Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Fx_boy pisze:
JAREK67 pisze: Kombinujesz za dużo. Generalnie na szczytach jest maksymalnie duży wolumen i jednocześnie delta wyraźnie zielona lub na jednej świecy pod szczytem delta jest wyraźnie zielona a na następnej już wyraźnie czerwona.To sugeruje odwrót na południe. Samym kształtem świecy się nie sugeruj tak bezkrytycznie ponieważ na jednym tf. ona wygląda tak a na "sąsiednim" już zupełnie inaczej.
Może faktycznie za dużo teoretyzowania, ale mam teraz taki głód wiedzy o VSA :D , że w najlepszych latach szkolnych tego nie było ( wczoraj do 4-tej w nocy słuchałem ruskich webinariów ). Szukam tej wędki, oj szukam ....
Obrazek

VSA ma potencjał ale nie jest to maszynka, która sama zarabia. Jak wszystko wymaga ogromnej pracy własnej. Nie ma gotowców, które zawsze działają. Zwłaszcza wskaźników/choinek bym się wystrzegał. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=w5mUCAX ... e=youtu.be

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

bkt321 pisze:Ten może już znasz - http://1do1.biz.pl/2013/02/zup-v130-indicator/

a ja często korzystam z tego zestawu wsparcia/opory z różnych TF : http://forex-indicators.net/support-res ... resistance
i na te wsparcia nakłada się fajnie ten automatyczny Fibo : http://1do1.biz.pl/2013/07/wskazniki-mt ... /#quickfib

Może coś wybierzesz z tego co Ci przypasuje

-- Dodano: wt 16-12-2014, 2:11 --

ok Ten 146 działa ale pod innym linkiem...
Podaję, gdyby ktoś chciał potestować...

http://1do1.biz.pl/wskazniki-mt4-indicators/

Obawiam się jednak, że nic nie zastąpi ludzkiego oka...
Ten działa, testowałem go.
ZUPp 148.rar
-- Dodano: wt 16-12-2014, 13:36 --
Fx_boy pisze:
JAREK67 pisze: Kombinujesz za dużo. Generalnie na szczytach jest maksymalnie duży wolumen i jednocześnie delta wyraźnie zielona lub na jednej świecy pod szczytem delta jest wyraźnie zielona a na następnej już wyraźnie czerwona.To sugeruje odwrót na południe. Samym kształtem świecy się nie sugeruj tak bezkrytycznie ponieważ na jednym tf. ona wygląda tak a na "sąsiednim" już zupełnie inaczej.
Może faktycznie za dużo teoretyzowania, ale mam teraz taki głód wiedzy o VSA :D , że w najlepszych latach szkolnych tego nie było ( wczoraj do 4-tej w nocy słuchałem ruskich webinariów ). Szukam tej wędki, oj szukam ....
Osobiście uważam, że to podejście do tematu, które prezentuje Jarek jest bzdurne i nielogiczne.
Skoro wolumen wskazuje na przewagę kupujących, to trzeba szukać Long na dołku, a nie napalać się na korektę.
Dlatego piszę, że tam gdzie się przeleje, tam się wyleje.
Wystarczy badać bilans wolumenów Sell i Buy w założonym okresie i jeżeli jest na korzyść Buy,
to szukać wejść Long na dołkach np. na M5, dopóki się bilans nie odwróci.
A korekty sobie odpuścić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JAREK67
Maniak
Maniak

Dadas pisze: Osobiście uważam, że to podejście do tematu, które prezentuje Jarek jest bzdurne i nielogiczne.
Skoro wolumen wskazuje na przewagę kupujących, to trzeba szukać Long na dołku, a nie napalać się na korektę.
Dlatego piszę, że tam gdzie się przeleje, tam się wyleje.
Wystarczy badać bilans wolumenów Sell i Buy w założonym okresie i jeżeli jest na korzyść Buy,
to szukać wejść Long na dołkach np. na M5, dopóki się bilans nie odwróci.
A korekty sobie odpuścić.
Nigdzie nie napisałem, że "wolumen pokazuje przewagę..."
Napisałem, że Delta pokazuje w uogólnieniu "relacje między kupującymi a sprzedającymi". Dokładnie pokazuje relację pozycji zawieranych w cenach Ask do tych zawieranych w cenach Bid. Gdyby było takim prostym zadaniem podejmowanie decyzji tylko na podstawie bilansu Buy -Sell to wszystkie pieniądze tego świata już dawno byłyby rozdane. Dopiero położenie ceny na wykresie, wartość wolumenu i wartość delty stanowi w miarę pełny obraz panujących nastrojów i możliwego do zrealizowania scenariusza w najbliższej przyszłości. Mierzonej raczej w minutach niż w godzinach.
Przykłady dotyczyły wejść na górkach więc oczywistym było granie "S". Na dole przy spełnieniu odwrotnych warunków grac należy "L".

