukiwania są dobre i ważne, zdobywanie widzy permanentnie jest ważne, ale najważniejsza to dyscyplina i konsekwencja.
Zdobyłes trochę wiedzy z harmoniki, nie marnuj tego nie mieszaj z niczym, zgłębiaj ten kierunek masz już jakieś podstawy. W każdym nowym podejściu nie masz nic i zaczynasz od nowa.
MAm odmienne zdanie niż pol75 na temat formacji, ale ty korzystaj z tego co dostajesz od niego i nie marnuj tej okazji.
Na twoim miejscu drążyłbym harmonikę .... nie rozpraszal bym się na inne metodologie, na zbyt wiele par
Wesołych Świąt !

-rookie-
Maniak
Maniak

Kiedyś o tym pisałem jak widzę teraz używanie harmoników. Nie rezygnuje z nich i tego czego się nauczyłem, bo one dobrze sprawdzają się w korektach i dają sygnały na wyjście z nich z niższych TF. Służą do zmiany kierunków. Tak samo jak formacje techniczne typu flagi, trójkąt, głowa z ramionami. Ja z tego nie rezygnuje i uwzględnie w planie wszystko czego nauczyłem się do tej pory. Tylko widzę inne zastosowanie tego wszystkiego dla siebie, bardziej jako użycie ich do samej analizy technicznej.

Wcześniej byłem przeciwny uśrednianiu na przykład, a teraz zaczyna mi pasować taki money management jak mam teraz z limitem dziennej straty.

Na razie ciągle szukam i testuje...

-rookie-
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:Rookie zrobiłeś postępy
Może jakieś małe zrobiłem, ale w czwartek nadal chciałem łapać dołek i gdybym nie miał planu na wejście to bym otworzył pozycje a jak się skończyło to już wiemy, pisałem tutaj o tym (http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p861713). A dzień wcześniej bo w środę Nys upomniał mnie żebym tego nie robił i to jest błąd (http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p861447), jeszcze potwierdziłem że rozumiem jego wpis (http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p861568) a następnego dnia robiłem to samo co wcześniej i próbowałem odwracać trend jak on to określił :P Więc z tymi postępami to może być tak, że to był czysty przypadek...

-rookie-
Maniak
Maniak

Wracając do harmoników. Nie jestem pewny ale było kilka sytuacji gdzie zamiast zysku złapało mnie na SL kiedy przebijało 100% mierzenia fibo. W moim przekonaniu harmonik powinien być idealny czyli zawrócić na 88.6 więc pakowałem się tam all-in w jednej pozycji i czekałem na gwałtowny spadek, ale było sporo taki przypadków gdzie kurs przebijał lekko 100% zniesienia, czyli opór po czym spadał w dół kilka godzin później. Ja zazwyczaj ustawiam stop loss zaraz nad 100% zniesienia bo uznaję wierzchołek D jako punkt zwrotny który po przebiciu 100% jest niezrealizowanym układem harmonicznym, ale... przecież są potwierdzenia, czyli drugi test poza tym te poziomy są oporami gdzie jest punkt X.

Jeszcze będę to sprawdzał ale gdybym był nastawiony na uśrednianie i brał pewną tolerancje kilka harmoników mogło skończyć się choć małym zyskiem. A skończyło się stratą przez wybity Stop Loss. Próbowałem rozgrywać to jedną pozycją i traktować jako setup gdzie SL jest ponad 100% ( nad oporem ), natomiast uśrednianie daje pewną przewagę pod warunkiem że te straty zostaną gdzieś zatrzymane jeśli ten harmonik się jednak nie zrealizuje.

To jest do przemyślenia jeszcze ale możliwe że przez zły money management traciłem. W obecnym mógłbym brać pierwszą testową pozycje już na poziomach 78.6 / 88.6 jak na przykładzie z obrazka kiedy lecą jeszcze do góry i czekać na reakcje na tych poziomach, a potem ewentualnie zamykać albo uśredniać albo dokładać jeśli idzie w moją strone.

