Warunek if

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Krzysztof z Bydzi
Bywalec
Bywalec
Posty: 16
Rejestracja: 24 sty 2013, 15:24

Warunek if

Nieprzeczytany post autor: Krzysztof z Bydzi » 15 lis 2019, 18:26

Witam. Poproszę o pomoc. Jak zwykle mam problem z podstawami. Jestem początkującym w programowaniu.
Jak to jest z operatorem if? Mam kod:
//+------------------------------------------------------------------+
//| USDSEK.mq4 |
//| Copyright 2019, MetaQuotes Software Corp. |
//| https://www.mql5.com |
//+------------------------------------------------------------------+
#property copyright "Copyright 2019, MetaQuotes Software Corp."
#property link "https://www.mql5.com"
#property version "1.00"
#property strict
//+------------------------------------------------------------------+
//| Script program start function |
//+------------------------------------------------------------------+
void OnStart()
{
//---

if (Open[1]<Close[1])
{
//--- get minimum stop level
double minstoplevel=MarketInfo(Symbol(),MODE_STOPLEVEL);
Print("Minimum Stop Level=",minstoplevel," points");
double price=Ask;
//--- calculated SL and TP prices must be normalized
double stoploss=NormalizeDouble(Bid-80*Point,Digits);
// double takeprofit=NormalizeDouble(Bid+80*Point,Digits);
double takeprofit= iHigh(Symbol(),PERIOD_D1,1);
//--- place market order to buy 1 lot
int ticket=OrderSend(Symbol(),OP_BUY,0.1,price,3,stoploss,takeprofit,"My order",16384,0,clrGreen);
if(ticket<0)
{
Print("OrderSend failed with error #",GetLastError());
}
else
Print("OrderSend placed successfully");
//---
}
}
//+------------------------------------------------------------------+
Jak sobie sprawdzam w demie. To skrypt wykonuje polecenie (bo warunek w if mu się zgadza) lub jest removed (bo mu warunek się nie zgadza). A mi chodzi aby skrypt działał (sprawdzał co okres na przykład co 5 minut co świecę) aż mu warunek się zgodzi i dopiero kupi. To co ja muszę pętlę wstawić ale jak?

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 256
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 15 lis 2019, 21:44

USDSEK.mq4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 256
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 15 lis 2019, 21:45

Działa kiedy jest nowa świeca, więc jak chcesz co 5 minut, to na M5.

Krzysztof z Bydzi
Bywalec
Bywalec
Posty: 16
Rejestracja: 24 sty 2013, 15:24

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: Krzysztof z Bydzi » 15 lis 2019, 23:40

Dziękuję za zainteresowanie. Kod sprawdzę jak rynek ruszy. Napisałem ten prosty kod ale mój script sprawdza warunek w danym momencie a nie działa cały czas. Zastanawiałem się czy mam do niego wklepać "jakąś" pętlę, return czy continue. I dla tego napisałem ten post.

grzegrzyw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 83
Rejestracja: 11 mar 2012, 19:43
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: grzegrzyw » 16 lis 2019, 10:46

Skrypt jest wykonywany tylko 1 raz i na tym kończy swoje działanie.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 256
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 16 lis 2019, 11:15

grzegrzyw pisze:
16 lis 2019, 10:46
Skrypt jest wykonywany tylko 1 raz i na tym kończy swoje działanie.
Oczywiście, ponieważ jest to Script, a nie Expert.

Krzysztof z Bydzi
Bywalec
Bywalec
Posty: 16
Rejestracja: 24 sty 2013, 15:24

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: Krzysztof z Bydzi » 16 lis 2019, 20:42

Chodziło mi o to, żeby działał tak długo aż warunek będzie spełniony. Czyli czekał do następnej świecy i następnej świecy która ma być rosnąca. I później wykonał kupno raz i wtedy może przestać działać. Czyli co nie mogę do tego użyć scriptu, aby czekać tak długo np. co 5 minut aż świeca będzie rosnąca?

grzegrzyw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 83
Rejestracja: 11 mar 2012, 19:43
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: grzegrzyw » 16 lis 2019, 22:09

Krzysztof z Bydzi pisze:
16 lis 2019, 20:42
Chodziło mi o to, żeby działał tak długo aż warunek będzie spełniony. Czyli czekał do następnej świecy i następnej świecy która ma być rosnąca. I później wykonał kupno raz i wtedy może przestać działać. Czyli co nie mogę do tego użyć scriptu, aby czekać tak długo np. co 5 minut aż świeca będzie rosnąca?
Przy użyciu skryptu jest to niemożliwe, musisz użyć Experta.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 256
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Warunek if

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 16 lis 2019, 22:59

grzegrzyw pisze:
16 lis 2019, 22:09
Krzysztof z Bydzi pisze:
16 lis 2019, 20:42
Chodziło mi o to, żeby działał tak długo aż warunek będzie spełniony. Czyli czekał do następnej świecy i następnej świecy która ma być rosnąca. I później wykonał kupno raz i wtedy może przestać działać. Czyli co nie mogę do tego użyć scriptu, aby czekać tak długo np. co 5 minut aż świeca będzie rosnąca?
Przy użyciu skryptu jest to niemożliwe, musisz użyć Experta.
Co ty wygadujesz?
Skrypt się nie usunie dopóki nie wykona operacji.
A wykona operację gdy świeca się nowa otworzy.
Ale, akurat ze skryptu zrobić EA to tylko kwestia zapisania w Experts i skompilowania.

ODPOWIEDZ