Narzędzie do tradingu manualnego

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
JAREK67
Maniak
Maniak

Narzędzie do tradingu manualnego

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Napisałem robota (na wstępie zaznaczam, że jestem "programistą" samoukiem), który ma ułatwić trading manualny. Umożliwia on składanie zleceń bezpośrednio z wykresu. Ma wiele funkcjonalności, które w mojej ocenie mogą być przydatne w efektywnym prowadzeniu handlu. Zwłaszcza jeśli się monitoruje wiele instrumentów jednocześnie. Wiele pomysłów i rozwiązań zawartych w kodzie jest mojego pomysłu. Sporo też zaczerpnąłem z netu. Tu jest kawałek filmu, który wprowadza w temat i pozwala się zorientować o co kaman. http://www.youtube.com/watch?v=igr1wce1 ... e=youtu.be
Więcej właściwości robota "wyjdzie w praniu". Nie chciało mi się dłużej produkować. :wink: Dla zainteresowanych załączam kod. Zalecam również skopiowanie pliku ding.wav (jest on przyjemniejszy dla ucha :) ). Należy go umieścić w folderze - sounds, katalogu w którym jest zainstalowany Metatrader. Zachęcam do korzystania. Pewnie będzie masa niedoróbek do poprawy i może nowe pomysły się pojawią. Wszystko ku pożytkowi wspólnemu. :wink:

Ściągać instalować kasę zarabiać. :lol:
Ważne: klawisz F7 (zmiana parametrów strategii) działa po wyłączeniu strategii !!

-- Dodano: śr 27-02-2013, 11:06 --

Nadgorliwy mod przeniósł ten wątek do Programowania. Nie bardzo rozumiem z jakiego powodu? Założeniem moim było aby każdy kto chce mógł sobie wypróbować tę zabawkę w swoim tradingu. Ewentualnie jakieś uwagi pomogłyby na jego poprawę. W zakładce Dyskusje ogólne jest sporo wątków odnoszących się do kwestii algorytmów, wskaźników ect. i jakoś nie wylądowały w Programowaniu. :roll:

-- Dodano: śr 27-02-2013, 13:39 --

przykład zastosowania (jeden z wielu) New BE level. Dla twardzieli :wink: Załóżmy ze chcę wyjsc z aktualnej straty. Spodziewam się ruchu do góry i testu wczorajszego szczytu. Ustawiam New BE na poziomie tego szczytu a robot sam przelicza wielkosc pozycji (BUY) jaką muszę otworzyc z palca po aktualnej cenie żeby na szycie mój wynik wyszedł na "0".
Obrazek
photo storage

-- Dodano: śr 27-02-2013, 13:46 --

chciałem tylko coś zmienić. a tu cytat za cytatem :roll:
mea culpa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Narzędzie do tradingu manualnego

Załączam update robota. Jest tu w ustawieniach na pierwszym miejscu tryb SchowLine = true.
To powoduje wyswietlanie dwóch dodatkowych linii.
- Safe Profit level / linia ta pokazuje w którym miejscu na wykresie włączy się zabezpieczenie profitu czyli kiedy zacznie działać TSEquity. Jej poziom wynika z ustawienia parametrów :MinimumTarget +TSEquity i wielkości akurat otwartych pozycji
- TSE level pokazuje jak przesuwa się TSEquity wraz z ruchem ceny. Inaczej mówiąc TSE level podąża za ceną a kiedy ta wraca i dotknie TSE level to robot zamknie wszystkie pozycje na wytrailowanym zysku :wink: . Ta wizualizacja ułatwia czasem decyzję czy nie lepiej zamknąć wczesniej wszystko z palca widząc ze szykująca się korekta/cofnięcie ceny może zamknąć nam wszystko na mniejszym zysku.
Dodatkowo załączam skrypt , który współpracuje z robotem do zamykania wszystkiego skrótem klawiszowym. To jest CLOSE_P. Trzeba go umieścić w folderze "scripts". Ustawić mu jakiś skrót klawiszowy do jego wywoływania. Ja mam np. Alt Z. Dzięki temu skryptowi można również zamykać pozycje bawiąc się testerem :)

JAREK67
Maniak
Maniak

Dla tych którzy lubią piramidowanie pozycji. Przykład budowania drabinki. Założenie jest takie że ryzykujemy tylko wypracowanym już zyskiem. Włączamy w ustawieniach robota:
Close At Be i Auto Calculate lots.
Najistotnieszą sprawą w takiej sytuacji jest określenie zasięgu korekty, której się spodziewamy. Na tym poziomie ustawiamy linię New BE level. Robot pokaże jaką maksymalną pozycję możemy otworzyć ponieważ po jej otworzeniu na poziomie wyznaczonym przez New BE level nasz wynik będzie oscylował w okolicach zera. Jeśli będzie <= 0 to robot zamknie wszystkie pozycje.
Oczywiście scenariusz powyższy nie musi się zrealizować i wtedy możemy się upajać rosnącym zyskiem. :)
Czynność te możemy wielokrotnie powtarzać. O ile dobrze wyznaczymy zasięg kolejnych korekt. :wink:
Oczywiście miejsce do otwierania nowych pozycji może być wybrane dowolnie. Zwłaszcza powinno się to robic na szczytach/dołkach korekt. To już sprawa sposobu gry.
Na tę okoliczność załączam update robota. Poprawiłem parę błędów.
Obrazek

