A krótki SL wynikał z tego że nie akceptowałem obsunięcia na kapitale, po prostu nie akceptowałem tego że wykres może nie posuwać się w górę ani w dół, tylko iść w bok na przykład, czyli rynek może być w konsolidacji. Po prostu nie akceptowałem tego tylko chciałem od razu mieć wynik albo TP albo SL ( chciałem żeby
pozycja od razu zarabiała ale zazwyczaj wejście nie jest idealne w punkt i
pozycja potrzebuje miejsca, ja jednak nie akceptowałem ruchu w kierunku przeciwnym do otwartej pozycji - nie dawałem miejsca pozycji ze strachu ). Uśrednianie rozwiązało ten problem, bo mogę w ten sposób przesunąć w dół poziom wejścia i nie czekać aż wróci jak w przypadku jednej pozycji tylko zamknąć na BE niżej, ale to też trzeba robić zgodnie z MM. Ostatnio przeginałem i musiałem zaciskać SL z tego powodu żeby zatrzymać się na stracie 2 PLN. Mam pewne dylematy teraz, ale jednak bezwzględnie powinienem się trzymać limitu dziennej straty nawet jeśli zrobiłem złe wejście albo za wcześnie zacząłem uśredniać jak w czwartek, kiedy o mały włos mnie nie wycięło (
http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p861666).
Pozycja testowa obecnie służy mi głównie do tego żeby zacząć koncentrować się na trejdzie i mieć lepszą kontrole nad tym co robię kiedy już jakaś
pozycja jest otwarta i coś tam się rusza na rachunku. Wtedy mogę zamykać na kolejnej świecy M5 albo uśredniać, mogę podejmować "lepsze" dalsze decyzje coś już wiedząc i będąc pozycji. Tak do tego teraz podchodze.