Takie tam, moje notatki. Bardziej dla siebie, ale może komuś się przyda.
Dzisiejszy Edek M1.
1. Pierwsze wejście - akurat siadłem do komputera i miałem chwilę, otwarcie - próba podłączenia się do aktualnego kierunku, ale akurat po jakichś 5 minutach aktualna korekta się skończyła i wywaliło SL przestawiony bliżej wejścia.
2. Odwrócenie pozycji w związku z końcem korekty. Wyjście teoretycznie za wcześnie - powinienem trzymać aż do punktu numer 3 - co jednakże oznaczałoby mniej więcej ten sam poziom.
3. Odwrócenie pozycji. Wywaliło SL.
4. Ponowienie Sell - przestawiłem SL ciut wyżej po zerknięciu szerzej na wykres na H1, i ponownie wszedłem, bo cena była praktycznie przy samych poprzednich szczytach, więc stosunek SL do potencjalnego zysku był atrakcyjny. I jak się okazało, słusznie.
Notatki
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

Notatki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

Re: Notatki
A tu jeszcze z poprzedniego tygodnia screen.
Na obrazku 3 pozycje, staram się grać z trendem.
Najpierw sell. Potem odwrócenie pozycji na buy. Potem niżej próba powtórzenia buy - liczyłem, że cena nie przekroczy tego oporu w postaci poziomej czerwonej linii. Ale jednak przekroczyła i trzecia pozycja wywaliła SLa. Czego tu zabrakło : czwartej pozycji tj. zlecenia oczekującego na Sell tam gdzie był mój SL dla Buy.
Na obrazku 3 pozycje, staram się grać z trendem.
Najpierw sell. Potem odwrócenie pozycji na buy. Potem niżej próba powtórzenia buy - liczyłem, że cena nie przekroczy tego oporu w postaci poziomej czerwonej linii. Ale jednak przekroczyła i trzecia pozycja wywaliła SLa. Czego tu zabrakło : czwartej pozycji tj. zlecenia oczekującego na Sell tam gdzie był mój SL dla Buy.
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

GBP-JPY
Pierwsza transakcja - próba dołączenia do ruchu spadkowego, ale nastąpiła zmiana kierunku, więc mnie wywaliło. Dlatego odwrócenie pozycji.
Pierwsza transakcja - próba dołączenia do ruchu spadkowego, ale nastąpiła zmiana kierunku, więc mnie wywaliło. Dlatego odwrócenie pozycji.
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

Dzisiejszy DAX.
Pierwsza pozycja to próba dołączenia do tego ruchu spadkowego. Wywaliło SL, więc odwróciłem pozycję na Buy. Trzecia pozycja też buy zgodnie z kierunkiem w jakim podążała cena.
Pierwsza pozycja to próba dołączenia do tego ruchu spadkowego. Wywaliło SL, więc odwróciłem pozycję na Buy. Trzecia pozycja też buy zgodnie z kierunkiem w jakim podążała cena.
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

GBP-JPY
Podpięcie się do kierunku ruchu.
Podpięcie się do kierunku ruchu.
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

Tutaj wrzucam szerszy obrazek z Daxa. Jakby ktoś rozkminiał sobie kiedyś ten wykres, to dodam, że jak jest taka bujawka, takie niezdecydowanie rynku, to zamiast standardowego SLa warto rozważać hegdowanie w sytuacji kiedy nie ma jasno skonkretyzowanego kierunku dalszego ruchu.
Jakby natomiast kogoś zastanawiało kupowanie jak by się mogło wydawać gdy jest "wysoko" czy jak ktoś mówi "drogo" - kiedyś miałem z tym problem, bo wydawało mi się, że jak cena jest wysoko, to idealna pora na sprzedaż. Po czym szło wyżej a mnie wywalało ze stratą. Z czasem zrozumiałem, że nie ma sensu walczyć z trendem, lepiej się przyłączyć. Lepiej nawet małą pozycję mieć w zysku, niż czekać na cofnięcie, które może nigdy nie nastąpi. A jak nastąpi to zawsze można dołożyć kolejną mniejszą i już jest wtedy jedna średnia.
Jakby natomiast kogoś zastanawiało kupowanie jak by się mogło wydawać gdy jest "wysoko" czy jak ktoś mówi "drogo" - kiedyś miałem z tym problem, bo wydawało mi się, że jak cena jest wysoko, to idealna pora na sprzedaż. Po czym szło wyżej a mnie wywalało ze stratą. Z czasem zrozumiałem, że nie ma sensu walczyć z trendem, lepiej się przyłączyć. Lepiej nawet małą pozycję mieć w zysku, niż czekać na cofnięcie, które może nigdy nie nastąpi. A jak nastąpi to zawsze można dołożyć kolejną mniejszą i już jest wtedy jedna średnia.
-
OnlinePaulGilbert
- Pasjonat

I kolejne 3 pozycje na dax już tym razem dzisiejsze.
Ta Lka to pomyłka. Ale sumarycznie zamknięte na plusie.
Ta Lka to pomyłka. Ale sumarycznie zamknięte na plusie.