Ogólnie dochodzę teraz do wniosku, że granie tego jedną pozycją all-in z tak krótkim SL było błędem i lepszy jest obecny MM do tego gdzie mam dzienny limit i ryzykuje go np. na takiego harmonika, ale i tak trzeba będzie to jeszcze dokładniej sprawdzić...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

A krótki SL wynikał z tego że nie akceptowałem obsunięcia na kapitale, po prostu nie akceptowałem tego że wykres może nie posuwać się w górę ani w dół, tylko iść w bok na przykład, czyli rynek może być w konsolidacji. Po prostu nie akceptowałem tego tylko chciałem od razu mieć wynik albo TP albo SL ( chciałem żeby pozycja od razu zarabiała ale zazwyczaj wejście nie jest idealne w punkt i pozycja potrzebuje miejsca, ja jednak nie akceptowałem ruchu w kierunku przeciwnym do otwartej pozycji - nie dawałem miejsca pozycji ze strachu ). Uśrednianie rozwiązało ten problem, bo mogę w ten sposób przesunąć w dół poziom wejścia i nie czekać aż wróci jak w przypadku jednej pozycji tylko zamknąć na BE niżej, ale to też trzeba robić zgodnie z MM. Ostatnio przeginałem i musiałem zaciskać SL z tego powodu żeby zatrzymać się na stracie 2 PLN. Mam pewne dylematy teraz, ale jednak bezwzględnie powinienem się trzymać limitu dziennej straty nawet jeśli zrobiłem złe wejście albo za wcześnie zacząłem uśredniać jak w czwartek, kiedy o mały włos mnie nie wycięło (http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p861666). Pozycja testowa obecnie służy mi głównie do tego żeby zacząć koncentrować się na trejdzie i mieć lepszą kontrole nad tym co robię kiedy już jakaś pozycja jest otwarta i coś tam się rusza na rachunku. Wtedy mogę zamykać na kolejnej świecy M5 albo uśredniać, mogę podejmować "lepsze" dalsze decyzje coś już wiedząc i będąc pozycji. Tak do tego teraz podchodze.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

-rookie- pisze:
sardo nunspa pisze:Rookie zrobiłeś postępy
... Więc z tymi postępami to może być tak, że to był czysty przypadek...
Ta czysty przypadek, na demie i w realu odwalałeś codziennie ten sam numer. jak w załączniku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:Ta czysty przypadek, na demie i w realu odwalałeś codziennie ten sam numer. jak w załączniku
To jest ten felerny pinbar z tej analizy (http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/140200). Mogłem tak nie walić pozycjami jedna po drugiej co kilka minut, tylko rozłożyć te wejścia bardziej w czasie i w ten sposób uśredniać. Dopiero po tym zostałem upomniany że robię to źle i można inaczej (http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p861229). Tutaj błąd wynikał bardziej ze złego sygnału i złej interpretacji wykresu, chociaż uśredniać też mogłem inaczej... Pozycja zamknięta na niedużej stracie, więc nie najgorzej moim zdaniem poza drobnymi błędami. Takie jest moje zdanie na temat tej sytuacji. Ale pieniądze straciłem na tym...

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Ponieważ pol75 dał mi linka do klina, takiego książkowego i pierwszy raz od 20 lat zobaczyłem jak wygląda taki klin, natchnęło mnie to, żeby zobaczyć jak się handluje alligatorem. Używam tego wskaźnika już z 9 lat i to chyba najlepsza pora, żeby dowiedzieć się jak nim trejdować. Kiedy przeczytałem opisy, zrozumiałem dlaczego nowi na forexie przegrywają. Jest tam dokładnie napisane jak się nakryć kopytami. Teraz rozumiem dlaczego czasem wchodzisz na rynek jakbyś miał -10 dioptrii i zapomniał okularów. Te harmonijki i pinbary muszą być tak samo opisane.
Obrazek

Zablokowany