Automatyczny tester EA

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak
Posty: 1671
Rejestracja: 20 lis 2010, 20:24

Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: MarioDM » 21 cze 2019, 15:13

W MT4 jest wbudowany tester strategii do testowania EA. Takie testowanie bywa niestety męczące. Czy ktoś słyszał o automatycznym testerze EA dla MT4 ?
Taki tester powinien sam testować EA samodzielnie zmieniając ustawienia EA na danym instrumencie i pokazywać, które ustawienie dało najlepsze wyniki.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

grzesq
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 10 lip 2009, 16:57

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: grzesq » 21 cze 2019, 17:24

Co jest zlego (po za tym ze jest koszmarnie wolny) w opymalizatorze? Zmienia ci automatycznie ustawienia i prezentuje tabele z wynikami.
https://www.metatrader4.com/en/trading- ... parameters

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 9106
Rejestracja: 03 lut 2016, 10:48

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: fx-technik » 21 cze 2019, 18:14

Trochę mnie rozbawiło, jak przeczytałem co Mario napisał.
Taki tester byłby najlepszym traderem na świecie.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak
Posty: 1671
Rejestracja: 20 lis 2010, 20:24

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: MarioDM » 22 cze 2019, 09:18

fx-technik pisze:
21 cze 2019, 18:14
Trochę mnie rozbawiło, jak przeczytałem co Mario napisał.
Taki tester byłby najlepszym traderem na świecie.
Hmm. W takim razie czyżbym wpadł na super genialny pomysł ?
Może się nie znam na programowaniu, ale czy napisanie testera, który po kolei sprawdza wszystkie dostępne parametry w różnych ustawieniach w EA i pokazuje, które ustawienie jest najbardziej zyskowne DLA TEGO EA chyba jest w pełni wykonalne. To po prostu program analizujący.
Trochę nie chce mi się wierzyć, że jeszcze nikt tego nie napisał.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 9106
Rejestracja: 03 lut 2016, 10:48

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: fx-technik » 22 cze 2019, 10:01

MarioDM pisze:
22 cze 2019, 09:18
fx-technik pisze:
21 cze 2019, 18:14
Trochę mnie rozbawiło, jak przeczytałem co Mario napisał.
Taki tester byłby najlepszym traderem na świecie.
Hmm. W takim razie czyżbym wpadł na super genialny pomysł ?
Może się nie znam na programowaniu, ale czy napisanie testera, który po kolei sprawdza wszystkie dostępne parametry w różnych ustawieniach w EA i pokazuje, które ustawienie jest najbardziej zyskowne DLA TEGO EA chyba jest w pełni wykonalne. To po prostu program analizujący.
Trochę nie chce mi się wierzyć, że jeszcze nikt tego nie napisał.
Program, owszem może tworzyć statystyki i je zapisywać, i nawet może je skanować.
Tyle, że programista musi mu zapodać co takiego ma szukać.
Na FC od dawna prowadzą taką grupę:
Laboratorium
gdzie budują strategie za pomocą programu Strategy Quant, i nie tylko.

Zauważ jednak, że nie istnieje jedna strategia automatyczna, która działa zawsze.
W związku z tym, taki ekspert musi cały czas testować strategie, i za bardzo nic z tego nie wynika
odnośnie zyskowności danej strategii w przyszłości, nawet tej w następnym tygodniu.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak
Posty: 1671
Rejestracja: 20 lis 2010, 20:24

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: MarioDM » 22 cze 2019, 17:21

fx-technik pisze:
22 cze 2019, 10:01
Program, owszem może tworzyć statystyki i je zapisywać, i nawet może je skanować.
Tyle, że programista musi mu zapodać co takiego ma szukać.
Właśnie o tym pisałem i czegoś takiego szukam.
fx-technik pisze:
22 cze 2019, 10:01
Zauważ jednak, że nie istnieje jedna strategia automatyczna, która działa zawsze.
W związku z tym, taki ekspert musi cały czas testować strategie, i za bardzo nic z tego nie wynika
odnośnie zyskowności danej strategii w przyszłości, nawet tej w następnym tygodniu.
Oczywista oczywistość.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

grzesq
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 10 lip 2009, 16:57

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: grzesq » 23 cze 2019, 21:26

Najprosciej to wydaje sie napisac skrypt uruchamiajacy tester z lini komend (https://www.metatrader4.com/en/trading- ... _conf_file). W skrypcie wywolujesz testy/optymalizacje dla wszystkich interesujacych cie strategii i potem porownujesz wyniki np. w excelu.

Tutaj (https://www.mql5.com/en/articles/1467) masz jescze inne podejscie. Strategie z zaimplementowana auto-optymalizacja ktory na bierzaco zmienia parametry robota.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1008
Rejestracja: 05 paź 2007, 15:39
Lokalizacja: Południe

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: LowcaG » 25 cze 2019, 08:18

Nie za bardzo rozumiem problem.
jak wspomniał @grzesq jest optymalizer którym możesz przetestować wszystkie parametry danego EA.
w MT5 jest nawet wersja z forward testami(aby nie mieć overfittingu)

Tak więc już na to ludzie wpadli.

A czy to daje gwarancje sukcesu? No nie, ale zawsze lepsze niż nic. Wiec nie powiedział bym, że byłby najlepszym traderem .

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 646
Rejestracja: 20 lip 2010, 10:54
Lokalizacja: rewelacja

Re: Automatyczny tester EA

Nieprzeczytany post autor: Mustafa » 25 cze 2019, 10:45

Kończy się to dopasowaniem parametrów do zakresu analizowanych danych, które w przyszłości będą jednak inne.
but who cares

ODPOWIEDZ