Dadas

JAREK67 pisze: Gdyby było takim prostym zadaniem podejmowanie decyzji tylko na podstawie bilansu Buy -Sell to wszystkie pieniądze tego świata już dawno byłyby rozdane. Dopiero położenie ceny na wykresie, wartość wolumenu i wartość delty stanowi w miarę pełny obraz panujących nastrojów i możliwego do zrealizowania scenariusza w najbliższej przyszłości.
:mrgreen:
W tym właśnie leży pies pogrzebany!
To jest naprawdę takie proste, tylko mało kto w to wierzy, włącznie z tobą.
Życie jest proste, trading jest prosty.
A pieniądze nigdy nie mogą być "wszystkie rozdane", bo ich nie ma tyle fizycznie, ile wirtualnie.
100 PLN ma dla ciebie taką wartość, ile możesz za nie kupić.
Ale ten jeden banknot 100 PLN jest obracany wielokrotnie i jego wartość jest nieograniczona.
Tak samo wartość pieniądza tylko zaksięgowanego na koncie w banku, nigdy nie zrealizowanego w banknocie.

PS. Tajemnica tkwi w umyśle, któremu trudno być wprost i ciągle coś kombinuje i szuka innych opcji.
Któremu trudno się trzymać raz ustalonych zasad, bo tak naprawdę w nie nie wierzy, i trudno mu się do tego nwet przyznać.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2014, 13:18 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

bkt321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bkt321 »

...................
ZUPp 148.rar

Ostatnio nie często tu bywam, ale skoro jestem to napiszę coś od siebie...

OK...
Wrzuciłem ten wskaźnik do MT4...
Jednak jak dla mnie zbyt dużo sygnałów zamazujących to co się faktycznie dzieje na rynku....

Od razu zasugerował mi zamknięcie pozycji już, bo wyrysował jakąś tam formację harmoniczną.... Zamknąłem, a cena jeszcze poszła wyżej ....

Powracam do ręcznych analiz bez wskaźników...

Od razu wszystkim początkującym korzystającym ze wskaźników powiem, że należy większość z nich olać bo nie działają. Jedyny wskaźnik jaki bym polecał to wskaźnik do potwierdzenia momentom, jako dodatkowe potwierdzenie, a nie do zawierania samych transakcji. Generalnie należy zrozumieć geometrię rynku i poziomy wsparć i oporów.

Wszystkim (którzy jeszcze nie czytali) polecam przeczytanie książki Roberta Minera - jest w polskiej wersji językowej.
Potem Pawła Danielewicza...

I to by było na razie na tyle...

Dadas

bkt321 pisze:...................
ZUPp 148.rar

Ostatnio nie często tu bywam, ale skoro jestem to napiszę coś od siebie...

OK...
Wrzuciłem ten wskaźnik do MT4...
Jednak jak dla mnie zbyt dużo sygnałów zamazujących to co się faktycznie dzieje na rynku....

Od razu zasugerował mi zamknięcie pozycji już, bo wyrysował jakąś tam formację harmoniczną.... Zamknąłem, a cena jeszcze poszła wyżej ....

Powracam do ręcznych analiz bez wskaźników...

Od razu wszystkim początkującym korzystającym ze wskaźników powiem, że należy większość z nich olać bo nie działają. Jedyny wskaźnik jaki bym polecał to wskaźnik do potwierdzenia momentom, jako dodatkowe potwierdzenie, a nie do zawierania samych transakcji. Generalnie należy zrozumieć geometrię rynku i poziomy wsparć i oporów.

Wszystkim (którzy jeszcze nie czytali) polecam przeczytanie książki Roberta Minera - jest w polskiej wersji językowej.
Potem Pawła Danielewicza...

I to by było na razie na tyle...

I tego się trzymaj!!!

PS. Czytaj moje posty, nieraz pisałem, że żaden wskaźnik nie działa, tylko trader działa, albo nie! :mrgreen:

JAREK67
Maniak
Maniak

Dadas pisze:
JAREK67 pisze: Gdyby było takim prostym zadaniem podejmowanie decyzji tylko na podstawie bilansu Buy -Sell to wszystkie pieniądze tego świata już dawno byłyby rozdane. Dopiero położenie ceny na wykresie, wartość wolumenu i wartość delty stanowi w miarę pełny obraz panujących nastrojów i możliwego do zrealizowania scenariusza w najbliższej przyszłości.
:mrgreen:
W tym właśnie leży pies pogrzebany!
To jest naprawdę takie proste, tylko mało kto w to wierzy, włącznie z tobą.
Życie jest proste, trading jest prosty.
A pieniądze nigdy nie mogą być "wszystkie rozdane", bo ich nie ma tyle fizycznie, ile wirtualnie.
100 PLN ma dla ciebie taką wartość, ile możesz za nie kupić.
Ale ten jeden banknot 100 PLN jest obracany wielokrotnie i jego wartość jest nieograniczona.
Tak samo wartość pieniądza tylko zaksięgowanego na koncie w banku, nigdy nie zrealizowanego w banknocie.