Awatar użytkownika
odkrywca
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: odkrywca »

Mam pytanie co do parametru BE czy wpisanie dla secure profit wartosci 100, dla brokera 5 cyfrowego, oznacza zabezpieczenie 10 pips czy 100 pips (Na zdrowy rozum pewnie 10, ale wole sie upewnic)?
gupiś.

JAREK67
Maniak
Maniak

odkrywca pisze:Mam pytanie co do parametru BE czy wpisanie dla secure profit wartosci 100, dla brokera 5 cyfrowego, oznacza zabezpieczenie 10 pips czy 100 pips (Na zdrowy rozum pewnie 10, ale wole sie upewnic)?
dla brokera 5 cyfrowego secureprofit = 100 tzn. 10 pipsów
czyli gdy cena "pójdzie w dobrą stronę" o secureProfitDistance, to SL przesunie się na poziom secureProfit od ceny otworzenia pozycji. Przy okazji proponuję wgrać aktualną wersję. Między innymi wyświetla się komunikat "TRADE NOT ALLOWED" kiedy handel jest niemożliwy + parę poprawek.

annafx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: annafx »

Jarek super robota!

JAREK67
Maniak
Maniak

annafx pisze:Jarek super robota!
dzięki
wrzuciłem kolejny film. http://www.youtube.com/watch?v=hcgjmmh0 ... e=youtu.be
tym razem life trochę na siłę pokazuje jak można minimalizując ryzyko poniesienia straty budować piramidę pozycji.
warunek podstawowy musimy miec aktualnie zysk z otworzonych pozycji. w moim przypadku miałem otwarte 0.1 Buy i zysk około 150 pln na GBPUSD. przy pomocy New BE level wyznaczyłem sobie poziom, który załozyłem jako nieprzekraczalny w przypadku ruchu ceny w dół. Włączyłem jednoczesnie funkcje : Close At Zero - to na wypadek kiedy mój plan by się nie powiódł - wtedy robot zamknąłby w okolicach zerowego zysku. :( włączyłem również Autocalculator. Robot automatycznie przeliczył mi wielkość pozycji (O.4) jaką mogę dołozyć na Buy licząc, ze cena w ostatecznie jednak pójdzie do góry. przy pomocy Linii Market Trading otworzyłem wspominaną 0.4 Buy. pozostaje teraz czekać na wyniki :)

JAREK67
Maniak
Maniak

Dopisałem kolejną funkcjonalność.
Można teraz wpisać kwotowo lub procentowo w stosunku do AccountBalance() wartość akceptowalnej straty. Na tej podstawie przygotowując się do otworzenia pozycji można przy pomocy kredki SL/TP wstępnie określić poziom SL. Robot przeliczy automatycznie wielkość pozycji jaką można otworzyć tak żeby w przypadku złapania SL strata nie przekroczyła wcześniej zakładanej wartości. Po otworzeniu pozycji (przy pomocy Market Trading) SL jest ustawiany na wcześniej zaznaczonym poziomie.
Możliwy jest tez inny wariant. Tzn. wielkość otwieranej pozycji jest stała i przesuwanie kredki SL/TP przed otworzeniem pozycji pokaże hipotetyczną wielkośc straty w miejscu ustawienia SL/TP. Kawałek filmu na ten temat http://www.youtube.com/watch?v=79_4egSA ... e=youtu.be

JAREK67
Maniak
Maniak

Aktualnie oferuję na Allegro wersję komercyjną Trading Support EA v1.3.
Obrazek
http://allegro.pl/trading-support-ea-ro ... 91022.html

JAREK67
Maniak
Maniak

Tu http://www.youtube.com/watch?v=bSVHEaZWNdo rekonstruuję moje wczorajsze potyczki z edkiem. Zastosowałem mechanizm obliczenia wielkości pozycji. Miałem po kolei otwierane S- ki na kolejnych poziomach fibo. Rynek szedł do góry, a mój rachunek w stratę. Postanowiłem zagrać S-kę po raz ostatni na poziomie fibo 88.6. Jednoczesnie założyłem,że jeżeli cena tam dojdzie to przynajmniej powinna się "skorekcić" do poziomu 78.6. Tam zamierzałem uciekać wychodząc przynajmniej na zero. Tym razem się udało, ale ostatnia S-ka to było już granie po bandzie. Nie róbcie tego sami w domu ;)
ps. Oczywiście uciekłem na minimalnym zysku, nie czekałem do końca dnia na zasłużoną nagrodę. Taki już jest ten forex ;)

ODPOWIEDZ