może wtrącę się, najprostszy trendfollowing jaki znalazłem, tzn. sam zrobiłem to dwie średnie wyznaczajace trend EMA, pierwsza powiedzmy 30, druga 45 albo 60, oraz dwie średnie EMA ukryte pod postacią MACD i triggerem pozycji jest przejście histogramu przez 0 zgodnie z trendem dłuższych średnich. Na M5 daje takie sobie wyniki, za okres od października 2015 do teraz profit factor 1,42 i wartość oczekiwana 5,7 pipsa. Na M15 podobno wyższy profit factor ale mam za mały okres czasu do analizy.
i nie każdy instrument nadaje się pod to. na niektórych za ch... nie potrafię znaleźć odpowiednich ustawień.
Podążanie za trendem - proste ea
-
- Maniak
Re: Podążanie za trendem - proste ea
Pewnie dlatego, że na tych instrumentach nie było wyraźnego trendu w tym okresie. Filtr wskazujący silny trend na wyższym interwale mógłby być pomocny.
To mój stary temat; z automatami miałem kilku miesięczną przygodę, nic konkretnego z tym przypadku nie wyszło. Nawet się podszkolilem w ich przygotowywaniu za pomocą darmowych ekspertów. Dziś takie ea, o którym pisałem, jestem w stanie już samodzielnie spreparować.
Niemniej, samo przecięcie średnich to wg mnie nadal jeden z najważniejszych sygnałów AT, jaki możemy otrzymać. Wychodząc od bazy, czyli od wejść losowych, gdzie nasze szanse są jak 50/50, każda, nawet mikroskopijna przewaga jest mile widziana.
Pozdr. R.
Niemniej, samo przecięcie średnich to wg mnie nadal jeden z najważniejszych sygnałów AT, jaki możemy otrzymać. Wychodząc od bazy, czyli od wejść losowych, gdzie nasze szanse są jak 50/50, każda, nawet mikroskopijna przewaga jest mile widziana.
Pozdr. R.
No nie wiem, nie mam najlepszych doświadczeń z przecięciami średnich... Problemem w tym wypadku jest to, że przy takim rodzaju wejścia kupujemy bardzo drogo i sprzedajemy bardzo tanio.
Zgadza się, niezwykle trudno jest coś ugrać.
A próbowałeś może tego wskaźnika? (załączam).
Masz tam 26 rodzajów średnich i 10 możliwości zmiany ceny.
Można sobie podobierać różne średnie i potestować ich przecięcia.
Możesz np wrzucić na wykres wszystie i poobserwować, które "trzymają" się bliżej ceny, które dalej, jak reagują przy zmianie trendu itp. Rzecz jasna średnie to nie jest wskaźnik wyprzedzający, ich obserwacja na historii daje prawo zakładać, że przy następnej podobnej sytuacji zachowają się podobnie.
Pozdrowienia dla wszystkich z FXCUFFS, R.
A próbowałeś może tego wskaźnika? (załączam).
Masz tam 26 rodzajów średnich i 10 możliwości zmiany ceny.
Można sobie podobierać różne średnie i potestować ich przecięcia.
Możesz np wrzucić na wykres wszystie i poobserwować, które "trzymają" się bliżej ceny, które dalej, jak reagują przy zmianie trendu itp. Rzecz jasna średnie to nie jest wskaźnik wyprzedzający, ich obserwacja na historii daje prawo zakładać, że przy następnej podobnej sytuacji zachowają się podobnie.
Pozdrowienia dla wszystkich z FXCUFFS, R.
Coś w żaden sposób nie mogę tego pliku uruchomić