Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Ulvares
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 4
Rejestracja: 30 sie 2019, 11:46

Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: Ulvares » 30 sie 2019, 12:06

Witam,
Odrazu zaczne, ze jestem poczatkujacym i dopiero sie ucze. Jednak chcialbym wiedziec czy wgl jest mozliwe napisanie takiego wskaznika ew pozniej EA.

5 srednich kraczacych
SMA 5, SMA 15, EMA 15, SMA 50, EMA 50

Warunek do wywolania strzalki + alertu (potem na ea do kupna) to:
warunek :
SMA15>SMA50 LUB SMA15>EMA50 LUB EMA15>SMA50 LUB EMA15>EMA50

to nastepuje kupno gdy :

SMA5>SMA50 i SMA5>EMA50

Przy tym taki sam schemat musi powstac na wyzszym timeframe aby na nizszym moglo aktywowac ta funkcje tzn : np. M15 powstala ta zaleznosc to wtedy gdy powtorzy sie ta zaleznosc na M1 wtedy kupuje.

Kolejna sprawa. Czy da sie okreslic zajecie pozycji odlegloscia od sredniej ? Czyli w razie sygnalu kup ale jesli cena znajduje sie w dalszej odleglosci od sredniej SMA50 np. 5pipsow to zeby nie wchodzilo? Chodzi o takie zabezpieczenie na nagle newsy gdzie sygnal powstal lecz cena jest o 20-40pipsow wyzej niz srednia .

Oraz czy istnieje jakies zabezpieczenie na konsolidacje czyli, jedna swieczka sprawila ze jest sygnal kupna ale nastepna byla spadkowa i srednia wrocila ponizej a nastepnie kolejna swieczka znow wywolala sygnal kupna , to tak aby nie otwieralo kolejnej pozycji . Jakie sa rozwiazania na takie sprawy? Blokada otwarcia czasowego czy jakas odleglosciowa , zupelnie nie wiem jak to ugryzc :cry:

Za wszelkie porady dziekuje bardzo i ewentualnymi zrodlami do czegos podobnego tez bym nie pogardzil :D

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 31 sie 2019, 11:14

Tak, wszystko się da, nawet średnie mogą krakać, plik dźwiękowy z krakaniem bez problemu!

grzegrzyw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 70
Rejestracja: 11 mar 2012, 19:43
Lokalizacja: Świebodzice

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: grzegrzyw » 31 sie 2019, 14:41

ninjaproject pisze:
31 sie 2019, 11:14
Tak, wszystko się da, nawet średnie mogą krakać, plik dźwiękowy z krakaniem bez problemu!
Nie musisz się nabijać z kogoś, co sam osobie pisze:
Ulvares pisze:
30 sie 2019, 12:06
Witam,
Odrazu zaczne, ze jestem poczatkujacym i dopiero sie ucze. Jednak chcialbym wiedziec czy wgl jest mozliwe napisanie takiego wskaznika ew pozniej EA.
Na pewno da się napisać zarówno wskaźnik jak i EA. Prawdopodobnie EA mogło by zarabiać w trendzie, ale to co by zarobiło, straciłbyś w trakcie konsolidacji.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 31 sie 2019, 14:42

MasterTf = M15
Strzałki pokazują sygnały według twoich założeń.
Kropki pokazują gdzie EA by zawierało transakcję - w maksymalnym odchyleniu 5 pips od SMA50.
Kropki są narysowane w tym odchyleniu.
Jak jest strzałka a nie ma kropki to nie ma transakcji.
EURUSDM5.png
EURUSDM5a.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 31 sie 2019, 14:48

Czyli że EA by otwierał transakcję po najlepszej cenie od brokera w tych czasach co kropki są.
Oczywiście jeżeli jest cena w obszarze pomiędzy SMA50 a kropką.
Według mnie taki EA nie będzie zarabiał - nie ma szans.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2019, 14:53 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 31 sie 2019, 14:51

Tu obrazek ze średnimi:
EURUSDM5b.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 31 sie 2019, 16:08

Ale manualnie to ja bym na tym umiał zarabiać.
EURUSDM5.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 31 sie 2019, 16:47

Przykład:
EA by najpierw zawarł Long i ten Long by był SL i Short gdzieś tam co jest cena 1.10732.
SL musiałby być na 1.10899 a TP na 1.10562 (1:1).
Jeżeli by spread nie pozwolił zamknąć pozycji, to by było kolejne SL.
EURUSDM5.png
Jest to tylko jeden przypadek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ulvares
Uczestnik
Uczestnik
Posty: 4
Rejestracja: 30 sie 2019, 11:46

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: Ulvares » 02 wrz 2019, 08:21

Troche zle to chyba rozpisalem, bo chodzi o to by w momencie przeciecia tych srednich 15 przez 50 w zalozonym kierunku i dopiero jak wyjdzie ta sma 5 to dopiero odpala pozycje. A nie ze na kazde zetnkniecie sie 5sma wchodzi tylko w momencie przeciec tych srednich a ona tylko wyprzeda troche tzn daje lepsza cene o pare swieczek. A zeby wejsc w pozycje na wyzszym tf 15 musi zostac spelniony podobny warunek


Jak zapisales tego StopLossa zeby byl pod/ nad srednimi sma 50 -/+ ilosc pipsow ktora moge zmieniac?

ninjaproject
Gaduła
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Czy da sie to napisac aby mialo sens ?

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject » 02 wrz 2019, 14:59

Ulvares pisze:
02 wrz 2019, 08:21
Troche zle to chyba rozpisalem, bo chodzi o to by w momencie przeciecia tych srednich 15 przez 50 w zalozonym kierunku i dopiero jak wyjdzie ta sma 5 to dopiero odpala pozycje. A nie ze na kazde zetnkniecie sie 5sma wchodzi tylko w momencie przeciec tych srednich a ona tylko wyprzeda troche tzn daje lepsza cene o pare swieczek. A zeby wejsc w pozycje na wyzszym tf 15 musi zostac spelniony podobny warunek


Jak zapisales tego StopLossa zeby byl pod/ nad srednimi sma 50 -/+ ilosc pipsow ktora moge zmieniac?
To są szczegóły dla EA, ile ma pozycji otwierać. Może być że ma otwierać tylko jedną, pierwszą jak się pojawi lub gdy się zakmnie świeca. Indyk tylko pokazuje wszystkie określone kodem sytuacje na wykresie.
Stop Loss określiłem tą odległością maksymalną którą podałeś ale jest ona zmienna w parametrach czyli można obserwacyjnie ją zmienić i na obrazkach jest większa niż te twoje 5 pips.

Tak nawiasem to niczego nowego nie wymyślisz czego by już setki innych traderów nie próbowało. To co się tobie wydaje że widzisz to tylko sytuacje przefiltrowane przez twój mózg który resztę takich samych sytuacji nie widzi lub ignoruje. Kod odczyta je wszystkie.
Poza tym to średnie się czasami przecinają często. Nie ma sytuacji praktycznie że będą mieć dokładnie tą samą wartość na zamknięciu świecy.

ODPOWIEDZ