Są narzędzia do takich wyliczeń nawet 14 dni za darmo tylko trzeba mieć dość mocny komputer i nim zacznie sie korzystać z wersji trial trzeba z tydzień poświęcić na studiowanie instrukcji obsługi. https://strategyquant.com/Mustafa pisze: 14 kwie 2021, 17:13Ciekawe dlaczego można policzyć skuteczność tradera ale setupu już się nie da. Interesuje nas tylko ile setup zarabia, a ile traci.ninjaproject pisze: Twoje powyższe stwierdzenia są identyczne z twierdzeniami, że istnieje jakiś setup o określonej skuteczności.
Domagasz się metody obliczania takiej skuteczności.
Tak samo pokaż metodę obliczenia tego, co tu twierdzisz!
Nie możesz, ponieważ rynek forex/cfd nie jest żadną grą, gdzie możnaby cokolwiek obliczyć.
Jedyne co można obliczyć pod kątem skuteczności, to skuteczność trejdera, albo algorytmu, na bazie reprezentatywnej próbki.
- trafność - % zyskownych zleceń
stosunek zleceń wygranych do sumy zleceń wygranych i przegranychTo nawet nie jest wyznaczanie wartości funkcji na zewnątrz przedziału, w którym wartości tej funkcji są znane.
- skuteczność - ile setup/trader/algorytm przeciętnie zarabia, a ile traci na zlecenie
średni zysk z transakcji wygranych do średniej straty z transakcji przegranych
Skuteczność
Re: Skuteczność
Widziałem to ustrojstwo niezła zabawka, kiedyś chciałem to wykupić ale znalazłem gościa, który to miał i skutecznie mnie zniechęcił. Tylko wiesz, jeśli chcesz odzwierciedlać rzeczywistość musisz to naukowo udowodnić 

Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
No ja bym sie z tym nie zgodził. Musisz "udowodnić, że nie działa"Mustafa pisze: 24 kwie 2021, 23:29 Widziałem to ustrojstwo niezła zabawka, kiedyś chciałem to wykupić ale znalazłem gościa, który to miał i skutecznie mnie zniechęcił. Tylko wiesz, jeśli chcesz odzwierciedlać rzeczywistość musisz to naukowo udowodnić![]()

Gdyby ludzkość posługiwała sie taką "chorą logiką schizofrenika" to do dzisiaj byłaby na etapie brązu albo kamienia łupanego

Od razu na poczatek mam propozycje. Udowodnij, że krasnoludki nie istnieją

- ninjaproject
- Maniak
Blondyn, jeżeli twierdzisz, że krasnoludki istnieją w świecie rzeczywistyym, to właśnie Ty musisz to udowodnić.Cblondyn pisze: 25 kwie 2021, 09:04No ja bym sie z tym nie zgodził. Musisz "udowodnić, że nie działa"Mustafa pisze: 24 kwie 2021, 23:29 Widziałem to ustrojstwo niezła zabawka, kiedyś chciałem to wykupić ale znalazłem gościa, który to miał i skutecznie mnie zniechęcił. Tylko wiesz, jeśli chcesz odzwierciedlać rzeczywistość musisz to naukowo udowodnić![]()
![]()
Gdyby ludzkość posługiwała sie taką "chorą logiką schizofrenika" to do dzisiaj byłaby na etapie brązu albo kamienia łupanego![]()
![]()
Od razu na poczatek mam propozycje. Udowodnij, że krasnoludki nie istnieją![]()
Jeżeli twierdzisz, że krasnoludki nie istnieją w świecie rzeczywistyym, to właśnie Ty musisz to udowodnić.
Oczywiście, jeżeli definiujesz krasnoludki jako zjawisko występujące w świecie rzeczywistym jako realne postacie, a nie fikcyjne.
Tak samo jest z każdym innym twierdzeniem/przekonaniem, które uważasz za prawdziwe, lub odzwierciedlające rzeczywistość.
Skoro, więc, twoje przekonanie brzmi:
"Istnieją setupy, które mają 60%-tową skuteczność przy SL<=TP."
To dokładnie to musisz udowodnić.
Skoro, więc, twoje przekonanie brzmi:
"Nie istnieją setupy, które mają 80%-tową skuteczność przy SL<=TP."
To dokładnie to musisz udowodnić.
Jeżeli nie potrafisz tego rzetelnie udowodnić, to znaczy, że pleciesz farmazony.
I dokładnie tak samo jest z tymi książkami, które ty czytasz.
Jeżeli za treścią przedstawioną w danej książce nie stoi konkretna teoria naukowa, czyli
konsensus większości naukowców, to w takiej książce autor plecie farmazony.
Dodam na koniec, że stwierdzenie:
"Nie istnieją, bo ja takich nie zauważyłem."
można dokładnie wsadzić wiesz gdzie...
Aha, i jeszcze jedno:
Jeżeli istnieje przynajmniej jeden setup który daje 60%-tową skuteczność przy SL<=TP, i ty
umiesz go zidentyfikować, to jesteś najbardziej poszukiwanym człowiekiem na świecie, abstrahując od tego,
że jesteś multimiliarderem.
Jeżeli nie jesteś, to znaczy, że pleciesz farmazony.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
- ninjaproject
- Maniak
Tak, gdyby mądrzy ludzie nie strali się rzetelnie udowodnić, że dane zjawisko wiernie odzwierciedla rzeczywistość, to byśmy nadal wierzyli, że choroby są wywoływane przez złe duchy, dźwięk jest przenoszony w eterze, a nad nami wisi firmament niebieski.Cblondyn pisze: 25 kwie 2021, 09:04No ja bym sie z tym nie zgodził. Musisz "udowodnić, że nie działa"Mustafa pisze: 24 kwie 2021, 23:29 Widziałem to ustrojstwo niezła zabawka, kiedyś chciałem to wykupić ale znalazłem gościa, który to miał i skutecznie mnie zniechęcił. Tylko wiesz, jeśli chcesz odzwierciedlać rzeczywistość musisz to naukowo udowodnić![]()
![]()
Gdyby ludzkość posługiwała sie taką "chorą logiką schizofrenika" to do dzisiaj byłaby na etapie brązu albo kamienia łupanego![]()
![]()
Od razu na poczatek mam propozycje. Udowodnij, że krasnoludki nie istnieją![]()
Ach, przepraszam, przecież mnóstwo ludzi nadal w to wierzy.....
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Żeby nie byc gołosłownym. Zagranie na SP500 kierunek L
Wsparcie w połączeniu z SD (w mojej ocenie). SL jak widać.
https://charts.mql5.com/35/852/us500-m1 ... uk-ltd.png
Haha też mam zamiar w SP 500 sie pakować w L ja czekam na potwierdzenie kierunku wzrostową strukturą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jesli w tej strefie cena nie zareaguje poniżej jest kolejna z h1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I taka uwaga. O komentarze prosze teraz a nie za pare godzin gdy już wszystko się rozstrzygnie. Bo ja też "po" jestem straasznie "mondry"Cblondyn pisze: 20 kwie 2023, 10:15 Żeby nie byc gołosłownym. Zagranie na SP500 kierunek L

Na DAX cena też na wsparciu. W dodatku coś na kształt pinbara. Nie rozgrywam bo jestem już w SP500 a indexy są ze sobą skorelowane.
https://charts.mql5.com/35/853/de40-h1- ... uk-ltd.png
https://charts.mql5.com/35/853/de40-h1- ... uk-ltd.png