otwieranie podwójnej pozycji

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Skullknead
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2020, 03:10

otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: Skullknead »

Witam, przeszukałem forum jest kilka podobnych tematów ale nie zawierają jakiej szukam. Czy da się odpalić na jednym instrumencie w tej samej chwili dwie pozycje (jedna sell druga buy) np botem albo jakoś z poziomu mt4.

Drugie pytanie. W specyfikacji kontraktu znajdują się dwie pozycje 1 Depozyt pozycji przeciwstawnej a druga to margin percentage jak to przeliczać gdy chcę złożyć zlecenie, przykładowo odpaliłem dwa zlecenia po 1k przy pierwszej wartości 12.5 a drugiej 5% ??? :?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9417
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ad.1) Da się. Potrzebujesz do tego skryptu lub EA. Jak nie znajdziesz w sieci, to napewno ktoś chętnie za parę groszy Ci napisze... ;)

Ad.2) Drugie tak napisałeś, że tylko pozostaje mi domyślić się o co chodzi ;)

Depozyt dla pozycji przeciwstawnej - to znaczy ile depozytu zabezpieczającego jest pobierane do otwierania drugiej pozycji w przeciwnym kierunku. Zazwyczaj brokerzy dają tu 0% lub 50% (częściej 50%). To oznacza, że jeśli otwierasz coś za 1k na buy i potem 1k na sell, to pobierają Ci ostatecznie tylko 1k (50% z 2x1k).

Margin percentage - poziom wymaganego depozytu zabezpieczającego. 5% oznacza, że dla transakcji o wartości 100 000 EUR, musisz brokerowi dać "w zastaw" 5 000 EUR.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1234
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Nie do końca da się.
W tym sensie, że tylko jedna pozycja jest realizowana równocześnie, więc może być tak, że nie będą zrealizowane po identycznej cenie.
Skrypt, czy EA też wykonuje się co tick, więc to może być różnie.
Wiele czynników może wpłynąć na realizację zlecenia przez serwer brokera.
Tak, czy owak, każde zlecenie jest wysyłane i realizowane po kolei, a nie naraz.
Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Ekspert od MetaTrader 4.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9417
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Faktycznie masz rację. Zlecenia muszą być wykonywane po kolei.

Ale mogą być wykonane na tym samym tiku (o ile nie spłynie nowy w międzyczasie).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

brg
Gaduła
Gaduła
Posty: 231
Rejestracja: 06 lut 2007, 18:58
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: brg »

Możesz wysłać jednocześnie zlecenie z dwóch platform MT4, żeby otworzyć dokładnie na tym samym ticku, ale to by wymagało synchronizacji pomiędzy dwoma platformami, więcej zachodu niż jest to warte.

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1234
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

A, jeżeli platforma sama się przełączy na inny serwer brokera?
I w wyniku tego każda będzie na innym serwerze?
Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Ekspert od MetaTrader 4.

brg
Gaduła
Gaduła
Posty: 231
Rejestracja: 06 lut 2007, 18:58
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: brg »

Serwer MT4 dla danego konta jest jeden. Jedyne, co się może przełączyć to DC, ale to zazwyczaj nie ma dużego wpływu na egzekucję. Dalej, są to rozważania teoretyczne bo zastosowanie tego to przerost formy nad treścią.

Cblondyn
Maniak
Maniak
Posty: 4700
Rejestracja: 03 sty 2011, 12:09
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Skullknead pisze:
24 kwie 2020, 03:49
Witam, przeszukałem forum jest kilka podobnych tematów ale nie zawierają jakiej szukam. Czy da się odpalić na jednym instrumencie w tej samej chwili dwie pozycje (jedna sell druga buy) np botem albo jakoś z poziomu mt4.

A możesz napisac do czego ci to potrzebne? Bo może da się zastosowac inne rozwiązanie gdy poznamy Twoje zamiary ;)

Skullknead
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2020, 03:10

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: Skullknead »

Super, dziękuję wszystkim za bardzo pomocne odpowiedzi. :D Cblondyn, do tego, aby móc, (gdy nie mam żadnego zlecenia ) np odpalić wykres EURUSD i wrzucić dwa zlecenia po np 1k. W tym samym czasie, dla tego instrumentu, gdzie jedno jest sell a drugie buy. W jakim celu? W imię nauki ;) raposo gdzie najlepiej zacząć poszukiwania skryptu?

Online
Awatar użytkownika
ninjaproject
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1234
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15
Kontakt:

Re: otwieranie podwójnej pozycji

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

brg pisze:
24 kwie 2020, 10:19
Serwer MT4 dla danego konta jest jeden. Jedyne, co się może przełączyć to DC, ale to zazwyczaj nie ma dużego wpływu na egzekucję. Dalej, są to rozważania teoretyczne bo zastosowanie tego to przerost formy nad treścią.
Nieprawda, popatrz sobie w ikonkę połączenie ile masz Access point!
I popatrz sobie jakie pingi są.
Chyba, że masz takiego brokera, co tylko jeden dostarcza!
Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Ekspert od MetaTrader 4.

ODPOWIEDZ