PS. Tajemnica tkwi w umyśle, któremu trudno być wprost i ciągle coś kombinuje i szuka innych opcji.
Któremu trudno się trzymać raz ustalonych zasad, bo tak naprawdę w nie nie wierzy, i trudno mu się do tego nwet przyznać.
Dadas, nie pier.... trzy po trzy.
Już ci raz napisałem, że nie kupuję tego twojego "filozowania".
Jeśli chcesz coś udowodnić lub kogoś do czegoś przekonać to pokaż to na podstawie swoich zagrań z dołączoną krzywą kapitału.
Inaczej całe to twoje mędrkowanie jest dla mnie nic nie warte.
To nic osobistego bo ja do ciebie prywatnie nic nie mam ale w kwestii merytorycznej pisząc takie puste slogany po prostu mnie nudzisz. Naprawdę nic nie wnosisz w ten sposób do dyskusji.

mac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mac »

jarek67 czy ty przypadkiem nie zakladales tematu na temat prob , nie wiem jak to okreslic, odczytanie tickow a na jego podstawie okreslenia wolumenu? jesli to nie TY to sory ale gdzies tu chyba taki temat byl. Pytalem tu kiedys na forum o wskaznik do mt4 ktory pokazuje ilosc tickow up/ down lecz praktycznie nic nie wnosil, natomiast po przeksztalceniu wykresu czasowego na tickowy zaczal czytac i spelniac zadanie, cos takiego istnieje na platfornie chyba jforex ale nie jestem pewien , tak sie zastanawialem jesli cena otwarcia idzie przykladowo w gore jednak w pewnym momencie spada i przekracza cene otwarcia swieczki to mam knot , natomiast dalej powyzej ceny otwarcia swieczka idzie do gory wystepuja rowniez ticki ktore powoduja spadek lecz przy stalej czasowej nie sa uwzgledniane , dlatego z tego co widzimy pinbary jakos nie dzialaja czasami , co jesli broker rozpocznie pisanie wykresu 10 sekund pozniej ? Ps wskazniki dzialaja i prosze ich nie odradzac , ulatwiaja czytanie wykresu , oraz pokazuja zamierzenia autora ktory je napisal, a osoba ktore zaczynaja rozjasniaja sytuacje

tzn w trakcie budowanie swiecy oczywiscie widzimy wzrost /spadek jednak po zakonczeniu albo jest knot albo nie
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

JAREK67
Maniak
Maniak

mac pisze:jarek67 czy ty przypadkiem nie zakladales tematu na temat prob , nie wiem jak to okreslic, odczytanie tickow a na jego podstawie okreslenia wolumenu? jesli to nie TY to sory ale gdzies tu chyba taki temat byl. Pytalem tu kiedys na forum o wskaznik do mt4 ktory pokazuje ilosc tickow up/ down lecz praktycznie nic nie wnosil, natomiast po przeksztalceniu wykresu czasowego na tickowy zaczal czytac i spelniac zadanie, cos takiego istnieje na platfornie chyba jforex ale nie jestem pewien , tak sie zastanawialem jesli cena otwarcia idzie przykladowo w gore jednak w pewnym momencie spada i przekracza cene otwarcia swieczki to mam knot , natomiast dalej powyzej ceny otwarcia swieczka idzie do gory wystepuja rowniez ticki ktore powoduja spadek lecz przy stalej czasowej nie sa uwzgledniane , dlatego z tego co widzimy pinbary jakos nie dzialaja czasami , co jesli broker rozpocznie pisanie wykresu 10 sekund pozniej ? Ps wskazniki dzialaja i prosze ich nie odradzac , ulatwiaja czytanie wykresu , oraz pokazuja zamierzenia autora ktory je napisal, a osoba ktore zaczynaja rozjasniaja sytuacje
Nie to nie ja.

mac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mac »

co masz na mysli piszac delta? o ile pamietam z fizyki byla to stala czasu ktora byla okreslana jako stala i o dziwo nie zienna , zeby nie miala wplywu na wynik
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

ODPOWIEDZ